REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vėl švara ir tyrumu žėrinti žiema atėjo.Toli gražu ne visi kraštai gali pasigirti tokia laime.Rogutės švilpia nuo kalno palikdamos už nugaros visus krizės rūpesčius.Džiaugsmingas Kalėdų stebuklo laukimas.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar daug kalbama apie visuomeninę-pilietinę depresiją (Krescencijus Stoškus).Svarbiausias tokio visuomenės (bendruomenės) pasyvumo rodiklis-menkas dalyvavimas piketuose ,mitinguose.O tai labai džiugina valdžią,kuri turi galimybę spausti,veržti diržus (ant kaklo) „vsio zakonno“ būdu net atgaline data (pavyzdžiui,PSD).Kodėl visuomenės reakcija į valdžios spaudimą taip skiriasi nuo kitų civilizuotų valstybių? Regis,tai lemia mūsų istorinė patirtis.Kai svarbiausias mažo žmogaus rūpestis būdavo išlikti,o ne pražūti.Tai yra toks atsparos būdas.Kitas būdas – pabėgimas nuo okupantų despotizmo.Beje,juo dabar sėkmingai naudojasi visi,kas tik gali.

REKLAMA

Tačiau kalbos apie tautos evakuaciją yra per ankstyvos.Juk didesnioji dalis pasilieka.Kurie daugiausiai rūpesčių valdžiai sukelia.Prisirišę prie tėvų,senelių,žemės,kalbos,papročių,protėvių kapų,pašalpų,draugų ir t.t. Tik duok jiems darbo ir sudaryk orias pragyvenimo sąlygas ir jie niekados nepajudins savo užpakalių,kad pamatytų kitokį pasaulį,kitokį gyvenimą.

Emigracija ar evakuacija,man rodos,nekelia jokių problemų.Kad vaikai nenutautėtų,valdžia privalo ten siųsti mokytojus,pasirūpinti jų mokymu ir kultūra.Vyskupai vietoj paverkšlenimų žiniasklaidoje,turėtų iš paskos siųsti kunigus ir misionierius.Nes svetimoje aplinkoje atsidūrusius tautiečius labai greitai suvilioja įvairiausios sektos.Kurios sugeba pasirūpinti ne tik sielovada,bet ir darbu,pragyvenimo ir prasigyvenimo sąlygomis.

REKLAMA
REKLAMA

Istoriškai pasiknisę dar giliau matome,kad lietuviai kunigaikščiais ir karaliais tolimas žemes aprūpindavo (pagal Česlovą Gedgaudą ir kt. istorikus).Vadinasi visi savo žemėse netilpdavo.Dabar atvirkščiai – vietoj elito išvažiuoja paprasti atstumtieji,visaip pravardžiuojami ir niekinami.

Nuo 2011m.galėsime važiuoti į Berlyną (Varlyną), Rūrą (rūron) ir kt. VFR žemes.Net neabejoju,kad rimtus,drausmingus darbininkus ten sutiks išskėstomis rankomis.Jau dabar reikėtų tobulinti vokiečių kalbos žinias.Davė Dievas dantis,duos ir duonos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be atsparos ir pabėgimo galima minėti apatiją,užsnūdimą,pasiekus nepriklausomybę.Ta prasme 2K projekto ir kitos valdžios pastangos (kol kas nesėkmingos) priskirtinos prie bandymų žadinti visuomenę

Žaidimai „pozicija – opozicija“yra paprastas akių dūmimas.Nes politika yra verslas,kaip ir visame pasaulyje.Iš esmės visi yra bolševikai,atplaišos iš vieno kelmo.Kurių svarbiausias tikslas yra atimti ir pasidalinti su savo draugais (LEO,VST ir kt.nesąmonių kūrimas).Ta prasme jų prosenis Leninas buvo kur kas išmintingesnis.Pamatęs,kad karinio komunizmo būdu apiplėšus,nebelieka nieko,pasakė,kad reikalinga nauja ekonominė politika (NEP-as).

REKLAMA

Opozicija apskritai galėtų nieko neveikti.Vis vien pozicija sės į balą.Ta prasme G.Kirkilas buvo kur kas gudresnis; vadovaudamas mažumos Vyriausybei,pasitelkė Kubilių.T.y. „prigavo“kaip tą mergą su penktu vaiku.

Apskritai,už visų sprendimų matome piktas monopolininkų –oligarchų grimasas,jaučiame grėsmingus jų dantis.Ne tik saviškių tautiškųjų,bet ir užsienio tarptautinių,kurie puikiausiai tarpusavyje sutaria ir susitaria.Už viską sumokėsime mes.Vardan taikos,šventos ramybės,šeimos ir t.t.

Popiežiaus enciklikoje ir kituose reikšminguose dokumentuose buvo aiškiai įvardytos ekonominės krizės priežastys globaliu mastu.Tai - godulys.Valdžios,turtų.Todėl pasaulį užvaldo psichopatinės asmenybės (PA),apie kurias rašiau ankstesniuose savo straipsniuose.Labai energingos,pasiruošusios kasdien padaryti ką nors bloga.

REKLAMA

Specialistai vejami iš valdžios įstaigų.Jų vietą užima „vadybininkai“ , visiškai neaiškios profesijos,o dažniausiai jokios profesijos neturintys žmonės.Savi pagal partijų sąrašus,draugai,giminaičiai,“patikimi ir ištikimi“ tarnai (tranai).Anot E.Masiulio ,kuriems privalu atlyginti bent 10000Lt. per mėn.Tokiu būdu saugantis nuo vagių ir bepročių.

Tačiau svarbiausia valdžiažmogių yda – atsiribojimas nuo visuomenės (pagal D.Kuolį).Rašyti Seimo ir Vyriausybės nariams – lygiai tas pat kaip išmesti savo tekstą į šiukšlių kibirą.Nes patarėjų ir padėjėjų gausos apsupti neturi pareigos nors Re paspausti ir parašyti –„ačiū,gavau“.Maloni išimtis – Prezidentūra,iš kurios gavau dalykišką ir paguodžiantį atsakymą.Kažkodėl žavisi tik savo išminties demonstravimu per žiniasklaidą,kas ypač būdinga 2K tandemui – G.Kirkilui ir A.Kubiliui.Daugiausiai toks perdėtas uolumas pakenkė namų renovacijos verslui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Namų renovacija – sužlugdyta idėja

Bent 80 proc.(anti)reklamos galima priskirti A.Kubiliaus superaktyvumui.Pradžioje kalbos apie priverstinę renovaciją,po to –„ banko kreditas ir mokestis už šildymą neviršys dabar mokamų sumų už šildymą“ ir t.t.Visa tai prisidengiant nacionalinio saugumo interesu. Griūk negyvas.Labai juokinga.Gerai suprantu,kad nusipelnėme gyventi linksmiau.Visgi negalima juokinti iki nukritimo.Būtų geriau,jei visiškai nekomentuotų.Sakytų – mielas žmogau,ar tau atsiperka batai,kelnės,kuprinė ar rankinė.Sudarytų sąlygas komentuoti autoritetingiems ekspertams ir specialistams.Paprašytų visuomenę irgi teikti pasiūlymus.Įpareigotų Aplinkos ir Energetikos ministerijas,kad išstudijuotų ir apabendrintų visus siūlymus.

REKLAMA

Daugiabučių savininkai galėtų pasidaryti 3-4 kartus pigiau ir nusispjauti į tą 15 proc.paramą.Jei name būtų 100 proc.sutarimas ir solidarumas.Kaip paprastai dabar susiremontuoja bendrojo naudojimo patalpas.Kompensacijų už šildymą gavėjams pakišamas Trojos arklys.Mat tik turto paveldėtojai sužinos,kad įsiskolinę bankui daug tūkstančių.Taisyklės ir reglamentai neduoda jokio pasirinkimo –tik bendrija (vieno sukiužusio namelio su daugybe langų),mažaraštis pirmininkas,daug nervacijos ir popierėlių nešiojimo į valdiškas įstaigas.Perfrazuojant E.Masiulį tokių bendrijų pirmininkais gali būti tik visiški idiotai arba aferistai.Nuolatos organizuojantys pinigų (grynaisiais) rinkliavas.

REKLAMA

Žmonėms apskritai negalima kaišioti atsakomybės už nacionalinį saugumą,arba prikaišioti dėl patriotizmo stokos.Kaip kad daro R.Dagys,akcentuodamas motinų atsakomybę dėl prastų demografinių rodiklių.Geriau pasirūpintų gausiomis šeimomis,kuriose vaikai badauja.Energetikos ministras linkęs visai nusišnekėti.Kelis kartus girdėjau sakant,kad „gyventojai,sunaudojantys mažai elektros energijos,taupantys,mokės pagal didesnį tarifą“.Dar sakė,kad jam pritaria Kubilius.Gal paskubėjop su pareiškimais,o gal Tautos priešas taip kalba.Sutaupyta energija yra pati pigiausia! Taigi tie,kurie geba taupyti,turėtų mokėti pagal mažesnį tarifą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Logiškai mąstant,savivaldybės ar administratoriai galėtų imtis ir apšiltinti tik aklinus namų galus ir jau galima taupyti 4 – 5 proc.energijos.Iš gyventojų susirinktų neįmuirkdydami į bankų akivarą.Bet pirmučiausiai energijos taupymo pareiga turi būti numatyta sutartyse su šilumos ūkį išsinuomujusiomis firmomis.Kad jų gerovė priklausytų pirmučiausiai nuo energijos taupymo rezultatų.Bet taip geba elgtis tik tikras šeimininkas,o ne snarglėti ar korumpuoti „vadybininkai“.

Savivaldybėms nebūtų sunku nustatyti namų renovacijos eiliškumą ir efektyvumą,priklausomai nuo esamų energijos sąnaudų.O paramos procentus susieti su indėliu nacionaliniam saugumui.Tambrangių kompiuterių ir sudėtingų programų nereikia.Pats atsisėdau ir per 10 min.suskaičiavau,kiek kWh šiluminės energijos teko 1 kvadr. metrui ploto per praeitą šildymo sezoną.Geresni namai galėtų palaukti.O jei jų gyventojai nori geresnės architektūrinės išvaizdos,nekilnojamojo turto vertės didinimo ar prestižo,tai susimes ir pasidarys be kokio nors skatinimo ar rėmimo.

REKLAMA

Išleisti milijonus pačios idėjos reklamai yra ne tik neracionalu,bet ir nusikalstama.Savo produktus ir technologijas geriausiai geba reklamuoti pačios firmos.Tik reikia sudaryti tam reikiamas sąlygas.Kad ir nemokamai ant jų renovuotų namų sienų..

Kaip sako mano kaimynė Matilda,patriotizmas,kaip ir atspara yra tylus išgyvenimas.Be šūkaliojimų iš tribūnų.Išspaudžiantis ašaras.Ta prasme 2K ideologams tokių jausmų prikišti negalima.Jie to nenusipelnė.

Melskime Dievą,kad sostinės bolševikai neatiduotų monopolijai svarbiausio gyvybiškai reikalingo resurso – vandens.

REKLAMA

Vanduo – brangiausias turtas

Vilniaus gyventojai kol kas gali džiaugtis labai geru vandentiekio vandeniu.Ypač turint galvoje,kad dauguma Europos miestų ir gyvenviečių (daugiau kaip 80 proc.) priversti tiekti paviršinį chemikalais smarkiai apdorotą vandenį.Tokį vandenį vartoja netgi artimiausių mūsų sesių sostinės – Ryga ir Talinas.

Visa tai ir turint galvoje,kad šiame amžiuje valstybių karai kils ne dėl naftos ar dujų,bet dėl brangiausio resurso – vandens,-turėtume amžiams atgrasinti savo tarnus (turiu galvoje mūsų išrinktą valdžią)nuo minčių vandentiekio ūkį dovanoti saviems ar svetimiems laisvosios rinkos „buhalteriams“.Pagalvoti tik,-vargšeliai administratoriai nesugeba organizuoti darbą,pasamdyti sąžiningų vadovų,racionalizuoti ir optimizuoti struktūrą,kontroliuoti viešuosius pirkimus.Ko jiems trūksta,-galių,vadovų pasirinkimo galimybių ar dar kokio velnio.Taigi atleiskite 10 direktorių ir vietoj jų pasamdykite 200 kontrolierių.Kad kiekvieną mėnesį butus pagal grafiką apeitų,skaitiklius patikrintų,idėjų ir siūlymų parneštų.Apskritai,Valstybės ir savivaldybės įmones privalu įpareigoti,kad įdarbintų daugiau eilinių darbuotojų.Sumažintų vadovų personalą,užsiimtu rimtu eilinių darbuotojų mokymu.Net Kinijoje tokiu būdu mažinama bedarbystė.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmasis pasikėsinimas į brangiausia mūsų turtą buvo 1992m.,kai Tautos patriarchas sumanė atiduoti Vilniaus ir aplinkinių rajonų vandentiekį Liono vandenims 50 metų (o gal amžiams).Mat surado „geriausią pasaulyje“ kompaniją.Laimei,to košmaro pavyko išvengti.

Dabar grėsmės daug didesnės.Mat valdantys bolševikai išmoko paspartintai forsuoti savo avantiūras „vsio zakonno“ būdu.Šis kaip ir senesni (anti)kultūriniai mitai – prigimtinė nuodėmė,išlieka stipriausias – įgauna pagreitį.

Nuo krizės galima pabėgti švilpiant nuo kalno rogutėmis.Nuo valdžios abejingumo bei arogancijos nepabėgsi niekur,ypač turint galvoje neribotas smsgenų plovimo per žiniasklaidą galimybes.Kiekvienas atskirai dar gali laikinai atsiriboti nuo televizoriaus,radijo,laikraščių.Vardan savo sveikatos.

............................................

Šalies įvaizdžio kūrimui bolševikai išleido 63 mln.litų.Ir ką sukūrė? Drąsi šalis!Tie „ekspertai“iš užsienio SES(senjorų ekspertų serviso) tarnybų matyt turėjo galvoje G.Kirkilą.Jo gebėjimus meluoti nemirksint prieš telekameras.Nes betarpiškam bendravimui su žmonėmis drąsos neturi.Lekia pro šalį susigūžęs.Vaizduodamas nematomą.

REKLAMA

Lietuvai geriau tiktų kiti epitetai,-kantri,ištverminga,,santūri,patriotiška,konservatyvi ir kt.šalis.Gerai sako A.Kubilius,-ištvėrėm tremtį Sibire,patversim ir krizės iššūkius.

Vien mūsų namo senelių taryba,susirinkusi kieme galėtų pasiūlyti kur kas tikresnių įvaizdžio variantų.

Prisidirbę politikai moja rankomis į prokurorus,spec.tarnybų pareigūnus,teisėjus,kad blogo kvapo ieškotume jų kelnėse.Pastarieji nedrąsiai atsiliepia,kad tokiam veikimui reikia politinės (politikų) valios.Dar maža pavyzdžių,kad spec.tarnybos griebtų ir ištirtų kokio prasižengėlio veiklą iki galo.Tai aparatūra nesertifikuota,tai dar koks paibelis.Turime charizmatišką pavyzdį,kai privertė atsistatydinti STT vadovą Junoką,kai jis ištyrė ir nubraižė žemgrobių schemas.Pats dėdulė prezidentas V.Adamkus labai užsirūstino.

Bolševikamsm vis pritrūksta politinės valios,kad įvestų progresinius ir turto mokesčius,nors tai yra esminis civilizuotos visuomenės požymis.Teisinamasi didžiulėmis tokių mokesčių administravimo išlaidomis ir sąnaudomis.Tai gal pigiau apiplėšti kokį artistą užsienyje uždirbusį.Pasityčiojimas,už kurį reikia duoti per galvą anot psichologo Vytauto Čepo arba į snukį,kaip sako įžymusis bankininkas.

REKLAMA

Žinoma,negalima ignoruoti kiekvieno atskiro piliečio pastangų ir valios,išnaudoti visas galimybes žadinti tautiečių viltį.Aš asmeniškai kiekvieną rytą kreipiuosi į tautą iš balkono maždaug su tokiu pareiškimu:

„Tautiečiai,nenusiminkite.Lietuva bus laisva.Nepriklausoma nuo vagių,aferistų,politinių ir kt.mažumų diktato...ir pan.“

Nepaisant negatyvo,visos partijos turi didelių neišnaudotų galimybių rinkimuose.Tik atskiriems kandidatams reikia seksualaus įvaizdžio.Turėkite galvoje,kad didžioji rinkėjų dalis yra moterys.Mano kaimynė Bylė pamačiusi nuogą Navicko pilvą tiesiog apsąla,o paauksuotą G.Kirkilo pypkę – apalpsta.Tik dabar supratau,kodėl išmintingos moterys turi mažiau galimybių valdžion prasimušti.

Daryti gerus darbus labai paprasta.Su kaimyne Matilda nutarėme išgelbėti gyvybę.Pagal JAV prezidento Barako Obamos pavyzdį.Prie mūsų prisidėjo visi namo gyventojai.Vadinasi,išgelbėsime gyvybes 51 kalakutui.

Jei visos pastangos nueitų perniek,galima pasinaudoti gerb. Patriarcho patarimu ir nuo despotų,plėšikų,okupantų pasislėpti bažnyčiose.Valdžia verks ieškodama.Visur nyku,restoranai uždaryti,vairuotojai dingę,degalinės ir kirpyklos neveikia.Verks kruvinomis ašaromis.Prašys dar kartą patikėti ir sugrįžti.Sakysim,per vėlu tėvuk...,per vėlu mulki...,per vėlu zuiki...Prasmek tu skradžiai (Geh du dreh).

Tad gal geriau gyventi santarvėje.Be pykčio.Tik tą žingsnelį santarvės link galėtų žengti stipresnioji pusė,t.y. valdžia.

Linksmų šv.Kalėdų broliai ir sesės.

Pagarbiai Česlovas Lapinskas,inž.,informacijos analitikas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų