REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinijoje nerimstant pykčiui, kad Nobelio taikos premija skirta kinų disidentui Liu Xiaobo, grupė šalies profesorių nusprendė įsteigti savo taikos premiją.

REKLAMA
REKLAMA

Konfucijaus premija yra didesnė garbė negu Nobelio, skelbiama naujo apdovanojimo interneto svetainėje, nes Kinija turi daugiau negu vieną milijardą piliečių. O štai Norvegija yra maža ir jos komitetas neišvengiamai yra šališkas ir klaidinantis, praneša „The Telegraph“.

REKLAMA

Pekinas ir toliau puola Nobelio premiją, vadindamas Nobelio komitetą klounais iš prieš Kiniją nukreipto farso.

Mažiausiai 18 valstybių paskelbė nedalyvausiančios Nobelio taikos premijos įteikimo ceremonijoje, nes patyrė Kinijos spaudimą ir grasinimų, kad jų dalyvavimas turės pasekmių.

Atsakydamas Nobelio komiteto vadovas Geiras Lundestadas pažymėjo, kad Hitlerio Vokietija ir Sovietų Sąjunga taip pat smarkiai puolė Nobelio premiją.

REKLAMA
REKLAMA

Komiteto Konfucijaus premijai vadovas Tan Changliu sakė, kad komitetas nėra vyriausybės struktūra, bet dirba kartu su Kultūros ministerija. Tačiau neaišku, kiek oficialios paramos jis turi.

Naujajam apdovanojimui nominuoti Nelsonas Mandela, Billas Gatesas ir 11-asis Panchen Lama, bet Konfucijaus premiją gavo Lien Chanas, buvęs Taivano viceprezidentas, kuris „nutiesė tiltą tarp kontinentinės Kinijos ir Taivano“, skelbia komitetas. Lien Chanotarnyba negalėjo pakomentuoti, ar jis priims apdovanojimą.

Yang Disheng, į pensiją išėjęs Tsinghua universiteto profesorius, sakė, kad apie Konfucijaus premijos įsteigimą buvo svarstoma tam tikrą laiką.

„Aš buvau priimtas į komitetą paskutinę minutę, todėl nesu tikras dėl apsvarstymų pradžios. Aš asmeniškai nepažįstu kitų narių. Jie atėjo pas mane, nes esu Konfucijaus ekspertas“, – teigė profesorius.

Jis nekomentavo premijai steigti pasirinkto laiko, bet esą taika nusipelno jo paramos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų