REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Andrius Kubilius vakar ėmė gąsdinti Lietuvos žmones lito nestabilumu ir net nuvertinimu.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas per radiją Vyriausybės vadovas teigė, kad pensijų grąžinimas į prieš krizę buvusį lygį būtų tolygus finansų sistemos sugriovimui.

REKLAMA

„Gal norime pabandyti ir sugriauti finansų sistemą? Lito stabilumas yra labai trapus dalykas. Jeigu kas nors nori pabandyti, kaip atrodys gyvenimas su nestabiliu litu, o tai reiškia su devalvuojamu litu, tai galime pabandyti tokį eksperimentą“, – kalbėjo A.Kubilius.

Premjero teigimu, sumažintas pensijas atkuriantis įstatymas prieštarautų Konstitucijai. A.Kubilius taip pat užsiminė ir apie savo atsistatydinimą, jeigu pensininkai vėl gautų tiek, kiek yra užsidirbę.

REKLAMA
REKLAMA

Sumažintų pensijų klausimą Seimas kol kas atidėjo iki kito antradienio.

– Ką manote apie A.Kubiliaus pasisakymą, kad pensijų didinimas gali sukelti lito devalvaciją? – „Respublika“ paklausė politologo Algio Krupavičiaus.

– Premjeras turėtų kalbėti skaičių ir faktų kalba. Bet Lietuvos politikoje susiformavo ydinga praktika, kad kalbant net finansiniais klausimais kartojami užkeikimai: bus blogai dėl to, kad bus blogai ir pan.

Kai A.Kubilius kalba apie lito devalvaciją, kyla pavojus, kad žmonės ims panikuoti, nors priežasčių tam ir nėra. Šiandien visuomenė netiki ir nepasitiki valdžia, todėl jei politikas sako „balta“, visuomenė supranta kaip „pilka“, prasideda visokių sąmokslų paieškos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas viešai A.Kubilius jau negalvoja, ką kalba. Mūsų politikoje jau įprasta kalbėti abstrakcijomis, teorinėmis galimybėmis, kurios net teoriškai sunkiai įmanomos.

– Ką reiškia A.Kubiliaus teiginys, kad grąžinęs pensijas Seimas elgtųsi ne konstituciškai?

– Premjerui tiesiog pritrūko argumentų ir jis ėmėsi tokių, kurie neturi jokio logiško pagrindo.

– Kodėl A.Kubilius prabilo apie galimybę atsistatydinti?

– Tai – standartinė elgsena, norint įspėti, kad politiko pasitraukimas prilygtų pasaulio pabaigai.

REKLAMA

– O kas atsitiktų, jei A.Kubilius tikrai pasitrauktų?

– Nieko. Būtų suformuota nauja Vyriausybė ir tiek. Pavyzdžiui, ne ką prasčiau šį darbą galėtų dirbti kad ir Seimo pirmininkė Irena Degutienė, jau dirbusi laikinąja premjere.

A.Kubiliaus savanoriškas pasitraukimas nebūtų joks praradimas Lietuvai. Atvirkščiai – tauta galbūt vėl iš naujo atrastų viltį, kurią jau yra praradusi.

– Ar premjero užuominos apie pasitraukimą nėra politiniams partneriams, kurie savo žmones jau įtaisė į šiltus postus?

– Manau, kad taip. Dabartinės valdančiosios koalicijos politikams būtų nemalonu, jei tektų iš visur trauktis.

REKLAMA

– Kodėl pardavus valstybės turtą, kurį sukaupė tie patys pensininkai, pinigai patenka ne į „Sodrą“, o pravalgomi?

– Lietuvos politikai sukūrė sau mitą, kad privatus sektorius dirba efektyviau nei valstybinis ar viešasis. Kol dar ne viskas privatizuota, valdžia negali nurimti nei per krizę, nei per pakilimą.

Pasaulyje yra visai kita realybė – daugelyje sričių viešasis sektorius išlaikomas kaip privalumas, o ne parduodamas kaip Lietuvoje. Mūsų pensininkai negauna nieko iš privatizavimo todėl, kad jie jau nebėra vertinami kaip socialinė grupė.

Julius GIRDVAINIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų