REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkai galėjo pažvelgti, kaip bitės mato gėles ir kitus augalus visoje jų ultravioletinėje didybėje, praneša BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Gėlių atspindėjimo duomenų bazė (FReD) buvo įkurta tyrinėtojų iš Londono imperatoriškojo koledžo ir Karalienės Marijos universiteto Londone.

REKLAMA

Ji įgalina mokslininkus pamatyti augalų spalvas bičių ir kitų juos apdulkinančių vabzdžių akimis.

Bitės, kitaip negu žmonės, gali matyti ultravioletinių spindulių spektrą.

„Tyrimas atskleidžia, kad toks pasaulis, kokį mes jį matome nėra fizinis arba tikrasis pasaulis – skirtingi gyvūnai turi skirtingus jutimus, priklausomai nuo aplinkos, kurioje jie gyvena“, – sakė biologijos ir chemijos mokslų profesorius Larsas Chittka.

REKLAMA
REKLAMA

„Didžioji dalis spalvotojo pasaulio, kuris prieinamas bitėms ir kitiems gyvūnams su ultravioletinių spindulių receptoriais, yra visiškai nematoma mums. Norint pamatyti tą nežinomą pasaulio pusę, mums reikia specialios įrangos“, – pridūrė jis.

Mokslininkai surinko taip vadinimus spektrą atspindinčius vainiklapius ir lapus iš didelio skaičiaus skirtingų augalų. Šie duomenys rodo augalų spalvas tiek matomu, tiek nematomu spektru.

Duomenų bazės vartotojai gali pamatyti, kaip minėtieji augalai atrodo skirtingiems apdulkinantiems vabzdžiams, būtent, kokias spektro dalis skirtingos rūšys mato.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Matant pasaulį, kaip jį mato vabzdžiai, gali atsiskleisti tai, kas žmogaus akiai nematoma, pavyzdžiui, juostelės, parodančios vabzdžiams nektarą.

Kyla klausimas, kokia vabzdžio vaizdo prasmė mokslininkams. Profesorius L. Chittka sako, kad tai gali praversti komercijoje.

Tai padės biologams suprasti, kaip augalai evoliucionavo skirtinguose arealuose nuo Pietų Afrikos iki Šiaurės Europos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų