REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Muštynėmis pagarsėjęs baras „Dainora" vietoj brendžio pilstė naminę. Tą neseniai atskleidė policijos pareigūnų ir mokesčių inspektorių vizitas. Pareigūnai aptiko ne tik nelegalių gėrimų, bet ir nelegalių darbuotojų.

REKLAMA
REKLAMA

Tikrintojus pasitiko nelegalūs apsaugininkai

„Šiauliuose, Lyros gatvėje esančiame prekybos komplekse, įsikūrusi „Dainoros" kavinė lankytojus vilioja gyva muzika. Todėl vakarais čia susirenka nemažai atsipalaiduoti norinčių šiauliečių. Kiekvienas, už įėjimą sumokėjęs 10 litų, be abejo, tikisi ir gero serviso, nes gyva muzika lyg ir sudaro prielaidą tokiai iliuzijai. Deja, tik iliuzijai", - vaizdingai pasakoja Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Gaila Smagriūnienė. Jos teigimu, lapkričio 19-ąją iliuziją paneigė Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai kartu su Valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojais, kurie „pradžiugino" „Dainoros" kavinę savo vizitu.

REKLAMA

Tikrintojus prie durų pasitiko ir bilietukais aprūpino du apsaugos darbuotojai. Kaip vėliau nustatė pareigūnai, jie nebuvo tikri apsaugos darbuotojai - dirbo nelegaliai, su jais darbo sutartys nebuvo sudarytos.

Vietoj brendžio – alkoholio surogatas

Tikrintojai, siekdami nustatyti, kaip įmonės atstovai tvarko buhalterinę apskaitą, iš anksto rezervavo staliuką vakarienei ir atliko kontrolinį patikrinimą. Už vakarienę tikrintojams pateikta beveik 60 litų sąskaita. „Litukai į kasą įmušti nebuvo. Taigi dar vienas pažeidimas - pajamų slėpimas", - teigia G. Smagriūnienė.

REKLAMA
REKLAMA

Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojai už buhalterinės apskaitos ir piniginių lėšų ir materialinių vertybių apskaitos taisyklių pažeidimą ir kasos kvito neišdavimą surašė administracinių teisės pažeidimų protokolus. Pasak policijos atstovės spaudai, už pažeidimus įmonės savininkei gresia keliašimtinės baudos.

Neaiškus gėralas – ir vandens butelyje

Tikrintojai ne tik užkandžiavo - vakarienei užsisakė ir porą 50 gramų taurelių brendžio. Viena taurelė kainavo 5 litus. Kaip vėliau paaiškėjo, barmenas savo lankytojams vietoj brenduko įpylė 35,5 laipsnių stiprumo namų gamybos alkoholinio gėrimo. „Po kelių čierkų įpila, tai gal vyrams ir tas pats pasidaro", - policijos atstovė spaudai perpratusi barmenų gudrybes, kaip vietoj brendžio klientui įkišti naminę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Alkoholio surogato pareigūnai rado ir pagalbinėse kavinės patalpose. Penkialitrėje plastikinėje talpoje, kurios užrašas deklaravo, jog čia yra geriamasis vanduo „Vanvita", buvo ne geriamasis vanduo, o trys litrai alkoholiu tvoskiančio skysčio. Anot policijos atstovės spaudai, tyrimas parodė, kad inde buvo 37,2 laipsnio stiprumo nemaistinio spirito, dažančiųjų ir kvapiųjų medžiagų mišinys.

Pasak G. Smagriūnienės, kavinės patalpas nuomojanti individualios įmonės savininkė Ilona Palaitytė pareigūnams bandė įteigti, kad šis gėralas jų kavinei nepriklauso. Esą jį paliko statybininkai, kurie vasarą su šiuo skysčiu bandė nuo lubų pašalinti riebalines dėmes.

REKLAMA

Policijos pareigūnai teigia neatmetantys, kad padavėja taip pat galėjo būti nelegali darbuotoja - kai tikrintojus aptarnavusi mergina sužinojo, kad turi reikalų su pareigūnais, pasiraitojo sijoną ir paspruko lauk iš kavinės.

Lankytojus girdys arbata?

Šiaulių apskrities VPK Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai surašė protokolą dėl neteisėtos naminės degtinės ir kitos rūšies namų gamybos stiprių alkoholinių gėrimų pardavimo. Medžiaga bus perduota Valstybinei tabako ir alkoholio kontrolės tarnybai. Ši tarnyba turėtų skirti nuobaudą ir taikyti ekonomines sankcijas. G. Smagriūnienė sako, kad kavinei „Dainora" iškilo grėsmė atsisveikinti su licencija prekiauti alkoholiu.

REKLAMA

„Dainoros" baro pavadinimas dažnai atsidurdavo policijos akiratyje. Kriminogeninė situacija Lyros g. 13 pagerėjo tik po to, kai tuo pačiu adresu esančiame „Šiaulių lyros" bare buvo įrengtos vaizdo stebėjimo kameros. Kaip bebūtų keista, bet prieš keletą mėnesių policijos pareigūnai pasiūlė sutrumpinti ne „Dainoros" ar kitų Lyros g. 13 adresu veikiančių barų darbo laiką, bet „Šiaulių lyros" baro, kuriame visi gėrimai buvo parduodami pigesnėmis kainomis, nei pas jų konkurentus.

Miesto savivaldybei bandydami paaiškinti, kodėl reikia sutrumpinti būtent „Šiaulių lyros" baro darbo laiką, policininkai iš kailio nėrėsi įrodinėdami, kiek daug nusikaltimų ir pažeidimų padaroma aplink Lyros g. 13 numeriu pažymėtą prekybos pastatų kompleksą. Buvo aiškinama, jog sutrumpinus „Šiaulių lyros" baro darbo laiką pagerės kriminogeninė situacija, tačiau policijos vadovai net neužsiminė apie dar keturis barus, kurie veikia tuo pačiu adresu. Paaiškėjo, kad tarp policijos „globojamų" barų, kurių darbo laikas liko nesutrumpintas, pateko ir „Dainora", kurioje dirbo ne tik nelegalai, bet ir buvo pilstoma naminė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lankytojai pastalėse slepia 5 litrų butelius

Kavinės „Dainora" savininkė Ilona Palaitytė „Šiaulių naujienoms" pasakojo iš pradžių maniusi, kad alkoholinius gėrimus pagalbinėse patalpose paliko pagal skelbraštį rasti, kavinėje remontus darę statybininkai, tad pareigūnams taip ir nurodžiusi. Vėliau moteris teigė surengusi susirinkimą su darbuotojais ir išsiaiškinusi, kad gėralą galėjo palikti kavinės klientai.

„Darbuotojams neretai tenka atimti klientų atsineštus ir iš po pastalės traukiamus alkoholinius gėrimus. Darbuotoja ten padėjo, užmiršo padėjusi ir daugiau nebesiterliojo", - apie pagalbinėse patalpose rastą penkių litrų butelį su alkoholiniu gėrimu pasakojo I. Palaitytė. Ji tikino, kad kavinės darbuotojai klientų namų gamybos alkoholiniais gėrimais nevaišina - esą ji pati galėjo būti apgauta, vietoj tikrų alkoholinių gėrimų galėjo būti įkištas ir namų gamybos alkoholinio gėrimo butelis.

REKLAMA

„Man jau buvo patarę nepirkti populiarių alkoholinių gėrimų", - patarimą prisimena verslininkė. Ji pripažįsta, kad prieš keturis mėnesius jos išnuomota kavinė išgyvena ne pačius geriausius laikus, tad ji neturėjo pinigų įdarbinti apsaugos darbuotojus. „Ne iš blogos valios viskas", - tikino I. Palaitytė.

Verslininkė teigė kavinę išsinuomojusi dėl to, kad nemačiusi kitos išeities. „Pusantrų metų buvau registruota darbo biržoje kaip bedarbė. Jokio darbo pasiūlymo nesulaukiau. Esu vieniša mama, reikėjo kažką daryti", - prisimena I. Palaitytė.

Asta VOLKOVAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų