REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime verda mūšis dėl pensijų (papildyta)

Pensijų sumažinimo atšaukimas gali turėti neigiamos įtakos lito stabilumui, sako premjeras Andrius Kubilius, o Seime dėl šio klausimo vyksta procedūrinė kova.

REKLAMA
REKLAMA

„Gal norime pabandyti ir sugriauti finansų sistemą? (...) Lito stabilumas yra labai trapus dalykas. Jeigu kas nors nori pabandyti, kaip atrodys gyvenimas su nestabiliu litu, o tai reiškia su devalvuojamu litu, tai galime pabandyti tokį eksperimentą“, – sakė A. Kubilius ketvirtadienį „Žinių radijui“.

REKLAMA

Premjeras akcentavo, kad sumažintas pensijas atstatantis įstatymas negali būti priimtas dėl to, kad tai prieštarautų Konstitucijai, kurioje yra parašyta, jog siūlant didinti išlaidas reikia nurodyti, iš kur tam gauti pinigų. Skaičiuojama, kad pensijų atstatymas valstybei kainuotų maždaug 600 mln. litų.

Vyriausybės vadovo įsitikinimu, nėra racionalu tam skolintis pinigų. „Skolos didėjimas reikš didžiules problemas visiems šalies gyventojams, nes nesugebant suvaldyti skolos pasitikėjimas tarptautinėse rinkose mūsų gebėjimais gali labai sparčiai kristi ir tada skolintis teks ženkliai brangiau arba gali visai nepavykti. Ir vėl grįžtume į tai, nuo ko visus praeitus metus bėgome, tai yra, nuo lito nestabilumo“, – sakė A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės vadovas yra įsitikinęs, kad įstatymas negali būti priimtas. „Galime juokauti. Seimas gali priimti įstatymą, kad kitą dieną visas Seimas skris į Mėnulį. Galime pajuokauti, bet finansai nemėgsta juokų, todėl nematau jokių galimybių, kad tokius įstatymus būtų galima priimti, nenurodant tokių išlaidų dengimo šaltinių“, – sakė A. Kubilius.

Pavargusio žmogaus kalbos

Seimo opozicijos ir Lietuvos socialdemokratų partijos lyderis Algirdas Butkevičius portalui „Balsas.lt“ sakė, jog premjero bauginimai – pavargusio ir neturinčio vizijos žmogaus šnekos. „Kai žmogus jaučiasi esąs visiškame ceitnote, kai neturi jokios supratimo ir jokios vizijos, kada ir kaip bus grąžinamos sumažintos pensijos – tokios kalbos, kaip apie skrydžius į Mėnulį ir atsiranda“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Butkevičiaus, premjeras nesupranta, jog į biudžetą pajamas suneša žmonės. „Kadangi jis galvoja tik apie skaičius, bet ne apie žmones, tai ir nenori kalbėti apie pensijų grąžinimą į buvusį lygį net tada, kai ekonomika pradeda augti, tegul kol kas tik 1,1 procentiniu punktu“, – sakė opozicijos lyderis.

Nesusiję dalykai

Nepriklausomas finansų analitikas Stasys Jakeliūnas premjero gąsdinimus taip pat laiko nerimtais. „Tai yra premjero demagogija. Lito stabilumas euro atžvilgiu su tuo nesusijęs arba susijęs labai menkai. Tikrą grėsmę tam santykiui galėtų sukelti kokie nors masiniai komercinių bankų veiksmai arba devalvacija kokioje kaimyninėje šalyje – pavyzdžiui Latvijoje. T.y. procesai, kurių vyriausybė praktiškai neįtakoja“, – tvirtino jis portalui „Balsas.lt“.

REKLAMA

Pasak S. Jakeliūno, jei premjeras kalba apie lito perkamąją galią, tai saugoti nėra ko. „Lito perkamoji galia ir taip yra pakankamai smukusi, tad šia prasme lito stabilumo net neturime“, - aiškino ekonomistas.

Procedūriniai mūšiai

Ketvirtadienio plenarinio posėdyje, po aršių diskusijų, opozicijai pavyko klausimą įtraukti į darbotvarkę, tačiau prieš sprendžiant šį klausimą Etikos ir procedūrų komisija (EPK) dar turės atsakyti, ar įstatymo rengėjai nepažeidžia procedūrų, nes projekte nenurodo, iš kur paims tam reikalingus 600 mln. Lt pensijų didinimui.

REKLAMA

Dėl iniciatyvų atšaukti pensijų sumažinimą premjeras apskundė Krikščionių partijos vadovą Vidmantą Žiemelį ir „darbietę“ Loretą Graužinienę Seimo Etikos ir procedūrų komisijai.

Premjeras prašė Seimo Etikos ir procedūrų komisijos įvertinti parlamentarų V. Žiemelio, L. Graužinienės ir kitų šių įstatymų projektų iniciatorių veiksmus, nes kilo abejonių, ar jie, pateikdami šiuos projektus ir nenurodydami įstatymų įgyvendinimui reikalingų lėšų bei šių lėšų šaltinių, nepažeidė Lietuvos Respublikos Konstitucijos ir Seimo statuto nuostatų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Kubilius taip pat prašė atsakyti į klausimą, ar teisėta Seime svarstyti įstatymų projektus, jei kyla pagrįstų abejonių, kad jie neatitinka Konstitucijos ir Seimo statuto.

Etikos sargai: Seimo statutas nepažeistas

Pateikiant Seimui pensijų sumažinimo atšaukimą numatantį įstatymo projektą Seimo statutas nepažeistas. Tai nutarė ketvirtadienį susirinkusi Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

Etikos sargai neatsižvelgė į jų posėdyje dalyvavusio premjero Andriaus Kubiliaus prašymą nukelti balsavimą šiuo klausimu ateinančiam antradieniui. Iki to laiko, pirmadienį, Vyriausybės vadovas žadėjo pateikti savo vadovaujamo Ministrų kabineto išvadas dėl pensijų atstatymo šaltinių.

REKLAMA

Opozicijai atstovaujantys Seimo nariai pareikalavo surengti balsavimą dėl pensijų sumažinimo atšaukimo ketvirtadienį. Balsavimo nukėlimas, „darbietės“ Loretos Graužinienės nuomone, būtų procedūrinis stabdymas.

Parlamentaras Vidmantas Žiemelis tvirtino, kad Vyriausybė turėjo pakankamai laiko pateikti savo išvadas, nes įstatymo pataisa buvo pateikta balandžio mėnesį.

ELTA primena, kad ketvirtadienį vieno balso persvara opozicijai pavyko pasiekti, jog po svarstymo būtų pritarta Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinojo įstatymo papildymo projektui, pagal kurį būtų sutrumpintas pensijų sumažinimo galiojimas. Už šį dokumentą balsavo 64 Seimo nariai, prieš – 33, susilaikė 30.

REKLAMA

Įstatymo projektu siekiama, kad Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinojo įstatymo nuostatos, kuriomis sumažintos valstybinių ir valstybinių socialinio draudimo pensijų išmokos, galiotų iki 2010 m. gruodžio 31 d. Šiuo metu yra nustatyta, kad laikinasis įstatymas galioja iki 2011 m. gruodžio 31 d.

Projekto iniciatorių teigimu, pataisos siūlomos atsižvelgiant į Konstitucinio Teismo sprendimą, kuriame konstatuojama, kad pensijos gali būti mažinamos tiktai vieniems biudžetiniams metams, o tvirtinant kitų metų valstybės biudžetą reikia iš naujo įvertinti realią valstybėje susiklosčiusią ekonominę, finansinę padėtį ir spręsti, ar ji vis dar yra itin sunki.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įstatymo pataisas pristatęs Seimo Krikščionių partijos frakcijos seniūnas V. Žiemelis sakė, kad atkūrus sumažintas išmokas išaugtų gyventojų perkamoji galia ir kartu padidėtų nacionalinis biudžetas.

Vyriausybės pateiktoje išvadoje pažymima, kad Seimui teikiamos įstatymo pataisos 2011 metų prognozuojamą Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto 2,8 mlrd. litų deficitą didintų 564 mln. litų, valstybės biudžeto – 44 mln. litų; be to, teisės akto projektu numatomas skirtingas įstatymo galiojimo laikas atskiroms socialinių išmokų gavėjų kategorijoms pažeistų lygiateisiškumo principą.

Už klausimo įtraukimą į darbotvarkę balsavo 69, 33 buvo prieš ir 27 susilaikė. EPK turės susirinkti dar rytinio posėdžio metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų