REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į puikioje sostinės vietoje esantį valstybinės žemės sklypą nusitaikęs verslo gigantas gali pridaryti nemalonumų ir žemės savininkams, ir jų plotuose mistinius projektus braižiusiems architektams.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus dešiniajame Neries krante esančio žemės sklypo bendraturtis Vytautas Petrauskas sulauks įdomios sukakties – kitais metais spalį sukaks ketveri metai, kai prasidėjo jo žutbūtinė kova su garsia bendrove TEO LT.

REKLAMA

Praėjo beveik ketveri metai, o 33 arų žemės sklypo istorijoje - pokyčių nė kvapo. Tiesa, jame likusi dar 2005 metais pradėta statyti mistinė automatinė telefono stotis.

Apie ramią buitį patogioje ir prestižinėje sostinės vietoje svajojęs V. Petrauskas savo teisybę iki šiol bando įrodinėti Vilniaus teismuose.

Milžiniškame plote - mistinė stotelė

„Kai buvo nugriauti pastatai liko tiktai nedidelė telefono stotis, kurią jie (TEO LT, - red. past.) pardavė ar perleido savo dukterinei įmonei. Įdomu tai, kad šioje dalyje, kurioje yra pastatytas likęs vienintelis statinys, žemės sklypo dalis yra naudojama ne pagal paskirtį. Būtent dėl to šiuo metu vyksta teisiniai ginčai“, - sakė V. Petrauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, tai naudinga bendrovei TEO LT.

Nacionalinė žemės tarnyba savo atsiliepime teismui pripažino, kad reikėtų pakeisti žemės sklypo dydį, tačiau TEO LT galimai įtakojami valdininkai nelinkę imtis radikalių pokyčių.

„Nedidelei telefono stočiai prie kurios kartkartėmis ateina žmonės nėra reikalingas toks milžiniškas plotas. Šią perspektyvią žemę Nacionalinė žemės tarnyba galėtų išnuomoti aukciono būdu. Bet ji iki šiol nenaudojama, tebestovi didžiulė duobė.

Atsirado ir originalių idėjų nestokojantys verslininkai, kurie ją tinkamai panaudotų. Nors valdžios vyrai viešai aiškina, kad valstybė kažkokiu būdu mėgins sutaupyti milijardą litų, bet niekas iš jų nelinkę matyti, kad pačiame sostinės centre po kojomis guli didžiuliai pinigai“, - teigia V. Petrauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įklimpę architektai

Žiniasklaida jau skelbė, kad praėjusią savaitę Vilniaus 1-asis apylinkės teismas pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje baudžiamojon atsakomybėn sostinės prokurorai patraukė tris sostinės architektus – Dianą Sabaliauskienę, Ireną Kliobavičiūtę ir Darių Bagdonavičių.

Jiems pateikti kaltinimai dėl dokumentų klastojimo – leidimo statyti bendrovės TEO LT administracinį pastatą ne 12, o 15 aukštų.

„Ši keista istorija prasidėjo 2006-ųjų spalį, kai bendrovės „Senojo architekto architektai“ darbuotojai manęs paprašė atvykti ir pasirašyti kažkokį dokumentą. Jie aiškino, kad kaimynai jau pasirašė. Paprašiau, kad leistų susipažinti su visais dokumentais. Tačiau aiškiai buvo pasakyta, nepasirašai – nereikia“, - pasakojo V. Petrauskas.

REKLAMA

Paskatintas advokatų vilnietis susipažino su minėtais dokumentais.

Tačiau tik tuomet, kai pavyko šių dokumentų kopijas gauti iš kompetentingų Vilniaus institucijų.

Paaiškėjo, kad dalis jų buvo suklastota. Galimų klastočių autoriai, kurie, ko gero, perbraižė didžiulės bendrovės planuose buvusį dangoraižio brėžinį - teismo suole atsidūrusi sostinės architektų trijulė.

Šio neskaidriai įvykdyto projekto užsakovas – su TEO LT siejama garsi bendrovė „Lintel“.

Byla bliūkšta?

V. Petrauską labiausiai stebina teismų noras šią bylą privesti prie senaties.

„Atrodo, kad teisėjas trumpam pakeitė kryptį – paskutiniu metu kaltinamiesiems pateikdavo nepatogius klausimus. Pradėjo kviesti liudytojus, daugelis jų buvo apklausti. Bet akivaizdu, kad teismas šią bylą siekia numarinti. Juk iki senaties liko ne tiek ir daug laiko – ateinančių metų spalis. Jau ėmė sklisti kalbos, kad narpliojant šią bylą tikrieji kaltininkai niekada nebus surasti ir nubausti“, - stebėjosi V. Petrauskas.

REKLAMA

Jis pastebėjo, kad beveik visi šiame teismo procese apklausti aukščiausio rango valdininkai pripažino, kad įstatymas buvo pažeistas, patvirtindami, jog detalųjį planą paruošę architektai elgėsi nesąžiningai.

„Jei žemė buvo išnuomota neteisėtai, tai kodėl kažkas dar ėmėsi rengti jos detalųjį planą?“, - skėsčiojo rankomis pašnekovas.

Teigia esą nekalti

Bandydamas įsitikinti, ar sostinės gyventojo įtarimai turi pagrindo, žurnalistas kreipėsi į tyrimą vykdantį Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorą Giedrių Tarasevičių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dėl bylos numarinimo nieko negaliu jums atsakyti. Juk mes negalime reguliuoti teismo posėdžių tvarkaraščio. Negalime teismui įsakinėti, kada ir kokius žmones kviesti apklausoms. Procesas užsitempė dėl to, kad ne visų proceso dalyvių gynėjai jame galėjo dalyvauti. Nors pakanka duomenų, kad buvo padaryta nusikalstama veika, tačiau kaltinamieji savo kaltės nepripažįsta“, - teigė prokuroras G. Tarasevičius.

Prokuroras, iš Balsas.lt žurnalisto išgirdęs klausimą, ar junta spaudimą tirdamas painią žemės grobimo bylą, atsakė neigiamai: „Nors kaip ir minėjau - nė vienas iš kaltinamųjų nepripažįsta savo kaltės. Bet jokios įtakos ar spaudimo iš abiejų pusių nepajutau“.

REKLAMA

Nepaaiškinama Šnipiškių trauka

Antanas Bubnelis, TEO LT atstovas spaudai: „Šiame sklype buvo vystomas projektas, kuriame ateityje turėjo iškilti TEO LT administracinis pastatas. Šio projekto vystymui buvo nusamdyti partneriai. Kaip žinia, šiuo metu vyksta teisminis procesas susijęs su samdytomis bendrovėmis.

Tačiau tai nėra susiję tiesiogiai su mūsų įmone. Juk mes tų brėžinių nebraižėme, ir patys to pastato neprojektavome. Mes esame tiktai užsakovai, ir taip pat atidžiai stebime įvykius teisme, laukiame kaip ši byla pasibaigs. Aš negalėčiau pakomentuoti architektų veiksmų, nes manau, kad jie patys geriausiai viską pasakytų“.

REKLAMA

Įdomu tai, kad nuo spalio mėnesio pabaigos bendrovės TEO LT vadovybė nuomojasi patalpas nuožmaus mūšio arena virtusio žemės sklypo pašonėje esančiame moderniame verslo centre „Vilniaus verslo uostas“.

„Taip, čia išties veikia mūsų centrinė būstinė. Šalia yra vieta, kur buvo minėtas konfliktas. Kaip žinia, buvusi mūsų būstinė Savanorių prospekte 2005-aisiais buvo parduota. Mes aktyviai ieškojome galimybių persikelti į naujas patalpas. Suradę tinkamas patalpas, jose ir apsistojome. Bet pasirinkę šią vietą, neturėjome jokių slaptų tikslų“, - tikino TEO LT atstovas A. Bubnelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

TIK FAKTAI

Teismo proceso metu iš tiesų paaiškėjo kai kurių detaliojo plano rengimo pažeidimų. Remdamosios šiais duomenimis, Vilniaus apygardos prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnyba pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Atlikę poėmį Vilniaus savivaldybėje pareigūnai nustatė, kad rengiant detalųjį planą buvo suklastoti ir dokumentai, ir atsakingų darbuotojų parašai.

Pasinaudojus šiuo metu teisiamųjų architektų galimai suklaistotais dokumentais bendrovės TEO LT administracinio pastato vertė būtų padidėjusi mažiausiai 10 mln. Lt.

REKLAMA

Į naująjį pastatą bendrovė planavo įsikelti 2010 metais.

Užsimojęs sustabdyti TEO LT planus V. Petrauskas 2008 metais sulaukė netikėtų antstolių atakų – iš jo buvo priteista 12 mln. Lt.

Buvo areštuotas visas V. Petrauskui priklausantis turtas – du butai ir žemės sklypas.

Tąsyk 12 mln. Lt suma telekomunikacijų bendrovė įvertino savo patirtus nuostolius dėl bylinėjimosi metu sustabdytų statybų brangimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų