REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daliai pareiškėjų šiemet nuo spalio vidurio iki lapkričio pabaigos buvo mokami tiesioginių išmokų avansai. Jais buvo mokama dalis pagrindinės tiesioginės išmokos – 135 Lt/ha.

REKLAMA
REKLAMA

Pasibaigus šiam terminui, nuo gruodžio 1 d. pradėta mokėti likusi parama, o taip pat ir išmokos ūkininkams ir kitiems asmenims, teikusiems paraiškas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) su plotu susijusias priemones „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“, „Išmokos ūkininkams vietovėse, kuriose yra kliūčių, išskyrus kalnuotas vietoves“, „Natura 2000 išmokos ir su direktyva 2000/60/EB susijusios išmokos“, „Natura 2000 išmokos“, taip pat ir pareiškėjams, gaunantiems tiesiogines išmokas už šiemet deklaruotus pasėlius ir žemės ūkio naudmenas bei atskirąsias tiesiogines išmokas už baltąjį cukrų.

REKLAMA

Išmokos – kelių rūšių

Šiemet Lietuvoje deklaruotas 2,687 mln. ha plotas viršija ES teisės aktais Lietuvai nustatytą 2,574 mln. ha remtiną plotą, kuriam skiriama ES parama. Tačiau siekiant, kad paramą gautų visi pareiškėjai, deklaravus daugiau, mokėtina paramos suma vienam hektarui yra perskaičiuojama taikant koregavimo koeficientą. Šiemet mokėtina pagrindinės išmokos suma yra 340,68 Lt/ha. Ši suma bus mokama pareiškėjams, negavusiems avanso, o gavusiems avansą bus išmokama likusi paramos dalis.

REKLAMA
REKLAMA

Už 2010 metais deklaruotus ir paramos tiesioginėmis išmokomis teikimo reikalavimus atitinkančius baltyminių augalų pasėlių plotus skiriama susietoji papildoma nacionalinė tiesioginė išmoka – 100 Lt/ha. Už šiais metais deklaruotus ir paramos tiesioginėmis išmokomis teikimo reikalavimus atitinkančius žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus mokėtina pagrindinė išmoka skaičiuojama pagal pasėlių grupes, išvardytas pasėlių klasifikatoriuje.

Už atskaitos laikotarpiu, t. y. 2006-aisiais ar 2007-aisiais metais, deklaruotus pasėlių plotus, atitikusius paramos tiesioginėmis išmokomis teikimo reikalavimus, pareiškėjui mokama atsietoji papildoma nacionalinė tiesioginė išmoka už javus, rapsus, sėmeninius linus ir linus pluoštui bei daugiametes žoles sėklai ir pašarinių augalų mišinius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parama – įvykdžius įsipareigojimus

Visa paramos suma mokama tik tiems pareiškėjams, kurie įvykdo visus prisiimtus įsipareigojimus. ES teisės aktų nuostatos įpareigoja iki išmokų už deklaruotus plotus mokėjimo patikrinti pareiškėjų tinkamumą paramai gauti. Įsipareigojimų bei reikalavimų laikymasis tikrinamas patikrų metu. Patikros vykdomos visus metus ir priklausomai nuo jų rezultatų, prisiimtų pagal atitinkamas priemones ar programas įsipareigojimų įvykdymo bei jų terminų, skiriasi ir datos, kada bus išmokėta parama.

Pavyzdžiui, jei pareiškėjas dalyvauja KPP priemonės „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ programos „Kraštovaizdžio tvarkymas“ veikloje „Ražienų laukai per žiemą“, jis turi laikytis įsipareigojimo ražienas per žiemą palikti nesuartas iki kitų metų kovo 1 d. Taigi šios veiklos dalyvis išmoką gaus tik praėjus šiam terminui, kai po kovo 1-osios bus patikrinta, ar jis laikėsi minėto reikalavimo. Panaši situacija yra ir veiklos „Šlapynių tvarkymas “ dalyviams, kurie iki kitų metų kovo 1 d. turi šlapynes nuganyti ir (ar) nušienauti, išvežti nušienautą žolę ir iškirstus krūmus (susmulkintą nušienautą žolę paskleisti draudžiama).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų