REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Smagiausia kelionėse kartais, kaip žinia, būna ne kelionės tikslas, o kelias. Prisimindami šią mintį, nusprendėme pasidairyti, kur gi galime rasti įdomiausius pasaulyje gatves ir kelius.

REKLAMA
REKLAMA

1. Trumpiausia pasaulio gatvė (Ebenezerio vieta Škotijoje)

Ebenezerio vieta Viko miestelyje, Škotijoje, laikoma trumpiausia gatve pasaulyje. Vos 2.06 metro siekianti gatvė yra įtraukta į Gineso rekordų knygą. Tiesa, joje tėra vienas adresas, pažymėtas pirmu numeriu – „Mackays“ viešbutis, įsikūręs čia dar 1883-aisiais. Tuometiniui viešbučio šeimininkui buvo tiesiog liepta išdažyti ant savo viešbučio gatvės pavadinimą ir taip 1887-aisiais čia atsirado trumpiausia pasaulio gatvė.

REKLAMA

2. Siauriausia pasaulio gatvė (Spreuerhofo gatvė Vokietijoje)

Spreuerhofo gatvę galima rasti Reutlingeno miestelyje, Badeno-Viurtembergo žemėje, Vokietijoje. Tai – siauriausia pasaulio gatvė. Kai kuriose siauriausiose gatvės vietose jos plotis siekia 31 centimetrą, plačiausiose – 50 centimetrų. Ši gatvelė  įrengta 1727-aisiais, kai aplinkinė teritorija buvo visiškai nuniokota gaisro. Beje, ji yra įtraukta į oficialų Badeno-Viurtembergo žemės gatvių registrą.

REKLAMA
REKLAMA

3. Stačiausia pasaulio gatvė (Baldvino gatvė Naujoje Zelandijoje)

Baldvino gatvė yra įsikūrusi ramiame Danidino (miestas Naujojoje Zelandijoje, Pietų salos pietuose) priemiestyje. Gatvės pradžioje jos statumo beveik nesijaučia, tačiau aukščiausiuose taškuose jis siekia net 19° arba 35%. Tai reiškia, kad kas 2.86 metro aukštis pakyla vienu metru. Kaip ir daugelis Danidino kelių, ši gatvė buvo įrengta deramai neatsižvelgus į vietos paviršiaus ypatumus, nes ją suprojektavo inžinieriai Londone.

4. „Zigzagiškiausias“ pasaulio kelias (Lombardo kelias San Franciske)

„Zigzagiškiausią“ pasaulio kelią galima užtikti San Franciske (JAV). Šis kelias tokiu tapo neatsitiktinai – jį statę kelininkai baiminosi, kad mašinos sunkiai įveiks 27% nuolydį, todėl nusprendė kelią „išlankstyti“. Šiuo metu jame leistinas greitis siekia vos aštuonis kilometrus per valandą.Tuo tarpu abiejose kelio pusėse yra įsikūrę brangiausi šio miesto namai ir kiti pastatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Sudėtingiausia pasaulyje kelių sankirta (Judge Harry Pregerson viadukas)

Milžiniškas „The Judge Harry Pregerson“ viadukas Los Andžele (JAV) (žr. titulinę nuotrauką) laikomas vienu sudėtingiausiu pasaulyje. Tiesa, viaduku šį darinį, angliškai žinomą „interchange“ terminu, pavadinti sunku – veikiau tai krūva besikeičiančių kelių ir tiltų, sudarančių darnią visumą. Šis 1993-aisiais atidaryto „The Judge Harry Pregerson“ viadukas tokių kelių sluoksnių turi net keturis.

Bus daugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų