REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kasdieniniame gyvenime nuolat patiriame stresą, tad taip norisi atrasti dievišką gyvenimo eliksyrą, kuris padėtų kovoti tiek su dvasinėmis, tiek su fizinėmis negandomis. Tokiu eliksyru gali būti Paragvajaus arbata arba matė. Beje, senovės indėnai ir praminė ją dieviškuoju eliksyru.

REKLAMA
REKLAMA

Kuo tokia gera ši arbata?

Matė – tai į arbatą panašus gėrimas, kuris gaminamas iš sausų visžalio bugienio genties medžio Ilex Paraguariensis lapų ir šakelių. Šis medis auga Argentinos, Čilės ir Paragvajaus (dėl ko ji dažnai vadinama "Paragvajaus arbata") miškuose.

REKLAMA

Ji ypatinga savo naudingosiomis savybėmis:

Pastero institutas Paryžiuje ir Paryžiaus mokslinė visuomenė paragvajiško bugienio lapuose ir šakose rado apie 196 chemines

:• Vitaminai: A, C, E, P ir beveik visi B grupės vitaminai.

• Mineralai: siera, magnis, kalis, varis, chloras, natris, kalcis, cinkas. Be to, jos sudėtyje yra teofilino, teobromino, metasaponinų, eterinių aliejų, taninų ir, svarbiausia, greta kofeino, kurio matėje yra labai daug, jos sudėtyje yra kito ksantino – mateino, būtent kurio buvimu ir yra unikalus šis gėrimas.

REKLAMA
REKLAMA

Kuo savo poveikiu mateinas skiriasi nuo kofeino?

Priešingai nei kofeinas, mateinas nesukelia nemigos, nedažnina pulso, tačiau suteikia žvalumo, kuris trunka 8-10 valandų. Be to, mateinas suteikia energijos antplūdį ir padeda sukoncentruoti dėmesį. Taip yra todėl, jog mateinas tiesiogiai veikia epifizę.

Kokiomis naudingomis savybėmis pasižymi matė?

Gėrimas pasižymi tonizuojančiomis, stiprinančiomis, skausmą mažinančiomis, šlapimo išsiskyrimą skatinančiomis ir atpalaiduojančiomis savybėmis. Be to, matė unikali tuo, jog sunormalizuoja daugelį rodiklių. Pavyzdžiui, jei yra padidėjęs arterinis kraujo spaudimas, matė jį sumažina, o jei sumažėjęs – padidina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip galima pagerinti sveikatą matės pagalba?

Per pirmąsias 15 minučių po matės išgėrimo atsipalaiduoja visi organizmo raumenys, todėl ją ypač rekomenduoja gerti prieš masažą ir kai kurių kosmetologinių procedūrų atlikimą. Matė taip pat tonizuoja, suteikia žvalumo ir padeda sutelkti dėmesį.

Poveikis virškinamajam traktui

Matė gerina virškinimą, skatina pažeistos ir uždegimo apimtos virškinamojo trakto gleivinės atsinaujinimą. Dietos besilaikantiesiems naudinga gerti matę, nes ji slopina alkio jausmą ir aprūpina organizmą gyvybinėmis medžiagomis iki valgio. Matė yra puikus dietinio gydymo priedas.

REKLAMA

Poveikis nervų sistemai

Matė – tonizuojanti gėrimas, kuris stimuliuoja nusilpusią nervų sistemą ir pašalina sudirgimą. Išgėrus matės padaugėja jėgų, tampa lengviau susikoncentruoti, sumažėja dirglumas ir nervingumas, padidėja atsparumas fiziniam ir psichiniam nuovargiui. Šis gėrimas pagerina nuotaiką, ypač sergant depresija. Be to, jis nesutrikdo miego ciklo. Daug kas pastebėjo, jog reikia

i mažiau laiko, kad išsimiegotų, kai jie vartojo matę.Paprastai miegas tampa ramesnis ir gilesnis. Kadangi pripratimas matei nesivysto, šis gėrimas yra puiki priemonė žmonėms, norintiems atsikratyti priklausomybės kofeinui.

REKLAMA

Poveikis širdies ir kraujagyslių sistemai

Matės pagalba galima išvengti įvairių širdies-kraujagyslių sistemos ligų. Gėrimo sudedamosios dalys aprūpina širdį deguonimi ir būtinomis maistinėmis medžiagomis, ją sustiprina. Tai itin žymu streso arba fizinių pratimų atlikimo metu, nes matė saugo nuo pieno rūgšties susikaupimo raumenyse ir pašalina nuovargį. Be to, matė sunormalizuoja kraujo spaudimą ir padeda iš kraujo pasišalinti šlakams ir toksinams.

Poveikis imuninei sistemai

Yra duomenų, kad matė stimuliuoja imuninės sistemos darbą ir natūralią organizmo apsaugą nuo ligų. Geriant matę ligos metu, greičiau pasveikstama. Be to, matė pasižymi antiseptinėmis savybėmis ir palankiai veikia bendrą organizmo atsparumą bei didina leukocitų skaičių kraujyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Poveikis endokrininei sistemai

Matė seniai žinoma kaip priemonė nuovargiui išvengti ir jį pašalinti. Šio poveikio mechanizmas remiasi metabolinių procesų raumenų ląstelėse stimuliacija. Yra tyrimų, įrodančių, jog matė stimuliuoja antinksčių veiklą.

Be visų išvardintų savybių, matė ypatinga tuo, jog yra stipriausias vitamininis gėrimas ir todėl ją galima vartoti avitaminozių metu, ypač pavasarį. Be vitaminų matėje yra ir mineralinių medžiagų. Kartu su vitaminais jos padeda normaliam organizmo funkcionavimui.

Matė – puikus antioksidantas ir lipolitikas. Dėl šios priežasties matė dažnai rekomenduojama tiems, kurie nori numesti nereikalingus

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų