REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gruodžio 13 d. sostinėje prie Prezidentūros susirinko apie 500 lenkų ir kitų tautinių mažumų atstovų.  Juos papiktino Švietimo ir mokslo ministerijos užmojis padidinti lietuvių kalba dėstomų dalykų kiekį tautinių mažumų mokyklose.

REKLAMA
REKLAMA

Lenkų tautinės mažumos atstovai į mitingą susirinko nešini plakatais, kuriuose buvo užsimenama apie tai, kad lenkų bendruomenė tokiu būdu patirs priverstinę asimiliaciją.

REKLAMA

Protestuotojai prieštaravo ketinimams tautinių mažumų mokyklose valstybinei kalbai skirti tiek pat valandų, kiek ir gimtajai – pavyzdžiui, rusų, lenkų ar kuriai nors kitai kalbai.

Dar viena daug diskusijų kelianti tema, tai ketinimas nuo 2012 m. suvienodinti valstybinės, tai yra lietuvių, kalbos egzaminą visiems šalies mokyklų moksleiviams, besimokantiems tiek lietuviškose, tiek tautinių mažumų mokyklose.

Naujas švietimo įstatymas artimesnis Europos standartams

Švietimo įstatymas, kuriuo ketinama įtvirtinti privalomą kiekį dalykų, kurie tautinių mažumų mokyklose turės būti dėstomi lietuvių kalba, padės Lietuvai priartėti prie europinio tautinių mažumų mokymo standartų, pirmadienį pareiškė premjeras Andrius Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal standartą 60 proc. programų tautinių mažumų mokyklose yra dėstoma tautinės mažumos kalba, 40 proc. – valstybine kalba. Šiuo metu Lietuvoje šis skaičius atitinkamai sudaro 90 ir 10 proc.

„Todėl lenkų kilmės jaunuoliai turi tam tikrą problemą, nes jiems išmokti gerai naudotis valstybine kalba tiesiog nėra sudaryta tinkamų sąlygų. Tai šiuo atžvilgiu visiškai nesvarstome, kad turėtų sumažėti galimybės išmokti puikiai lenkų kalba lenkiškose mokyklose, bet reikėtų rasti būdų, kaip padėti lenkų kilmės jaunuoliams puikiai išmokti ir lietuvių kalbą. O jeigu šalia to dar išmoktų ir anglų kalbą, tai būtų iš tikrųjų kuo labai nuoširdžiai džiaugtis. Nes kalbos yra paprasčiausiai turtas“, – reaguodamas į tautinių mažumų mitingą, vykusį prie Prezidentūros, sakė A. Kubilius.

Premjeras pabrėžė, kad Lenkijoje ir kitur iki galo nėra suprasta, kokia švietimo sistema yra išplėtota Lietuvoje rūpinantis lenkų ir kitų bendruomenių tautinių mažumų švietimu.

Anot A. Kubiliaus, iš 170 lenkų mokyklų, veikiančių visame pasaulyje, 100 mokyklų veikia Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų