REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar, Tarptautinės antikorupcijos dieną, lyg grybai po lietaus atkuto įvairiausios su korupcija kovojančios visuomeninės organizacijos, judėjimai, netgi institutai. Spaudos konferencijos vijo viena kitą, jose kalbėjusieji gyrėsi įvairiausiais tyrimais, visuomenės apklausomis, naujomis iniciatyvomis, esą kada nors ateityje galėsiančiomis pažaboti korupcijos gyvatę.

REKLAMA
REKLAMA

Tarptautinės organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyrius (TILS) pristatė 2010 metų „Pasaulinį korupcijos barometrą“, kurio rezultatai nemažai daliai mūsų šalies gyventojų galėjo įvaryti ir šoką, galbūt - netgi nevisavertiškumo kompleksą. O kaipgi kitaip - juk net 34 procentai Lietuvos gyventojų tarptautiniams tyrėjams prisipažino per pastaruosius 12 mėnesių davę kyšį.

REKLAMA

Tai reiškia nei daug, nei mažai - pagal korupcijos lygį esame labiausiai sugedusi šalis Europos Sąjungoje. „Transparency International“ nori įteigti, kad esame labiau sugedę už rumunus (ten 28 procentai gyventojų prisipažino davę kyšį), vengrus (24 procentai) ir graikus (18 procentų). Tvirtinama, kad pagal korupcinį pažeidžiamumą Lietuva atsidūrė antroje grupėje su tokiomis šalimis kaip Azerbaidžanas, Bolivija, Salvadoras, Gana, Kenija, Libanas, Meksika, Moldova, Mongolija, Pakistanas, Ukraina, Vietnamas, Zambija. Argi tai sužinojęs vis dar galėsi jaustis visavertis pasaulio pilietis? Tuo labiau kai nežinai, kiek dar procentų gyventojų per pastaruosius 12 mėnesių kyšius ėmė.

REKLAMA
REKLAMA

Laimė, kad dar sugebėjome aplenkti Mozambiką, Šiaurės Korėją, Somalį. O tai apskritai aborigenais būtume pasijutę.

TILS pasistengė, kad žinia apie skyriaus atstovaujamos „Transparency International“ tyrimą kuo plačiau pasklistų Lietuvoje. Tarptautinės antikorupcijos dieną jis buvo plačiai pristatytas ir žiniasklaidoje, ir spaudos konferencijoje. Gal būtų ir labai graudu, jei lazda neturėtų kito galo.

Be TILS vadovo Sergejaus Muravjovo, konferencijoje dalyvavo ir verslininkų, t.y. tų, kurie teoriškai duoda kyšius, atstovai. Kartu su S.Muravjovu dėl nuolat kylančio korupcijos lygio mūsų šalyje aimanavo Lietuvos verslo konfederacijos/ICC Lietuva generalinis direktorius Algimantas Akstinas, asociacijos „Investors Forum“ biuro ir komunikacijos vadovė Andželika Vysockaja. Verslininkų atstovai sutartinai skundėsi, kad už pačias įvairiausias paslaugas yra prievartaujami kyšius duoti Seime, teismuose, mielai ima juos ir politinės partijos. Tačiau nebuvo nė žodžio užsiminta apie pačius kyšio davėjus. Pagal įstatymus jie irgi yra nusikaltėliai. Tad gal pirmiausia reikėjo pradėti nuo savęs?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarytum norėdamas išspręsti staiga atsiradusią koliziją TILS vadovas ėmė kalbėti, kad dauguma kyšininkavimo atvejų Lietuvoje yra... smulkūs. Girdi, aktyviausiai kyšius siūlo gyventojai, o juos ima - gydytojai, kelių policininkai, savivaldybių klerkai. „Klasikinis kyšio dydis Lietuvoje sudaro nuo 50 iki 100 litų“, - dėstė S.Muravjovas. Tačiau kas jau kas, o TILS vadovas gerai turėtų žinoti, kad, pavyzdžiui, gydytojams mūsų šalyje įstatymu leidžiama priimti iš pacientų iki 120 litų vertės dovanas.

Teisybė tokia, kad vargu ar kas išdrįs neigti, jog Lietuvoje kyšininkavimas klesti. Galbūt jis ne toks, koks, tarytum žeminant mūsų šalį, vaizduojamas “Transparency Internacional" ataskaitose. Tačiau vargu ar ataskaitomis, tyrimais ir apklausomis ją įveiksi. O konkrečių faktų apie konkrečius kyšininkavimo atvejus ta pati TILS, kaip aiškėjo per konferenciją, neturi. “Mes tiktai renkame informaciją, darome įžvalgas. Pasinaudodamos jomis turėtų veikti valstybės institucijos", - sakė S.Muravjovas.

REKLAMA

Gudru sėdint pafrontės krūmuose koreguoti ugnį. Tuo labiau - už svetimus pinigus, kurių dalis yra ir mūsų mokesčių mokėtojų. Bet jei neskelbsi skandalingos informacijos apie kyšių Lietuvą, gali tapti... nebereikalingas, nebesamdomas kitąmet tirti, gal korupcija sumažėjo. Paramos upelis neišseks dar metų metus.

- Vidmantas Užusienis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų