REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Portugalijos Vyriausybė vakar dar kartą pakartojo, kad jai neprireiks Europos Sąjungos finansinės paramos. Tačiau tarptautinė reitingų agentūra „Standard & Poor's“ pagrasino galimybe sumažinti Portugalijos reitingą.

REKLAMA
REKLAMA

Šis finansinės nepriklausomybės panaikinimo scenarijus identiškas įvykiams Airijoje.

Ką tik (praėjusį sekmadienį) Europos Sąjungos šalių finansų ministrai ir Tarptautinis valiutos fondas privertė Airijos Vyriausybę paimti daugiau nei 85 mlrd. eurų. Šie pinigai jau keletą mėnesių buvo vadinami labai švelniai – parama, be kurios šalis gali žlugti (iš tiesų žlugimas gresia eurui). Bet tai yra paskola. Ir pirmiausia ji skirta komerciniams bankams gelbėti. Net 35 mlrd. eurų.

REKLAMA

Kiti pinigai liktų Airijos Vyriausybei einamiesiems reikalams (biudžeto deficitui užkišti ir anksčiau paimtoms paskoloms aptarnauti). Kokia pagalbos kaina? Per metus Airija už „paramą“, kurios ilgai bandė atsisakyti, kasmet turės mokėti 10 mlrd. eurų vien palūkanų.

Airiai kaltina savo premjerą Brianą Coweną pardavus ir išdavus savo šalį.

Portugalijos ministras pirmininkas Jose Socrates išdaviko likimo sulaukti nenori. Vakar jis pareiškė, kad vietoj ES paramos Portugalijai reikia didesnio pasitikėjimo savo ekonomika.

Nepaisant to, spekuliacijos dėl sunkios Portugalijos ekonomikos būklės neslūgsta. Finansų institucijos grasina, kad ji taps trečiąja finansinės paramos paprašiusia euro zonos valstybe.

Šiais metais ES jau buvo priversta „gelbėti“ Graikiją ir Airiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų