REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus biržoje praeita savaitė įeis į biržos istoriją. Nuo pirmadienio NASDAQ OMX Vilnius biržoje prekyba ir akcijų nustatyta vertė buvo pakeistos į eurus. Esminės įtakos prekybai ir investavimui nebuvo. Nebent tokia, kad akcijų kainų vertė dabar skaičiuojama trimis ženklais po kablelio.

REKLAMA
REKLAMA

Tiek lito palydos, tiek euro sutiktuvės rinkoje buvo optimistinės. Akcijų kainos kilo, tačiau apyvarta buvo stebėtinai maža. Greičiausiai, vieni investuotojai neskubėjo pardavinėti, kiti – atsargiai tikrino „eurinę“ prekybą.

REKLAMA

Biržoje įvedus prekybą eurais tikimasi, kad rinka taps patrauklesnė dėl sumažėjusių pirkimo ir pardavimo sąnaudų, be to, taps vizualesnė. Belieka tik tikėtis.

Užtat galime didžiuotis, kad Lietuva pirmoji iš Baltijos šalių įvedė atsiskaitymus eurais biržoje. Pavyzdžiui, Estijoje eurais pateikiama tik akcijų vertė, o atsiskaitymus vykdo estiškomis kronomis. Nežiūrint to, Talino birža investuotojams patrauklesnė – ten apyvartos tradiciškai didesnės nei Vilniuje. Bet nuo šiol situacija gali pasikeisti.

REKLAMA
REKLAMA

Kol spekuliantai ir investuotojai pratinosi prie naujųjų kainų, pasaulio rinkose įsisuko meškos. Jos neaplenkė ir Vilniaus. Pagrindiniam biržos indeksui OMXV pakilus virš psichologinės 400 punktų ribos, akcijų kainų kilimas sustojo ir jos pasuko žemyn. Nors ir labai nesinorėtų, tačiau didelė tikimybė, kad OMXV indekso virš 400 dar teks palaukti.

Tačiau sumanaus investuotojo pagrindinė savybė – kantrybė. Kartais akcijų kainų korekciją geriausia pralaukti išjungus kompiuterį. Patys blogiausi sprendimai padaromi būtent tada, kai akcijų kainos krinta. Tuomet sunkiausia pasiduoti visos rinkoms nuotaikoms ir neišparduoti akcijų.

Juk korekcijos, kaip ir viskas gyvenime, turi pabaigą. Dažnai korekcijos pasibaigia labai netikėtai ir kainos toliau sėkmingai kyla į viršų. Laimi tie, kurie išlaukia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau stebėti rinkos pokyčius – būtina. Net ir „nekalčiausiai“ atrodanti korekcija, kokia, pavyzdžiui, buvo 2007 metų spalį ir lapkritį, gali pavirsti pusantrų metų trunkančiu kritimu. Todėl turime stebėti ir priimti adekvačius veiksmus, jei norime apsaugoti kapitalą.

Šiuo metu didelio pagrindo nerimauti dar nėra. Apie galimą korekciją mes jau kalbėjome ne vieną kartą, todėl dabartinis rinkos elgesio scenarijus visiškai nestebina. Toks metas labai palankus peržiūrėti strategijas, prireikus performuoti portfelius. Ir vos tik rinkos atsigaus, vėl aktyviai dalyvauti formuojant portfelį.

REKLAMA

Na, o po Monblanu nieko naujo. Airija (oi, tai juk Lamanšas...) pasiprašė pagalbos. O Portugalija atkakliai laikosi. Juk jie problemas sprendžia manjana (rytoj). Finansų rinkų dalyviams kartais būtų sveika užimti tokią poziciją. Rinkos įsiaudrina ne nuo fundamentaliųjų rodiklių pokyčių, o nuo pačių rinkos dalyvių audringų reakcijų.

Žodžiu, šiuo metu rinkose geriau elgtis itin atsargiai, stebėti vyraujančias tendencijas ir niekur neskubėti...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų