REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Idėja, kad cigarečių pakelius turi puošti žiaurūs prarūkytų plaučių ar kitų organų, sudarkytų rūkymo sukeltų ligų, vaizdai, ore sklando jau ne vienerius metus. Ir panašu, kad ji netrukus gali įsigalioti Jungtinėse Amerikos Valstijose.

REKLAMA
REKLAMA

Tarp kitko:

Jauniausias rūkalius:

Maždaug po 40 cigarečių per dieną sutraukdavęs dvimetis indonezietis galų gale atsisakė šio žalingo įpročio.Vieno Sumatros salos kaimelio gyventojas Ardi Rizalas gegužę šokiravo pasaulį, kai internete pasirodė filmuota medžiaga apie dūmą traukiantį mažylį. Siužetas privertė susirūpinti Indonezijos įstatymais, kurie nereguliuoja tabako pramonės.

Praėjus pusmečiui po to, kai tėvas jam davė pirmąją cigaretę, apkūnus mažylis surūkydavo po du pakelius per dieną. Suaugusiems atsisakius tenkinti jo reikalavimą leisti parūkyti, puldavo į isteriją. Liepos mėnesį motina išvežė A.Rizalą į sostinę, kur jam buvo paskirtas gydymas.

Jam mėnesį buvo taikyta psichosocialinė terapija, kurios metu specialistas aktyviai užsiiminėjo su vaiku ir skatino jį žaisti su to paties amžiaus vaikais.

REKLAMA

JAV – sergančiųjų nuotraukos

Sergančiojo vėžiu nuotrauka, išdidintas sugedusių dantų ar panašus vaizdas galėtų atsirasti ant JAV parduodamų cigarečių pakelių. Vaizdiniai perspėjimai papildytų šiuo metu ant pakelių privalomus perspėjamuosius užrašus, tokį siūlymą pateikė JAV maisto ir vaistų administracija. Spalvoti paveiksliukai turėtų uždengti pusę priekinės pakelio dalies - toks perspėjimas esą tikrai būtų matomas. Šiuo metu 36 sukurtus vaizdinius perspėjimus galima peržiūrėti JAV maisto ir vaistų administracijos interneto tinklalapyje.

Idėjos autoriai tikisi visuomenės aktyvumo ir komentarų, o iki kitų metų sausio 9-osios raginama išsakyti savo nuomonę ir išrinkti devynis tinkamiausius paveiksliukus. Nurodoma, kad vaizdiniai perspėjimai jau spausdinami ant cigarečių pakelių Brazilijoje, Didžiojoje Britanijoje ir kt. šalyse.

Šiuo metu JAV ant cigarečių pakelių šono yra privalomas užrašas: „Sveikatos specialistai perspėja: cigaretėse yra anglies monoksido“. Atkreipiamas dėmesys, kad užrašas spausdinamas nedideliu šriftu.

Statistika skelbia, kad JAV nuo rūkymo kasmet miršta vidutiniškai 443 tūkst. žmonių. Šalyje rūko maždaug 20 proc. žmonių – tokius duomenis pateikia JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro specialistai.

REKLAMA
REKLAMA

Britai draus spalvotus pakelius

„Yra vienareikšmiškų požymių, kad pakuotė gundo rūkyti. Todėl mažiau patrauklūs pakeliai būtų prasmingi", - teigia Didžiosios Britanijos sveikatos apsaugos ministras Endriu Lenslis (Andrew Lansley). Šalies vyriausybė planuoja neleisti prekybininkams cigarečių dėlioti lentynose, taip pat ketinama uždrausti ir spalvotus cigarečių pakelius. Ateityje jie visi turėtų būti vienos spalvos - rudos arba pilkos. Taip tikimasi mažinti rūkančių jaunų žmonių skaičių.

„Su tabako vartojimu susijusių ligų ir mirčių skaičius ir toliau yra labai didelis, o kaštai sveikatos sistemai bei ekonomikai – milžiniški“, - sakė E.Lenslis. Pinigus esą geriau būtų investuoti į švietimo sistemą ir vėžio tyrimus.

Sveikatos ministerijos duomenimis, rūkalių skaičius Didžiojoje Britanijoje per praėjusius dešimt metų sumažėjo ketvirtadaliu. 2007-aisiais nuo rūkymo sukeltų padarinių mirė daugiau kaip 80 tūkst. žmonių.

Idėja sena

Pirmą kartą apie pakuotes „puošiančius“ kraupius vaizdus prabilta prieš trejus metus. Tuomet viena Prancūzų kompanija užpatentavo specialius dėkliukus cigarečių pakeliams.

Tiesa, psichologai teigia, kad vaizdiniai ar nespalvoti pakeliai atsisakyti dūmo privers tik labai nedaug žmonių. Nes didžioji dalis dėmesį į pasikeitusius cigarečių pakelius atkreips tik pirmosiomis savaitėmis. O po to bus vienas ir tas pats.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų