REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Šiaurinėje Europos dalyje nesiliauja gausiai snigti, o oro temperatūra vis dar rekordiškai žema. Tuo tarpu Italija skęsta, o žemyno pietūs mėgaujasi šiltu gruodžiu.

REKLAMA
REKLAMA

Sinoptikai prognozuoja, kad savaitgalį Europos šiaurėje dar šals. Iki šiol dėl šalčiu susijusių incidentų įvairiose šalyse jau žuvo apie 30 žmonių. Tūkstančiai europiečių kasdien kenčia transporto spūstyse –sutriko automobilių, geležinkelių, oro susisiekimas. Balkanuose dėl gausaus sniego iš namų teko evakuoti apie tūkstantį žmonių.

REKLAMA

Lenkijoje oro temperatūra per pastarąsias kelias dienas nukrito net iki 33 laipsnių šalčio. Šalies pareigūnai tvirtina, kad nuo šalčio žuvo mažiausiai 18 žmonių. Daugelis jų buvo benamiai. Rusijos žiniasklaida skelbia, kad Maskvoje mirtinai sušalo trys žmonės, o du asmenys nuo šalčio mirė Vokietijoje.

Tūkstančiai traukinių keleivių Vokietijoje praleido naktį traukiniuose, nes dėl gausiai iškritusio sniego buvo nutrauktas greitųjų traukinių eismas. Sutrikdytas ir tarptautinis eismas, uždaryti keli didieji Europos oro uostai.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Italijos šiaurę ir vidurį skandina pragaištingos liūtys. Venecijos Šv.Morkaus aikštė visiškai užlieta. Nemažai žalos liūtys pridarė ir istoriniam Pompėjos miestui.

Nepaisant Europą užklupusių šalčių, 2010-ieji gali tapti šilčiausiais metais pasaulyje nuo orų stebėjimo pradžios. Pasaulio meteorologijos organizacija paskelbė, kad besibaigiantis dešimtmetis yra šilčiausias nuo 1850-ųjų. Iki šiol rekordiškai šilti metai buvo 2005-ieji ir 2009-ieji.

Adolfas BERENIS, pensininkas, specialiai „Respublikai" iš Bulgarijos:

Pasaulyje kažkas darosi, baisu net pagalvoti. Blogiausia naujiena –pasaulis traukiasi, raukšlėjasi kaip laukinis obuoliukas. Įrodymai –prašom. Sėdi žemaitis senukas savo trobelėje Balkanų papėdėje, žiūri per Lietuvos televiziją debatus didžiai mylimame, gerbiamame ir t.t. Seime ir dreba: oi, sulauksiu laiko, kai atims iš manęs Lietuvos pilietybę, kad anūkams neduos –tai jau tikrai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galvoju, nusiraminsiu, įsijungiu kompiuterį, o ten „Facebook" klausia: „Ką galvojate?", „Ką galvojate?" O apie ką žmonės dažniausiai galvoja ir apie ką dažniausiai šneka? Žinoma, apie orą. Pradėjau galvoti ir pasidarė dar liūdniau nei Seimo salėje. Parašiau, kad velniava darosi pasaulyje, ne dėl finansinės krizės, gal ponai daugiau nebenukąs nuo mano pensijos savo pieštukams ir popieriui, ir... velniava darosi su oru, mano jaunystėje to tik­rai nebuvo. Savo bulgariškame kaimelyje lapkričio antrą pusę krutėjau vienmarškinis ir sukaitęs ir net apie pilietybę negalvojau. Nebuvo kada –žydi rožės, chrizantemos, už tvoros ganosi avytės, šunys lenda į pavėsį. O pirmadienį papūtė pietų vėjas –termometro stulpelis –aukštyn aukštyn, beveik iki 25 laipsnių. O Lietuvoje –oi oi... Ir sukasi galvoje įkyri mintis: gera senukui savo trobelėje šiltame krašte, gal ir nepatriotiška, bet gera, ir vaistų mažiau reikia, ir drabužių, ir lašinių.

REKLAMA

Bet dedasi velniava –antradienį tik plius 13, trečiadienį –plius 8, ketvirtadienį –plius 2. Ir rūkas, rūkas. Apie tai ir parašau „Facebook" sienoje". O pasaulis tai susitraukęs: G. rašo iš Graikijos: „Atvažiuokite pas mus, mes dar maudomės jūroje". A. rašo iš Vilniaus: „Cha cha, pažiūrėkite, kaip mes šąlame". P. rašo iš Čikagos: „Oi, negalime sušilti –pas mus minus 3, vakar buvome Maniloje, ten lietus, nuplovė pusnis, viskas plaukė, o naktį vėl šaltis, vėjas".

Kuo čia kaltas oras ar Seimas? Dedasi baisesni dalykai: pasaulis traukiasi, viską žinome, daug ką galime. Prisimenu, mano vaikystėje bobelės Telšiuose stebėjosi: „Jos sūnus lietuvę vedė –iš Alytaus". Pasaulis buvo normalus ir degtinė pigi. Ir tikra... ir... Bet to niekam nelinkiu, geriau tegul traukiasi pasaulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų