REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Niekam ne paslaptis, jog Kinija lipa ant kulnų tiek JAV, tiek Vakarams vos ne visose srityse, pradedant infrastruktūra, baigiant investicijomis į technologijas.

REKLAMA
REKLAMA

Naujienų apie tai, kas konkrečiai yra daroma šioje valstybėje, nėra gausu, tačiau praėjusią savaitę paviešinti JAV ambasados Kinijoje dokumentai mini įdomių dalykų, tokių kaip termobranduolinė sintezė ar kvantinė teleportacija.

REKLAMA

Praėjusią savaitę paviešinta nauja „Wikileaks" dokumentų „porcija" nemažą pasaulio politikų dalį privertė atsirinkinėti būtas ir nebūtas tarpusavio intrigas. Tačiau ne tik tai - dalis informacijos plačiau nušvietė dabartinius Kinijos mokslininkų ketinimus tokiose „toli siekiančiose" srityse, kaip termobranduolinė sintezė, biometrija ir netgi kvantinė teleportacija.

Ši anksčiau slaptos informacijos dalis buvo siųsta Vašingtonui iš JAV ambasados Pekine praėjusį vasarį. Ji leidžia manyti, jog didžiausia pasaulio valstybė turi visai rimtų technologinių užmojų. Pavyzdžiui, galima paminėti, jog Kinija agresyviai plėtoja savo branduolinės energetikos resursus ir vien per ateinantį dešimtmetį  planuoja pastatyti 70 naujų atominių jėgainių. Dar įdomiau yra tai, jog Kinijos mokslų akademija „pila" pinigus į savo Plazmos fizikos institute vykdomus mokslinius tyrimus, kurie yra skirti branduolinės sintezės procesams, ir, tikėtina, technologijoms tirti.

REKLAMA
REKLAMA

Panašu, jog Kinija intensyviai kuria savąjį EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) reaktorių, kuris turėtų gebėti palaikyti (ir atlaikyti) valdomą branduolinės sintezės reakciją neapibrėžtai ilgą laiko tarpą. Dokumente esama informacijos, teigiančios, jog jau praėjusiais metais mokslininkams pavyko vykdyti 18 milijonų laipsnių sugeneravusią reakciją 400 sekundžių; 180 milijonų laipsnių karščio reakcija išliko valdoma 60 sekundžių. Kinijos specialistų užmojai 2010 metams buvo išlaikyti 180 milijonų laipsnių reakciją daugiau kaip 400 sekundžių, tačiau visiškai neaišku, ar jiems tai pavyko. Be to, tikėtina, jog Plazmos fizikos institute tiriama hibridinių branduolinio skilimo ir branduolinės sintezės reaktorių technologija, tačiau detalesnės informacijos nepateikiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galbūt pati įdomiausia informacija yra tai, kad lyginant su 2008 metais, Plazmos fizikos institutui skiriamas finansavimas 2009 metais padvigubėjo. Dokumentuose pateikiamas tekstas leidžia manyti, jog panašus biudžeto padidinimas inicijuotas ir 2010 metais. Tačiau Kinijos mokslinės ir technologinės ambicijos ties tuo nesibaigia. Nors įrodymai nėra pagrįsti konkrečiais faktais, atrodo, jog JAV ambasada įsitikinusi, jog kiniečiai taip pat sparčiai stumiasi į priekį kvantinių komunikacijų ir net teleportacijos srityse. Cituojant vieno diplomato vizitą Kinijos Hefei Mokslo ir technologijų universitete: „Trumpas laboratorijų aprodymas leidžia prognozuoti, jog jie jau sugebėjo atlikti pavienės dalelės būsenos kvantinę teleportaciją ir dabar vienu metu bandoma atlikti dviejų dalelių būsenos teleportaciją [angl. dual-particle quantum teleportation]".

REKLAMA

Skaitytojams primename, kad kvantine teleportacija vadinamas procesas, kai išmatavus vienos dalelės būseną, tuo pačiu sužinoma ir su ja susietos dalelės būsena. Šio proceso metu nevyksta greitesnis už šviesą informacijos perdavimas ar kokių nors kūnų perkėlimas į kitą vietą. Kvantinę teleportaciją ateityje tikimasi panaudoti kvantinio susisiekimo (angl. quantum communication) sistemose ir kvantiniuose kompiuteriuose.

Kinijoje yra ir asmenims stebėti skirtų technologijų. Tie patys paviešinti dokumentai teigia, jog Kinijos mokslų akademijos Hefei Intelektualių mašinų institutas sukūrė biometrinę sistemą, galinčią konkretų asmenį atpažinti iš jo eisenos. „Sistema matuoja asmens svorį ir jo pėdos prisilietimo sukeliamą šlyties jėgą išilgai dviejų koordinatinių ašių; tokio matavimo rezultatai gali būti naudojami unikaliam biometriniam profiliui sudaryti", –rašoma dokumente.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų