REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jeigu Seimas nuspręstų nuo 2011 metų didinti pensijas, vienas realiausių būdų rasti daugiau kaip 600 mln. litų „Sodros" ir valstybės biudžetuose, reikalingus didesnėms pensijoms mokėti, būtų 2 proc. didinti įmokas į „Sodros" biudžetą. Tokiu atveju našta būtų perkelta ant dirbančiųjų pečių, vidutinis atlyginimas Lietuvoje mažėtų maždaug 42 litais, o išaugus mokesčiams darbdaviai gali ir sumažinti algas, teigia socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak ministro, jei mokesčių našta būtų po lygiai padalinta darbdaviui ir darbuotojui po 1 proc., vidutinis atlyginimas mažėtų maždaug 21 litu, tiek pat padidėtų darbdavio mokami mokesčiai. Darbdavys gali nuspręsti mažinti algą dėl padidintų mokesčių, dėl to nukentėtų beveik 1,3 mln. dirbančių ir įmokas „Sodrai" mokančių žmonių.

REKLAMA

„Svarbu įvertinti ir tai, kad dabartiniai socialinio draudimo tarifai tikrai nėra maži, todėl jų didinimas neigiamai atsilieptų šalies ekonomikai. Neabejotinai, tai dar labiau smukdytų šalies konkurencingumą. Tikėtina, kad didėtų nedarbas, kuris šiuo metu stabilizuojasi, taip pat socialinė atskirtis, kurią paskatintų padidėjusi mokesčių našta verslui ir sumažėjęs vidutinis darbo užmokestis šalyje", – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pranešime cituojamas D. Jankauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, priminė ministras, Lietuva buvo vienintelė Europos Sąjungos valstybė, kuri 2008–aisiais, kai prasidėjo sunkmetis, didino pensijas du kartus – sausį ir rugpjūtį. Antrąkart pensijos, turintiems būtinąjį stažą, vidutiniškai padidėjo apie 10 procentų. Todėl, esą net įvertinus tai, kad nuo šių metų pradžios pensijos vidutiniškai mažėjo 5 proc., vis tiek šiuo metu jos yra didesnės nei buvo 2008 metų viduryje, tuo tarpu vidutinis darbo užmokestis, nuo kurio priklauso įmokos į „Sodros" biudžetą, mažėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šių metų laukiamas „Sodros" biudžeto deficitas – apie 2,8 mlrd. litų. Todėl, ministro D. Jankausko vertinimu, labai neatsakinga kalbėti, jog deficitą padidinti daugiau kaip 500 mln. litų – nieko baisaus, o pinigai "iš kur nors atsiras". Tokiu atveju jau 2012 metų skolos likutis viršytų "Sodros" biudžeto pajamas.

„Lietuva tik atsispyrė nuo ekonomikos krizės duobės dugno, bet 2010–aisiais metais sunkmetis dar nesibaigė, todėl labai neatsakinga vėl siūlyti kristi į tą pačią duobę, siūlant priimti finansiškai nepagrįstus ir socialinio draudimo sistemą žlugdančius sprendimus. Visus, kurie galvoja priešingai, raginu suprasti, kad „Sodros" deficito didinimas neišspręs problemų, tik dar labiau jas pagilins", – teigia D. Jankauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų