REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį popiet Kultūros ministerijoje bus paskelbti 2010 metų Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatai.

REKLAMA
REKLAMA

Po premijų skyrimo komisijos tarpinio balsavimo jais pretenduoja tapti trylika žinomų kultūros ir meno žmonių: teatro režisierius Povilas Mataitis ir teatro dailininkė Dalia Lidija Mataitienė, aktorius Donatas Banionis, kino režisierius Arūnas Žebriūnas, džiazo muzikas Vladimiras Tarasovas, rašytojas Icchokas Meras, dainininkas Virgilijus Kęstutis Noreika, skulptorius Vladas Urbanavičius, rašytojas ir literatūros kritikas Valentinas Sventickas, kompozitorius ir dirigentas Vaclovas Augustinas, rašytojas Rolandas Rastauskas, dainininkė Asta Krikščiūnaitė, tapytojas Jonas Gasiūnas.

REKLAMA

Kasmet teikiama ne daugiau kaip šešios Nacionalinės kultūros ir meno premijos, kurių kiekvienos dydis – 104 tūkst. litų. Viena premija teikiama už viso gyvenimo nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui.

Nuo 1989 metų Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos kasmet teikiamos už reikšmingiausius pastarųjų penkerių metų Lietuvos ir Pasaulio lietuvių bendruomenės menininkų sukurtus kūrinius. Nacionalinės premijos laureatai išrenkami ir paskelbiami gruodžio mėnesį, o premijos iškilmingai įteikiamos Vasario 16-osios proga.

REKLAMA
REKLAMA

Šių metų laureatus rinks Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijų komisija – istorikas prof. A. Bumblauskas (pirmininkas), menotyrininkė Lolita Jablonskienė, poetas ir vertėjas Antanas A. Jonynas, literatūrologė Viktorija Daujotytė, fotomenininkas Algimantas Kunčius, skulptorius Robertas Antinis, kino režisierius Audrius Stonys, muzikologė Daiva Kšanienė, teatrologė Irena Veisaitė, architektas Saulius Juškys ir kompozitorius Algirdas Martinaitis.

Pernai už viso gyvenimo nuopelnus Nacionalinę kultūros ir meno premiją pelnė kino režisierius Almantas Grikevičius. 2009 m. Nacionalinės premijos laureatais taip pat tapo teatro režisierius Jonas Rimgaudas Jurašas, fotomenininkas Romualdas Rakauskas, menotyrininkė, meno istorikė Marija Matušakaitė, poetė Ramutė Skučaitė ir aktorius Rolandas Kazlas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų