REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Komisija pagerino šių metų Lietuvos BVP prognozę, tačiau nebuvo tokia optimistiška dėl ateinančių metų. EK prognozuoja, kad šiemet Lietuvos ekonomikos augimas turėtų siekti 0,4 proc., o kitais metais šis rodiklis turėtų siekti 2,8 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Šalies ekonomikos augimas buvo varomas padidėjusio eksporto kiekio įvairiose pramonės šakose, kurį paskatino Lietuvos konkurencingumas kainų atžvilgiu. Be to, EK pabrėžė, kad pagrindiniai Lietuvos eksporto partnerių (Vokietija, kitos Baltijos šalys ir Rusija) ekonomikos augo greičiau, nei buvo tikėtasi.

REKLAMA

Kita vertus, ekonomikos augimą ir toliau slopina silpna vidaus paklausa, kuriai įtakos turi išliekantis negatyvus kreditų augimas, mažėjančios viešojo ir privataus sektoriaus algos, apkarpytos socialinės išmokos ir padidėję netiesioginiai mokesčiai.

Vis dėlto, EK teigimu, investicijos demonstruoja atsigavimo ženklus, o išeikvotos prekių atsargos vėl iš naujo pradedamos kauptis. Taip pat pagerėjo Europos Sąjungos lėšų pasisavinimas.

REKLAMA
REKLAMA

EK tikisi spartesnio 2011 metų ekonomikos augimo, kadangi stiprus eksportas turėtų pritraukti daugiau investicijų bei paskatinti vartojimą. EK mano, kad pagerės Lietuvos darbo rinka, ypatingai antroje kitų metų pusėje. Taip pat tikimasi vartotojų išlaidų išaugimo, kartu su užimtumo bei atlyginimų augimais.

Komisija prognozuoja, kad šalies eksportas išliks stiprus, o importas pamažu atsigaus kartu su augančia vietine paklausa. Tai nulems prekybos deficito padidėjimą ir prislopins produkcijos augimą. Vis dėlto, bendras prekybos balansas išliks teigiamas dėl ES finansinių įplaukų ir privataus sektoriaus mainų, rašo EK.

2011 metais Komisija prognozuoja, kad infliacija šalyje išaugs iki 2,3 proc. tikintis naftos bei kitų prekių pasaulinių kainų augimo. 2012 metais EK Lietuvoje laukia dar didesnio BVP augimo, kuris sieks 3,2 proc., taip pat ir infliacijos, kuri pakils iki 2,8 proc. EK skaičiavimais nedarbas Lietuvoje kitąmet turėtų siekti 16,9 proc., o 2012 metais - 15,1 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų