REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šeštadienį Vilniuje, Žalgirio–Kalvarijų gatvių sankryžos skvere, bus atidengtas ir pašventintas paminklas disidentui, kunigui Broniui Laurinavičiui. Prieš tai bus aukojamos šv. Mišios sostinės Šv. Jokūbo ir Pilypo bažnyčioje, praneša Krikščionybės žiniasklaidos tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA

B. Laurinavičiaus skvere iškilusios paminklinės skulptūros, vaizduojančios kryžių nešantį Kristų, autorius–skulptorius profesorius Antanas Kmieliauskas.

REKLAMA

Prieš 29 metus šioje sostinės sankryžoje žuvęs vienas ryškių okupuotos Lietuvos disidentų kunigas B. Laurinavičius sovietų laikais kovojo už žodžio laisvę, teisę į religinius įsitikinimus ir jų reiškimą. Kunigas buvo persekiojamas sovietų specialiųjų tarnybų ir neaiškiomis aplinkybėmis tragiškai žuvo eismo avarijoje.

Atkūrus Nepriklausomybę, šviesios atminties kunigo nuveikti darbai ir atminimas buvo pagerbti disidento žuvimo vietą–skverą Kalvarijų, Žalgirio ir Verkių gatvių sankryžoje ir šalia esančią transporto stotelę pavadinant jo vardu ir pastatant čia koplytstulpį. Skvere iškilus granito paminklui, dekoratyvinė klomba, ant kurios stovėjo ąžuolinis koplytstulpis, panaikinta.

Kunigas B. Laurinavičius 2000 m. įrašytas į Katalikų Bažnyčios pasaulio kankinių sąrašą, Lietuvos Prezidento buvo apdovanotas Vyčio kryžiaus 2-ojo laipsnio ordinu (po mirties) už narsą, ištvermę ir pasiaukojimą kovojant dėl tautos laisvės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų