REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žiema ir vėl užgriuvo „netikėtai“. Užgriuvusios sniego pusnys sukėlė sumaištį - nevalytomis arba mažai valytomis gatvėmis tenka mažinti greitį ir dėl to nukentėjo ne vienas, laukiantis greitosios medicinos pagalbos. Medikai skundžiasi, jog negalėjo važiuoti greičiau - visas eismas buvo lėtesnis. Nevalomais daugiabučių kiemais, nevalytais šaligatviais klampoti tenka ne tik stipriems ir sveikiems, bet ir vaikams, miesto senjorams. Du žmonės vakar iki pietų gatvėje susilaužė kojas, kitas namo grįžo nušalusiomis kojomis.

REKLAMA
REKLAMA

Situacija kritinė

Sniegas, pūgos ir šaltis gruodžio viduryje dažnam lietuviui suprantamas ir normalus reiškinys. Meteorologai prognozuoja: snigs ir pustys... Į „Šiaulių naujienas" paskambinę šiauliečiai piktinasi: ar ir mūsų miesto valdžia nusprendė kasti sniegą tik tada, kai liausis snigti, nes akivaizdu, jog miestas valomas nepakankamai, o daugiabučių namų kiemai beveik visai nevalomi.

REKLAMA

„Aš gyvenu Kviečių gatvėje. Nebegaliu žiūrėti, kaip murdosi kiemuose automobiliai, klimpsta žmonės. Kodėl niekas nevaloma?" - klausia šiaulietė.

Stoties gatvės gyventoja Aldona Smirnova neslepia pasipiktinimo: „Gyvenu pačiame centre, puikiai matau: nei Stoties gatvė, nei Tilžės gatvė šalia „Saulės" - nevalomos. Juk pats miesto centras, miesto širdis – deja, visur sniego klampynė."

Moteris nusprendė pati apie tai informuoti miesto valdžią, paklausti, kada bus pasirūpinta miesto gyventojais. Deja, ne tik į Miesto infrastruktūros skyrių, bet ir miesto merui nepavyko paskambinti - atsiliepia tik administratorės, kurios žmogui nieko negali paaiškinti. „Kur politikai, kodėl išrinktieji negali padėti, nepareikalauja, kad būtų tvarka? Aš prisimenu tarybinius laikus - tada tikrai nereikėjo piktintis - kai sninga, tai ir miesto gatvės valomos nors ir per naktį", - sako šiaulietė.

REKLAMA
REKLAMA

Tai, kad mieste ekstremali situacija, ypač jaučia Greitosios medicinos pagalbos ekipažai. Pasak vyriausiosios gydytojos Eugenijos Kukaitienės, konfliktinių situacijų su pacientais pavyko išvengti, tačiau patiems nejauku, kai sunku įvažiuoti į kiemą, sunku pasiekti laiptinę, ypač kai tenka neštuvais nešti ligonį. Miesto gatvėmis taip pat tenka važiuoti lėtai.

„Automobiliai lėtai juda miesto gatvėmis, o kai reikia važiuoti į užmiestį - tragiška situacija", - sako Vyriausioji gydytoja E. Kukaitienė. Nors tokio atvejo, kad nebūtų nuvykę į iškvietimą ar nepasiekę nurodytu adresu gyvenančio žmogaus dar nebuvo, medikai baiminasi sulaukti nakties ir kas bus po jos, jei nesiliaus snigę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vakar iki pietų Greitosios medicinos pagalbos medikai teikė pirmąją pagalbą ir į ligoninę nuvežė gatvėje traumas patyrusius žmones. Lieporių prekybos centre ir Ginkūnų gyvenvietėje šaligatviu ėjęs žmogus paslydo ir pargriuvo. Lūžo kojos kaulas. Gegužių gatvės gyventojui pagalbą iškvietė artima giminaitė, pastebėjusi žaizdotas kojas. Medikai diagnozavo kojų nušalimą.

Šluos, kai liausis snigti?

Gatvės ir šaligatviai nevalomos ne tik miesto pakraščiuose, bet ir pačiame centre. Savivaldybės tarybos narys, chirurgas Gintaras Karalevičius piktinasi ne tik pats, bet ir visų kolegų vardu, kuriems teko bristi pusnis nuo pačio ryto. „Bijau, kad nebūtų pasirinkę Vilniaus priimtos taktikos - valyti sniegą tik tada, kai liausis pūga. Skambinau į Panevėžį kolegoms - ir ten situacija panaši ", - piktinasi politikas, įsitikinęs, jog reikia ne prašyti, bet reikalauti, kad darbas būtų atliekamas sąžiningai.

REKLAMA

„Taip neturi būti, nes juk ne labdaros žmonės prašo - už darbą Savivaldybė „Specializuotajam transportui" moka pinigus", - sako politikas.

Privačių namų rajonai vakar buvo apskritai nevalomi. Tik ten, kur patys gyventojai ėmėsi iniciatyvos, nuvalyti takai. „Miestui priklausančioje žemėje esančius šaligatvius ir turi valyti miesto samdoma įmonė – deja, taip nėra", - piktinasi politikas.

Nuo to, kaip bus valomos gatvės ir šaligatviai, priklauso ne tik tvarka mieste, bet ir žmonių saugumas. „Kiek įvyks avarijų dėl slidžios kelio dangos, kiek žmonių gatvėse patirs traumas, ir bus tas lakmuso popierėlis, kuris parodys situacijos pavojingumą", - kalba medikas, įsitikinęs, jog ne visada reikia laukti manos iš dangaus. Ir patys žmonės tokiu ekstremaliu metu neturi sėdėti sudėję rankas. Ypač tie, kurie gyvena daugiabučiuose, kurių teritorijose jau patvirtinti detalieji planai. Žmonės džiaugiasi, kad turi savo nuosavybę, kad gali įsirengti aikšteles. Tačiau dabar lazda atsisuka kitu galu - žmonės privalo patys ir valyti sniegą, bet ne visi skuba.

REKLAMA

„Nereikia vyresniam žmogui eiti į gatvę, kai šaligatviai nevalyti, kai slidu", - pataria medikas. Nes Dievas, pasak liaudies išminties, saugo tą, kuris pats saugosi.

Šlavėjams būtina konkurencija

Nevalomos miesto gatvės piktina ir kitą Miesto tarybos narį Arvydą Mockų. „Mums savivaldybės valdininkai visada sako, kad milijonai mokami už gatvių valymą, bet kas už tuos pinigus padaroma?" - klausia politikas ir pats atsako: „Nieko! Net pagrindinės gatvės nevalomos...".

„Toks jausmas, lyg niekas nežinojo, kad ateina žiema, kad bus sniego", - stebisi verslininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Mockaus, tik tada, kai advokatai imsis bylų, kurias kels nukentėjusieji slidžiose, apsnigtose miesto gatvėse ir šaligatviuose, reikalai pradės keistis.

Kitą realią išeitį įžvelgia verslininko akis - situaciją į gerąją pusę pakeistų konkurencija. Pasak A. Mockaus, sniego valymas tikrai neturėtų būti atiduotas į vienas rankas. „Privačios įmonės, turinčios technikos, tinkamos sniegui valyti, piktinasi, nes neturi darbo, nors darbo - pilna. Deja jo niekas nesiima", - sako A. Mockus, įsitikinęs, jog galėtų daugiau iniciatyvos rodyti ir patys verslininkai. Bet kolegų apatija suprantama: „Kai miesto valdžia palankumo nerodo, tai ir verslininkai entuziazmu netrykšta".

REKLAMA

Chirurgas Gintaras Karalevičius, kuriam dar studijų metais teko studijuoti Suomijoje, prisiminė skandinavų šalies patirtį. „Ten jau tada žvyro niekas ant gatvių nepylė - šaligatviai būdavo barstomi skaldele, kuri vėliau sušluojama ir panaudojama dar kartą. Stebindavo ir skandinavų apavas. „Jie, išėję į gatvę, ant batų sega specialius dygliuotus padus ir neslysta, nepargriūva", - pasakoja G. Karalevičius ir pataria verslininkams pagalvoti apie šią nišą.

Situaciją vadina ekstremalia

Nuo trečiadienio 15 valandos, pasak AB „Specializuotas transportas" direktoriaus Rolando Stanio,   į miesto gatves išvažiavo sniego valymo technika. Pirmiausia, anot jo, valomos pagrindinės miesto gatvės.

REKLAMA

„Į gatves išvažiuoja specialios mašinos su plūgu, šluota ir barstymo įranga bei šeši traktoriai", - sako direktorius. Be to gatvėse pluša ir 80 „Specializuotojo transporto" darbininkų, kurie kasa sniegą kastuvais (mieste vakar matėsi vos vienas kitas darbininkas, o traktorius prisikėlimo aikštėje pasirodė tik apie vidurdienį, - red. past.).

Pirmiausia kasami šaligatviai autobusų stotelėse, miesto centro pėsčiųjų takai.

Visą naktį, anot direktoriaus, buvo šluojamas ir stumdomas sniegas. „Žmonės dirbo dviem pamainomis, kiti net miegojo bendrovėje. Situacija tikrai įtempta", - tikina direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pėsčiųjų perėjos ir šaligatviai, pasak direktoriaus, barstomi skaldele su druskos mišiniu. Mišinio, pasak R. Stanio, prašo ir daugiabučių namų bendrijos, kurios taip pat vežasi druską ir ja barsto kiemus.

Direktoriui atrodo normalu, kad pirmiausia valomas miesto centras, o kiemai ir privatūs mikrorajonai gali palaukti. O gal taip tik provokuojami žmonės patys imtis kastuvus į rankas ir kasti sniegą? Atlygio „Specializuotas transportas" nepamirš pasiimti, ir dar priminti Savivaldybei skolas, kurios kaupiasi, nors miesto gatvės skendi sniege.

Zita KATKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų