REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijai nepavyko iškelti į orbitą trijų naujų savo kuriamos palydovinės navigacijos sistemos GLONASS palydovų – sekmadienį jie nukrito į Ramųjį vandenyną.

REKLAMA
REKLAMA

Sekmadienį iš Baikonuro kosmodromo Kazachstane paleista Rusijos raketa nešėja „Proton-M“ su 3 GLONASS palydovais nesugebėjo iškelti jų į numatytą orbitą, pranešė Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“. Šie palydovai turėjo užbaigti GLONASS palydovinės navigacijos sistemos formavimą.

REKLAMA

Pirminiais duomenimis, „Proton-M“ raketos paskutinioji pakopa su trimis GLONASS palydovais nukrito į laivybai mažai naudojamą Ramiojo vandenyno rajoną netoli Havajų salų, sakoma pranešime.

„Balistikos specialistai viską patikrino: raketos greitinamosios pakopos su 3 palydovais nėra nei pagrindinėje, nei tarpinėje, nei avarinėse orbitose. Skaičiavimai rodo, kad greičiausiai greitinamoji pakopa su kosminiais aparatais nukrito Ramiajame vandenyne, Havajų salų rajone“, - naujienų agentūrai sakė Rusijos kosminės pramonės atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau „RIA Novosti“ šaltinis, dalyvavęs Rusijos palydovų paleidimo operacijose, buvo pranešęs, kad naujieji palydovai pirminiais duomenimis buvo iškelti į aukštesnę nei reikia orbitą.

Šie 3 GLONASS palydovai turėjo užbaigti Rusijos palydovinės navigacijos sistemos, laikomos alternatyva Jungtinių Valstijų GPS sistemai, formavimą. Jeigu jų paleidimas būtų buvęs sėkmingas, kosmose iš viso veiktų 24 GLONASS palydovai – po 8 palydovus trijose plokštumose.

Naujienų agentūros „Interfax“ žiniomis, vakarykštės kosminės avarijos žala gali siekti kelis milijardus rublių. Neoficialiais duomenimis, vien tik raketos „Proton-M“ ir greitinamojo bloko, turėjusių iškelti GLONASS palydovus, kaina siekia 70 mln. JAV dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų