REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vokiečių „Lufthansa“ taps pirmosiomis oro linijomis, skrydžio metu išbandysiančiomis biokurą. Teigiama, kad pirminis bandymų etapas prasidės balandį, „Airbus A321“ lėktuvui šešis mėnesius kursuojant maršrutu Hamburgas-Frankfurtas, - rašo „Der Spiegel“.

REKLAMA
REKLAMA

Pranešama, jog „Lufthansa“ šią naująją žaliąją iniciatyvą paskatino išbandyti tai, jog jau nuo 2012 m. oro linijoms teks mokėti milžiniškas sumas už anglies dvideginio taršos kvotas.

REKLAMA

Savaime suprantama, pirminiame etape bus naudojama tik dalis biokuro: vienas lėktuvo variklis bus aprūpinamas įprastiniu aviaciniu benzinu, kitas – etanoliu, kuris pagamintas iš riebalingų braivėlio pupelių.

Pirminio tokio etapo tikslas – išsiaiškinti, ar biokuras yra tinkama medžiaga skrydžiams atlikti, tačiau bendrovė džiūgauja, kad jo metu bus sutaupyta ir daugiau nei 1500 tonų anglies dvideginio.

Vokietijos pareigūnas, atsakingas už skrydžių saugą, savo ruožtu šią naujieną įvardijo kaip „aviacijos istorijos perrašymą“. Tuo tarpu Vokietijos valdžia projektui turėtų atseikėti apie 2,5 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip bebūtų, aviacijos ekspertai išvien tikina, jog be dešimties metų naudoti tokį biokurą lėktuvuose – nerealu, nes daugelis jų sistemų yra nepritaikytos dirbti su tokiomis medžiagomis. Maža to, iš braivėlio gaminamas biokuras yra tris keturis kartus brangesnis už įprastą aviacinį benziną.

Taip pat primename, jog praėjusią savaitę skelbėme apie tai, jog „Lufthansa“ grąžina nemokamus užkandžius į trumpų nuotolių skrydžius.

TIK FAKTAI

Iš viso biokuro testavimo etapas „Lufthansa“ avialinijoms kainuos 6,6 mln. eurų.

Nuo 2012-ųjų Europos Sąjunga į prekybą oro taršos kvotomis įtrauks ir oro linijas.

Kitos oro linijos, siekdamas mažinti taršą, propaguoja tarp lakūnų žinomą „žaliąjį nusileidimą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Braivėlis (lot. Jatropha) - karpažolinių (Euphorbiaceae) šeimos augalų gentis. Ją sudaro ~175 sukulentų, krūmų ir mažų medžių rūšys, kilusios iš Centrinės Amerikos ir Karibų, bet dabar introdukuotos daugelyje pasaulio tropinių sričių.

Nemažai braivėlio rūšių turi nuodingų medžiagų, sėklų vartojimas gali būti mirtinas, syvai sukelti alerginę odos reakciją. Atsparus sausroms, parazitams, o sėklose gausu aliejaus, todėl braivėlio rūšys plačiai naudojamos biodyzelino gamybai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų