REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiemet, palyginti su praėjusiais metais, gerokai šoktelėjusios medaus kainos, pasak bitininkų, ko gero dar gali kilti.

REKLAMA
REKLAMA

O Europos Sąjungos šalyse didėjant medaus ir kitų bičių produktų paklausai, kai kurių jų pavasariop esą Lietuvoje gali ir pristigti, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

REKLAMA

Bitininkai sako, kad šieme

t dėl permainingų orų medunešis nebuvo gausus. Dabar medaus kilogramas kainuoja 22 litus ir daugiau. Tai maždaug 5 litais daugiau nei pernai tuo pačiu metu. Tad retas pirkėjas stabteli prie šio saldumyno.

„Stoviu jau 2 valanda, o žmonių nėra. Neturi žmonės pinigų“, – teigė Varėnos rajono bitininkė Marijona Kairaitienė.

„Pigiau parduoti negaliu, nes ir indelis brangus, už vietą turguje reikia apmokėti, viskas kainuoja“, – sakė Vilniaus rajono bitininkė Helena Gumovskaja.

REKLAMA
REKLAMA

Daugelis bitininkų mėgėjų, kurių yra maždaug 9 tūkstančiai, medų parduoda turgavietėse arba supirkėjams, kurie už kilogramą siūlo nuo 10 iki 20 litų, priklausomai nuo perkamo kiekio.

Kol kas tik Vilniaus bitininkų susivienijimas turi parduotuvę ir pats prekiauja medumi ir jo produktais. Susivienijimo vadovas sako, kad prekybos centruose ir lietuviškas, ir importinis medus gana brangus. Nors pietų šalyse, iš kur jis atvežamas, bitininkystei sąlygos palankesnės ir savikaina mažesnė.

„Kai palygini kainas prekybos centruose, tai ir lietuviško, ir įvežtinio medaus kainos beveik vienodos.   Ir tai gana brangu, nes kai mes žinodami vidines kainas paskaičiuojame, tai randame, kad   antkainiai siekia ir 40–50 proc.“, – tvirtino Vilniaus bitininkų susivienijimo pirmininkas Kazimieras Spetyla.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dalis lietuviško medaus, kitų bičių produktų iškeliauja į Europos Sąjungos valstybes.

„Pavyzdžiui, bičių duonelės šiemet bus išvežta du trečdaliai visos produkcijos, jei ne daugiau. Šiemet nėra bičių produktų perteklius ir jaučiam, kad pavasarį jų galim net pritrūkti“, – kalbėjo V. Spetyla.

Anot ekspertų, pernai pakilusios medaus kainos pasaulinėje rinkoje išlieka gana aukštos. Tad tikėtis, kad lietuviškas medus iki kito derliaus atpigs, vargau ar galima.

Salomėja PRANAITIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų