REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors sostinę šildančiai „Vilniaus energijai“ Kainų komisija beveik dešimtadaliu sumažino bazines šilumos kainas, vilniečiams šildymas kitąmet kažin ar pigs. Kiek jiems reikės mokėti už šilumą priklausys nuo to, kiek kainuos dujos, ir kokią dalį skolos dėl kuro brangimo savivaldybė nuspręs grąžinti šilumos tiekėjams, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija gerokai apkarpė sostinės šilumos tiekėjų apetitus ir patvirtino 8 proc. mažesnę negu buvusi bazinę šilumos kainą. Tačiau komisija iškart perspėja, kad šios kainos pigimo vartotojai gali nepajusti.

REKLAMA

„Visą šį atpigimą uždengia dujų kainos pabrangimas. Dažniausiai vartotojai net nepajunta, nes jos didėjimas, palyginus su praeitu šildymo sezonu, yra milžiniškas – beveik 60 procentų. Tiek pabrangus dujoms, kad ir kiek mažink sąnaudas, bet vartotojai to nepajunta“, – teigė Kainų ir energetikos komisijos pirmininko pavaduotojas Danas Janulionis.

„Vilniaus energijai“ komisija nustatė dvi bazines kainas: vieną vartotojams, kurie patys valdo šilumos punktus, kitą tiems, kuriuos prižiūrės šilumos tiekėjas. Taip esą vartotojams kaina skaidrės, jie geriau matys, už ką moka, tačiau abi kainos bus beveik 2 centais mažesnės negu pageidavo šilumininkai.

REKLAMA
REKLAMA

„Gyventojai, kurių šilumos punktai priklauso įmonei, mokės kiek daugiau, tačiau jie nemokės, kaip anksčiau mokėjo už atskirą paslaugą, yra už vidaus sistemų priežiūrą. Tad, galima sakyti, jų bendra sąskaita nesikeis“, – sakė D. Janulionis.

Šilumos punktų aptarnavimo sąnaudas į bazines kainas komisija įtraukė vadovaudamasi nuo 2008-ųjų galiojančiu Šilumos ūkio įstatymu. Bazinės „Vilniaus energijos“ kainos nesikeitė šešerius metus.

Tačiau kiek kitąmet už šilumą mokės vilniečiai, priklausys ir nuo miesto tarybos sprendimo, kaip bus kompensuojami šiemetiniai „Vilniaus energijos“ nuostoliai, susikaupę dėl sparčiau už šilumos kainą brangusių dujų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra 41 mln. litų, kas maždaug sudarytų 1,6 cento už kilovatvalandę. Galima rasti tam tikrą kompromisą, t.y. tiekėjui sutikus, miesto taryba galėtų tą skolą išdėstyti ne vienerių metų, bet ilgesniam laikotarpiui“, – kalbėjo Vilniaus savivaldybės Miesto ūkio departamento Energetikos ir statinių skyriaus vedėjas Kęstutis Karosas.

Nors tvirtindama bazines kainas ateinantiems penkeriems metams komisija šilumos tiekėjų sąnaudas sumažino daugiau kaip 37 mln. litų, šie skubaus nuostolių atlyginimo reikalauti nežada.

REKLAMA

„Jokių papildomų reikalavimų mes kelti negalime. Tas, kas numatyta tiesės aktuose, tas ir bus vykdoma. O kaip nubalsuos politikai, tai čia jau kitas klausimas“, – sakė „Vilniaus energijos“ komercijos direktorius Rimantas Germanas.

Sprendimą dėl ateinančių metų šilumos kainos miesto taryba turi priimti per mėnesį.

Aurelija Malakauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų