REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žagintojų žmonos: ir myli, ir gailisi, ir bijo

Nėra taisyklės, kad už išžaginimą nuteistas vyras kartu praranda ir žmoną, tačiau ne viena tokia istorija pakiša mintį, jog tokių žmonų ir mylimųjų jausmai sparčiai vėsta. Arba tiesiog pritrūksta jėgų nešioti žagintojo žmonos etiketę.

REKLAMA
REKLAMA

Maniako laukia skyrybos

Neseniai apie skyrybas prabilo užpernai 23 metams kalėti nuteisto seksualinio maniako vilniečio Algio Stašausko (37 m.) žmona, pateikdama dokumentus teismui.

REKLAMA

Kaip matyti iš komentarų, paskelbus šią informaciją interneto žinių svetainėse, dėl to moteris ir užjaučiama, ir palaikoma: vieni gailisi jos, tapusios lytinio nusikaltėlio žmona, ir stebisi, „kaip jai reikėtų toliau gyventi su tokiu išgama“, kiti sveikina: „kaip normali moteris, ji nepuola ginti maniako, pedofilo“.

A. Stašausko žmonai išties teko nepavydėtina dalia. Jos vyras 2007-aisiais įkliuvo dėl nepilnametės tvirkinimo, o vėliau kaltinimų jam vis daugėjo. Galiausiai nustatyta 11 jo lytinę prievartą patyrusių aukų (2 moterys, 4 paauglės, 5 mažametės), o padarytų nusikaltimų – net 33.

REKLAMA
REKLAMA

Beveik 3 metus A. Stašauskas Vilniuje puldinėjo moteris ir mergaites. Aukų tykodavo prie mokyklų ir parkuose. Dažniausiai, joms grasindamas ginklu, nusitempdavo į savo automobilį, nusiveždavo į atokesnę vietą ir lytiškai išnaudodavo. Neretai – dar ir nufotografuodavo, nufilmuodavo. Iškrypėlį teismas paskelbė pavojingu recidyvistu.

Šiuo metu Lukiškėse įkalintas A. Stašauskas nuo pat pradžių tikino, kad esąs apkaltintas be kaltės. Esą jis buvęs specialusis agentas, todėl rinkęs duomenis apie iškrypėlius, kaupęs kompiuteryje pornografines nuotraukas. Žmona ilgą laiką lyg ir tikėjo tokia sutuoktinio tiesa, tačiau laikas arba atkrapštė moteriai akis, arba ji panoro gyventi nebeįsipareigojusi vyrui, kuris per 20 metų gyvens „zonoje“. A. Stašausko bylą tyrę pareigūnai neatmeta ir minties, kad šio kalinio žmona pabūgo turtinių problemų – juk iš nuteistojo teismas priteisė jo aukoms sumokėti 2 milijonus 150 tūkstančių litų neturtinės žalos atlyginimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita vertus, A. Stašausko žmona – jau „užgrūdinta“ iškrypėlio moteris – juk jis už mažametės išžaginimą buvo nuteistas ir 2000-aisiais.

Po antro nusikaltimo – atvėso

Žmogus, su kuriuo susidorota, kuris kažkodėl tapęs nukentėjusiųjų šmeižto ir teisėsaugos sąmokslo auka – savo žmonos akimis, toks yra ir kaunietis Romaldas Gasiulis (47 m.), 16 metų pradirbęs Kauno policijoje. Bent jau toks jis savo moteriai atrodė iki savo antro lytinio nusikaltimo.

R. Gasiulis, 2008-ųjų liepą išžaginęs abiturientę (18 m.), su kuria susipažino per Kauno baikerių klubo šventę, už tai neseniai nuteistas kalėti 5 su puse metų.

REKLAMA

Įrodant R. Gasiulio kaltę, teko imtis net melo detektoriaus. Šis aparatas liudijo kaltinamojo nenaudai, tačiau tuo vis tiek netikėjo R. Gasiulio žmona ir duktė. Abi atvykdavo į teismo posėdžius ir, abiturientės artimųjų žodžiais, reikšdavo aiškų nepasitikėjimą visais, kurie tik kaltino buvusį policininką.

Galima tik spėti, kiek ilgai jaus žmonos palaikymą R. Gasiulis, prieš kelis mėnesius, teismo dėl abiturientės išžaginimo laukdamas laisvėje, vėl įkliuvęs dėl panašaus nusikaltimo. Šįkart jis kaltinamas pasikėsinęs išniekinti patiklią vilnietę verslininkę (41 m.), kuriai po pažinties neva parūpino nakvynę.

REKLAMA

Kai po šios istorijos vyko teismo posėdis dėl abiturientės išžaginimo, R. Gasiulio žmona kartu su juo teisme jau nepasirodė. Gali būti, kad antras sutuoktinio „nuopuolis“, dėl kurio jis prisipažino (tik neigė buvus prievartą), gerokai atvėsino buvusio policininko žmonos jausmus.

Pasimatymai – vis retyn

Vienuose pataisos namuose jau šeštus metus kali iki suėmimo Suvalkijoje gyvenęs Darius N. (38 m.). Jis atlieka 10 su puse metų laisvės atėmimo bausmę už ilgalaikį, bene 5 metus trukusį, savo mažametės dukros seksualinį išnaudojimą. Pats Darius N. šią kaltę kategoriškai neigia, jis po teismo nuosprendžio net buvo prakeikęs dukrą, sakęs, kad jam ji – „amžiną atilsį“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dariaus N. bendraamžė žmona, daugiavaikė mama, nuo pat pradžios, kai kilo kitų šeimos vaikų išduotas negarbingas skandalas, buvo sutuoktinio pusėje – girdi, negalėjusi suvokti, kaip ji, niekur ilgiau neišvykdavusi iš namų, galėjusi nepastebėti vyro liguisto potraukio prie dukters. Moteris atvirai kaltino tuomet dvylikmetę dukrą melu bei fantazijomis, nors su mergaite daug bendravę psichologai tikino atvirkščiai. Dėl tokios motinos pozicijos duktė buvo įkurdinta globos namuose. Motina mergaitės ilgai nelankė, ja nė kiek nesidomėdavo.

REKLAMA

Pastaruoju metu motinos ir jau pilnametės dukters santykiai atšilę. Manoma, tai padarė tik laikas, o ne motinos pakeista pozicija. Bent taip galima spręsti iš įkalinto Dariaus N. ir jo žmonos bendravimo – apie 5 metus trukusių nuolatinių pasimatymų, lauknešėlių savo kaliniui.

Vis dėlto prieš metus Darius N. korespondentei sakė: „Nei žmona, nei aš nepripažįstame sau, kad mūsų bendravime pabaiga jau netoli. Gyvenant atskirai, tai neišvengiama. Dar tariame vienas kitam „myliu“, bet iš tikrųjų tik apgaudinėjame patys save“.

REKLAMA

Šiuo metu Darius N. su žmona tebėra sutuoktiniai, bet ji vyrą „zonoje“ paskutinį kartą aplankiusi tik pernai. Anksčiau tokių ilgų nesimatymo tarpų nebūdavo.

Myli ir iš baimės

Bene daugiausia apie žagintojų žmonų ir sugyventinių nuotaikas bei jausmus žino policijos pareigūnai, tiriantys tokius nusikaltimus, ir įkalinimo įstaigų darbuotojai, bendraujantys ir su nuteistais lytiniais nusikaltėliais, ir su jų antrosiomis pusėmis.

Anot keleto kalbintų tyrėjų, dažniausiai žagintojų moterys iš pradžių pyksta ant savo vyrų, esą jas išdavusių ir pažeminusių, bet netrukus „vėl draugauja ir myli“. Mat apkaltintieji dažniausiai neigia tokį nusikaltimą, prikuria aibę versijų, dėl ko esą buvę apšmeižti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dažniausiai žagintojų žmonos patiki savo vyrais ir kaltina vyrų aukas, kad šios ėjo kartu, linksminosi, gėrė, gundė... Taip ne kartą būta policijos ar prokuratūros koridoriuose bei teismo salėse, kai akis į akį susitinka žagintojų žmonos ir aukos.

„Vienos moterys aklai myli, ir joms visai nesvarbu, pagal kokį kodekso straipsnį nuteistas sutuoktinis, – iš savo darbo patirties teigė ilgametis Marijampolės pataisos namų direktoriaus pavaduotojas Rimas Miškelevičius. – Kitos tokios moterys galbūt ir patiki, kad vyras kaltas, bet gailisi jo, pakliuvusio į bėdą, rūpinasi juo kaip vaiku, nes turbūt tokia moters prigimtis. Dar, manau, yra ir moterų, kurios, būdamos nesavarankiškos ir labai patiklios, savo kalintį vyrą myli... iš baimės“.

REKLAMA

Pavaduotojas prisiminė atvejį, kai už grupinį išžaginimą 10 su puse metų kalėti nuteistą sutuoktinį, teistą jau 6 kartus, jo žmona ne tik dažnai aplankydavo, bet kartą ir narkotikais ketino pamaloninti. Paketėlį kvaišalų ji nešė įsikišusi į lytinius organus. Tuo metu ji vos prieš 3 savaites buvo pagimdžiusi penktąjį šeimos vaiką. „Atrodė, kad žmona labai norėjo parodyti kalinčiam sutuoktiniui naujagimę, kurią atsinešė, kartu atsivedė dar ir kitus du savo mažylius, tačiau tokia priedanga netrukdė akyliems mūsų pareigūnams įžvelgti, kad lankytoja sutrikusi ir nerimaujanti, lyg ką slėptų, – prisiminė R. Miškelevičus. – Patikrinus įtarimai pasitvirtino“.

REKLAMA

Tik faktai:

Marijampolietė Danutė (39 m.), kelerius metus laukusi už išžaginimą nuteisto sutuoktinio, ne tik tikėjo jo tiesa, bet ir samdė vis kitus advokatus, apie „netiesą“ skelbė žurnalistams, skundėsi Seimo nariams. Na o grįžusio iš „zonos“ vyro buvo mušama ir prievartaujama. „Kokia buvau kvailė, kad neišsiskyriau su juo anksčiau – atrodo, jog tai buvau ne aš“, – sakė ji.

Lazdijų rajono gyventoja Sigita (27 m.), dviejų mažylių motina, prieš keletą metų vyrui įkliuvus dėl išžaginimo, iki šiol, sako, jį myli ir dega neapykanta merginai, jį įskundusiai. Vyras, išleistas teismo laukti laisvėje, pasikorė. Jauna našlė įsitikinusi, girdi, jeigu moteris buvo išžaginta, tai esą tik vienu ar dviem atvejais iš tūkstančio pati nebuvusi dėl to kalta.

REKLAMA
REKLAMA

Vilkaviškietė Vida (31 m.), kurios vyras už išžaginimą nuteistas kalėti 13 metų, po teismo buvo pasiryžusi nenutraukti su juo bendravimo ir palaikyti jį: „Privalau savo dviem mažyliams sukurti ir išsaugoti šviesų tėvo įvaizdį, nes jie niekuo nekalti, todėl ir lankysiu vyrą, jam rašysiu, nesiskirsiu su juo – matyt, toks mums skirtas likimas.“

Irena ZUBRICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų