REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Emigrantai plėšia, prievartauja ir žudo

Atvykėlių iš Lietuvos nusikaltimai Didžiojoje Britanijoje nesiliauja. Jauni lietuviai teisiami už nužudymus, išprievartavimus, vagystes, muštynes. Šių nusikaltėlių aukomis dažniausiai tampa tautiečiai.

REKLAMA
REKLAMA

Teismo lauks suimtas

Britų policijai pagaliau pavyko sulaikyti įtariamąjį, rugsėjo 9 dieną Lofboro mieste galimai nužudžiusį lietuvį Andrių Martusevičių (29 m.). Paaiškėjo, jog tai irgi Lietuvos pilietis devyniolikmetis Aivaras Petraitis.

REKLAMA

Ieškant įtariamųjų, ne kartą kreiptasi pagalbos į visuomenę. Du kartus buvo sulaikyta po keturis asmenis, kol galiausiai policijai pavyko nustatyti, kad A. Martusevičių užpuolė ir nužudė A. Petraitis.

Sunkiai sužalota galva ir sumuštu veidu, kraujo klane gulintis A. Martusevičius buvo rastas savo namuose, kuriuose prieš metus buvo apsigyvenęs kartu su kitais 8 lietuviais. Nedelsiant nugabentas į ligoninę, bet taip ir neatgavęs sąmonės, po poros dienų jis mirė. Ekspertizė parodė, jog lietuvis mirė nuo sunkios galvos traumos.

REKLAMA
REKLAMA

Kartu gyvenęs nenorintis prisistatyti tautietis policijai sakė tikėjęsis, jog A. Martusevičius, nors ir labai sunkiai sužalotas, išgyvens. Jis taip pat policijai tvirtino nedaug težinantis ir apie Lietuvoje likusią nužudytojo šeimą.

Įtariamasis A. Petraitis buvo suimtas netrukus po nužudymo, bet vėliau paleistas už užstatą. Kriminalistams surinkus daugiau informacijos, jis vėl atsidūrė už grotų ir teismo lauks suimtas.

Dar trys lietuviai, kurių pavardžių britų policija neskelbia, sulaikyti dėl trukdymo teisingumui. Įtariama, kad jie, žinodami vertingos informacijos, sąmoningai slėpė ją nuo teisėsaugos, kad padėtų A. Petraičiui išsisukti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nužudymo aplinkybės vis dar narpliojamos – britų tyrėjai šį nužudymą vadina vienu keisčiausių pastarojo meto nusikaltimų. Manoma, kad byla teismą turėtų pasiekti kitų metų pavasarį

Negyvai nugirdė

Na o netikri broliai Gintaras Kuzmarskis (19 m.) ir Aurimas Zaremba (23 m.) nuosprendį už tautiečio nužudymą išgirdo jau prieš keletą savaičių.

Vieno Anglijos miesto Bostono mėsos fabriko darbininkas Gediminas Kirstukas (23 m.) rastas negyvas 2008 metų gruodį, praėjus vos 4 mėnesiams nuo jo atvykimo. Jo kūną Kalėdų rytą aptiko vienas anglas, išvedęs pavedžioti šunis.

REKLAMA

Į įvykio vietą atvykusiems policininkams iškart kilo įtarimas, kad žmogus apiplėštas ir nužudytas. Pasigesta jo santaupų, mobiliojo telefono, apynaujo automobilio „Audi A6“. Lietuvio kūnas buvo uždengtas paklode, šalia gulėjo tuščias litrinis brendžio butelis ir dėklas su pasu, kreditinėmis kortelėmis ir vairuotojo pažymėjimu. Ant lavono riešų ir kojų buvo matyti virvės žymės.

Vaistininkas Janas Glentonas policijai papasakojo, kad dieną prieš tai įvykio vietoje matęs stovinčius įtartinus mikroautobusą ir automobilį (pastarasis, kaip vėliau nustatyta, priklausė aukai). J. Glentonas įsiminė automobilių numerius ir padiktavo juos policijai.

REKLAMA

Pagal numerius kriminalistai nesunkiai surado minėtuosius netikrus brolius. Šiedu kaip įmanydami neigė nužudę tautietį, bet netrukus buvo priremti prie sienos surinktų įkalčių.

Tyrėjai nustatė, jog A. Zaremba su G. Kuzmarskiu įviliojo G. Kirstuką į Visbiče esantį savo draugui priklausantį namelį ant ratų ir pralaikė ten visą parą, reikalaudami atskleisti banko kortelės PIN kodą. Kai kodo skaičius pagaliau pavyko išgauti, G. Kuzmarskis nuvyko prie artimiausio bankomato ir iš sąskaitos pavogė visus ten buvusius pinigus – 300 svarų sterlingų. Tuo tarpu įkaitą saugojęs A. Zaremba nutarė juo atsikratyti. G. Kirstukas buvo nuvežtas į atokią pievą miesto pakrašty ir tol prievarta girdytas brendžiu, kol sukniubo ir buvo paliktas lauke per naktį. Ekspertų išvada patvirtino, jog G. Kirstukas mirė nuo per didelės alkoholio koncentracijos kraujyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Zaremba bandė įtikinti teismą tikėjęsis, jog G. Kirstukas rytą atsikels skaudančia galva ir blogiausiu atveju parašys pareiškimą dėl plėšimo – esą nė manyti nemanęs, kad auka gali mirti. Teismas tokių A. Zarembos argumentų pernelyg nepaisė ir skyrė jam 10 metų laisvės atėmimo. Beje, už vagystes bei plėšimus A. Zaremba yra teistas ir Lietuvoje.

G. Kuzmarskis atsipirko švelnesniu nuosprendžiu – jis apkaltintas tik dėl neteisėto laisvės atėmimo ir pasinaudojimo svetima banko kortele. Jam skirti 3 metai nelaisvės.

REKLAMA

Už tautiečio apiplėšimą ir nužudymą A. Zarembai skirta kalėti 10 metų, G. Kuzmarskiui – 3 metai („Akistatos“ archyvo nuotr.)Už tautiečio apiplėšimą ir nužudymą A. Zarembai skirta kalėti 10 metų, G. Kuzmarskiui – 3 metai („Akistatos“ archyvo nuotr.)

Prievartavo ir vertė užsiimti prostitucija

Šių metų spalio paskutinę dieną Šiaurės Airijoje, Karikferguso mieste, buvo išprievartauta jauna moteris. Praėjus porai savaičių nustatyta, jog nusikaltimą galėjo įvykdyti Lietuvos pilietis Nerijus Gedvilas (20 m.). Jam pateikti kaltinimai dėl išprievartavimo ir grasinimo nužudyti.

Neoficialiais duomenimis, N. Gedvilas su ta moterimi jau kuris laikas kartu gyveno, augino vaiką. Tąkart sugyventiniams apsižodžiavus, įtūžęs N. Gedvilas pagrasino ją nužudysiąs, pargriovė ant grindų ir išprievartavo. Pareiškimą policijai sugyventinė parašė paskatinta savo tėvų. Aplinkybės vis dar tiriamos, teismo posėdis numatytas gruodžio pabaigoje.

REKLAMA

Edvinas Kirtiklis (23 m.), gyvenantis Grimsbio mieste, nubaustas 3 metų laisvės atėmimo bausme už negalinčios apsiginti tautietės išprievartavimą. Savo naująja pažįstama lietuvis nutarė pasinaudoti su ja pabendravęs vos keletą dienų. Neseniai iš Lietuvos atvykusi mergina nemokėjo anglų kalbos, tad svečioje šalyje jautėsi vieniša. E. Kirtiklis į aukos namus pasibeldė, kai mergina buvo viena. Patekęs vidun, įsitempė lietuvę į miegamąjį ir išprievartavo.

Prieš mėnesį Didžiosios Britanijos policija sulaikė lietuvį Nerijų Lekečinską (33 m.). Jis įtariamas dviem išprievartavimais, taip pat prekyba jaunomis moterimis iš Rytų Europos ir vertimu užsiimti prostitucija. Atokiame Norfolko grafystės miestelyje surengus plataus masto policijos operaciją ir suėmus įtariamuosius, kaltinimai pareikšti dar trims lietuviams. Mariui Kamarauskui (34 m.) pareikštas kaltinimas už trukdymą teisingumui, o Rasai Legaitei (23 m.) – dėl fiktyvios santuokos sudarymo. Per tą operaciją suimtas ir Skirmantas Kvedaras (46 m.), kaltinamas net keletu išprievartavimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Speciali policijos operacija buvo pradėta praėjusių metų gruodį, kai Norfolke į policiją kreipėsi lietuvė, kuri tvirtino buvusi laikoma nežinomoje vietoje ir verčiama mylėtis su vyrais už pinigus. Šią vasarą į policiją kreipėsi dar kelios moterys – jos irgi pasakojo, jog buvo verčiamos užsiimti prostitucija arba sudaryti fiktyvias santuokas. Tyrimo metu nustatyta, jog grupė lietuvių merginas iš Lietuvos į Angliją atveždavo pažadėję gerą darbą, o vėliau versdavo užsiimti prostitucija.

Tik faktai:

Prieš porą savaičių Didžiojoje Britanijoje Andrius Mažrimas (23 m.) ir Artūras Čepas (24 m.) nuteisti dėl 43 metų taksisto užpuolimo, sužalojimo ir jo automobilio vagystės. Kroidono karališkasis teismas A. Mažrimą nuteisė kalėti 2 metus ir 8 mėnesius, o A. Čepui skirti 4 mėnesiai laisvės atėmimo.

REKLAMA

Airijoje gyvenantis Lietuvos pilietis Arūnas Sorokinas (41 m.) lapkričio pradžioje už vagystes buvo teisiamas jau 25-ąjį kartą. Šįkart A. Sorokinas prisipažino, kad iš kirpyklos pavogė 70 eurų.

Prieš tai A. Sorokinas įkliuvo, kai svetimame bute buvo rastas miegantis šalia susikrauto grobio. Tada visiškai girtą įsibrovėlį teko iškelti per langą ant ugniagesių neštuvų. Už tai jis buvo nuteistas 5 mėnesiams.

Keletas lietuvių neseniai nuteisti už nusikaltimus, įvykdytus Didžiosios Britanijos naktiniuose klubuose.

Juliui Šilkaičiui (18 m.) Klermoriso apygardos teismas už 2 mobiliųjų telefonų vagystes iš rankinių skyrė 4 mėnesių laisvės atėmimo bausmę bei 400 eurų baudą.

REKLAMA

Į muštynes Bostono mieste įsivėlę lietuviai įkalinimo bausmės išvengė. Regimantas Gaigalas (23 m.), Nerijus Satkanas (20 m.), Saulius Saveikis (23 m.) ir Ovidijus Žiauga (19 m.) prie naktinio klubo susikivirčijo su dviem vyrais. Kilus muštynėms, N. Satkanas bei S. Saveikis ėmė spardyti vieną iš vyrų. Antrasis taip pat buvo suspardytas. Teismas chuliganams skyrė 300 valandų viešųjų darbų ir uždraudė lankytis aludėse. Be to, kiekvienas iš jų turės sumokėti baudas – po 175 svarus sterlingų.

Giedrė POTELIŪNAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų