REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Natūralus akmuo plačiai taikomas grindų, sienų apdailai, įrengiant pakopas, palanges, fasadus, cokolius, tveriant tvoras. Akmuo (granitas, marmuras) keliauja iš eksterjero į interjerą, iš atviros visuomeninės į privačią uždarą erdvę.

REKLAMA
REKLAMA

Granitas ne tik paminklams

Dar visai neseniai natūralaus akmens produktais domėjosi tik didelių prekybos centrų architektai. Dabar granitu, marmuru ir kitais akmenimis namus puošia ir privatūs asmenys.

REKLAMA

Granitas - kietas akmuo, todėl dažniausiai naudojamas pakopoms, grindims. Eksterjeras puošiamas šiurkštintu, interjeras - poliruotu arba šlifuotu granitu. Šiurkštintas granitas naudojamas lauko aikštelių, terasų, pakopų apdailai. Granitinis paviršius neyra, jam būdingas ypatingas atsparumas šalčiui ir ilgaamžiškumas. Granitas šiurkštintu paviršiumi panaudotas ir rekonstruotoje Šiaulių bulvaro atkarpoje.

Tačiau ne visos granito rūšys tinka fasado apdailai ir eksterjerui. Porėtas granitas pasižymi dideliu įgeriamumu, todėl nuo šalčio gali sutrūkinėti. Porėto granito rūšys tinka tik vidaus darbams.

REKLAMA
REKLAMA

Granito universalumas suteikia galimybę šį akmenį naudoti ne tik fasadų apdailai, bet ir pritaikyti jį namų ar buto interjere. Vienas praktiškesnių sprendimų - granitiniai virtuvės stalviršiai. Granitas nesibraižo, todėl net metaliniai įrankiai (šakutės, peiliai) sunkiai įrėžtų jo paviršių. Akmuo atsparus karščiui, todėl, pavyzdžiui, ant granitinio paviršiaus padėta įkaitusi keptuvė nepalieka jokių žymių.

Populiariausias ir pigiausias - šviesiai pilkos spalvos granitas. Kvadratinio metro kaina prasideda maždaug nuo 60 litų. Kuo ryškesnė granito spalva - tuo brangiau jis kainuoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Granito plytelės būna ne mažiau kaip vieno centimetro storio. Plonesnių pagaminti paprasčiausiai neįmanoma. Aikščių, takelių klojimui naudojamos 8-10 centimetrų storio granito trinkelės. Storiausi luitai naudojami paminklams, monumentams.

Prabangusis marmuras

Marmuras - natūrali gamtinė kristalinė uoliena. Spalvų gama labai įvairi ir švelnesnė bei šiltesnė negu granito. Marmuras naudojamas židinių apdailai, lentynoms, kolonoms, grindų dangai, laiptams, stalviršiams, vidinėms palangėms, vonios kambariui, pirtims. Daugiausia marmuras naudojamas vidaus apdailos darbams, o lauke naudojamas smėliuotas, matinis marmuras.

REKLAMA

Tai trapus akmuo, ir neigiamas aplinkos poveikis (rūgštus lietus, ultravioletiniai saulės spinduliai) turi įtakos marmuro struktūrai bei spalvai. Jis reikalauja didesnės priežiūros nei granitas. Marmuras neatsparus plovimo priemonėms, kurių sudėtyje yra rūgšties, nes gavęs rūgšties praranda blizgesį ir tampa matinis. Tačiau marmurui prižiūrėti yra sukurtos tam tikros specialios priemonės valyti ir blizgesiui palaikyti.

Marmuras - prabangus akmuo, tad ir kainuoja nemažai. Kaina priklauso nuo spalvos, „rašto“ ir gali kainuoti net keletą tūkstančių litų už kvadratinį metrą.

REKLAMA

Porfirijus - rausvasis akmuo

Neseniai Lietuvoje pasirodė akmuo, vadinamas porfirijumi (porphiry). Kasamas šis akmuo Argentinoje, Meksikoje ir Italijoje. Nors ir vadinamas rausvuoju, tačiau būna ir kitų spalvų: rusvas, gelsvas, pilkas, violetinis.

Kaina šio akmens didesnė nei marmuro: nuo 150 iki 1000 litų už kvadratinį metrą ir daugiau. Didelę kainą lemia ne tik akmens tvirtumas ir spalva, bet ir tai, jog apdirbamas Europoje. Pats brangiausias - gelsvas porfirijus, nes jo randama mažai. Brangiai kainuoja ir išrūšiuotas akmuo (vienos spalvos). Kaip ir kiti akmenys, porfirijus gali būti apdirbamas įvairiai: deginamas, šlifuojamas ir poliruojamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kadangi savo tvirtumu porfirijus lenkia ir marmurą, ir net granitą, dažniausiai naudojamas lauke (terasoms, takeliams, laiptams).

Porfirijaus grindų ar sienų plytelės gali būti ir plonesnės, nes porfirijus nėra trapus. Porfirijus gali būti derinamas su egzotinės medienos terasinėmis lentomis, rezultatas - įspūdingas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų