REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasitvirtino Šiaulių rajono Voveriškių kaimo gyventojų įtarimai, kad juos kamuoja pavojingas sveikatai infragarsas. Praėjusią savaitę tyrimu įrodyta, kad šio garso stiprumas Voveriškėse viršija normą. „Šiaulių kraštas“ dar spalį rašė, kad dėl sklindančios neaiškios vibracijos žmonės skundžiasi blogėjančia sveikata. Tačiau po atikto tyrimo visuomenės sveikatos sergėtojai infrogarso šaltinio patarė ieškoti patiems gyventojams.

REKLAMA
REKLAMA

Užfiksuotas infragarsas — šaltinio neieškos

Praėjusį antradienį infragarso ir žemo dažnio garso stiprio lygio matavimai Voveriškių gyvenvietėje buvo atlikti apie pusę milijono kainuojančiais prietaisais. Juos šalyje turi tiktai Vilniaus nacionalinės sveikatos priežiūros laboratorija.

REKLAMA

Pasak Josanos Motiejauskaitės, Šiaulių visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėjos, Vilniaus nacionalinės sveikatos priežiūros laboratorijos atlikti tyrimai parodė, jog infragarso ir žemo dažnio garso stiprio lygio matavimai viršija normą.

Matavimai buvo atlikti skirtingose oktavinėse dažnio juostose. 200 Hz juostoje visuminis garso stipris buvo 17 decibelų, ribinis dydis — 14 decibelų.

REKLAMA
REKLAMA

Paklausta, ar bus ieškoma garso šaltinio, J. Motiejauskaitė „Šiaulių kraštui“ tikino, jog Visuomenės sveikatos centras tokių galimybių neturi. “Skundo atveju tyrimas atliktas, o tolesni veiksmai — ne mūsų kompetencija“, — sakė specialistė.

Tyrimą inicijavusiam Voveriškių gyventojui D. Skulskiui patarta garso šaltinio ieškoti savo jėgomis. Gyventojui rekomenduota kreiptis į Vilniaus Gedimino technikos universitetą, kuriame yra speciali laboratorija, užsiimanti žemo dažnio garso tyrimais.

Gyventojai sutrikę

D. Skulskis po tokių visuomenės sveikatos sargų patarimų sakė esąs sutrikęs ir nusivylęs. Jis išsiaiškino, kad tolesni tyrimai ir infragarso šaltinio paieškos jam asmeniškai kainuotų ne vieną tūkstantį litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nesuprantu, kam apskritai tokie tyrimai atliekami, konstatuojamas žalingas fonas ir viskas paliekama likimo valiai? — stebėjosi vyras. — Už ką tada mes mokame mokesčius, jeigu visuomenės sveikata nerūpi tiems, kurie už tai gauna atlyginimus? Juo labiau, kad tai nėra mano asmeninė problema, tai gyvenvietė, šalia yra Voveriškių pagrindinė mokykla, vaikai.“

D. Skulskis norėtų, kad Šiaulių visuomenės sveikatos centras bent pasirūpintų išnuomoti aparatūrą garso šaltiniui surasti, teigė netgi sutiktų prisidėti savo lėšomis. Abejodamas, ar Vilniuje kas su juo, privačiu asmeniu, apskritai kalbės, vyras Šiaulių visuomenės sveikatos centrui vis dėlto pateikė prašymą nustatyti garso šaltinį.

REKLAMA

Priešistorė

Prieš porą mėnesių, rugsėjo pabaigoje D. Skulskis kreipėsi į Šiaulių visuomenės sveikatos centrą, prašydamas ištirti keistą garsą Voveriškiuose ir nustatyti jo šaltinį. Žmonės įtarė, jog tai gali būti sveikatai pavojingas infragarsas.

Gyventojų skundai pasiekė ir redakciją: apie tai „Šiaulių krašte“ rašyta publikacijoje “Gyventojus vargina paslaptingas garsas“, 2010-10-08.

„Toks jausmas, tarsi už kokio kilometro dirbtų grunto vibratorius — sutankintojas“, — taip D. Skulskis bandė paaiškinti garso keliamus įspūdžius.

REKLAMA

Jis ir žmona iš pradžių į keistą vibraciją nekreipė dėmesio, tačiau susirūpino, kai abiem pablogėjo miegas ir sveikata. Žmoną rytais pradėjo krėsti vidinis drebulys ir pykinti. Donatas skundėsi, kad jam sutriko miegas.

Sunerimusi pora pradėjo ieškoti informacijos internete. Aptikę duomenų apie infragarsą bei jo poveikį žmogui, sakė atpažinę tuos pačius simptomus, kuriuos jaučia.

Neaiškios kilmės negalavimais skundėsi ir Donato kaimynai.

Patvirtinta Higienos norma

Šių metų pradžioje Sveikatos apsaugos ministerija yra patvirtinusi Lietuvos higienos normą HN 30:2009 „Infragarsas ir žemo dažnio garsai: ribiniai dydžiai gyvenamuosiuose ir visuomeninės paskirties pastatuose“. Buvo atsižvelgta į visuomenės nusiskundimus dėl galvos skausmų, miego sutrikimų, pykinimo, vėmimo, kuriuos gali sukelti infragarsas ir žemo dažnio garsai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europoje tokie tyrimai atliekami, pas mus žengiami pirmieji žingsniai. jie atliekami. Tyrimams reikia ne vien sudėtingos įrangos, specialistų, bet ir papildomų lėšų.

KOMENTARAS

Žmogų išveda iš rikiuotės

Kas yra infragarsas — Danielius GUŽAS, habilituotas daktaras, Lietuvos akustikų sąjungos prezidentas,Tarptautinio triukšmo kontrolės inžinerijos instituto Niujorke Triukšmo mažinimo komisijos narys, kelių išradimų autorius, Šiaulių universiteto Statybos inžinerijos katedros profesorius, daugelį metų paskyręs infragarso charakteristikos ir jo parametrų tyrimams:

REKLAMA

— Infragarsas yra labai žemų dažnių žmogaus ausiai negirdimos garso bangos, kurios „išveda žmogų iš rikiuotės“. Infragarsas veikia ne visus žmonės. Jo poveikį jaučia tie, kurie patenka į to garso dažnio svyravimus.

Kai žmogaus kūno sudėtis arba kurios nors kūno dalies svyravimai sutampa su infragarso dažniais, susidaro rezonansas, labai stipri jėga, dėl kurios galima netekti sąmonės, pasireikšti svaigulys, nerimas, vėmimas, sutrikti kvėpavimo, širdies ritmas, galima apakti. Pavyzdžiui, jeigu širdies svyravimai sutaps su tų priverstinių garsų, kurie ateina į žmogaus kūną ir persiduoda į širdį arba į kitus organus, svyravimais, ištiks širdies priepuolis arba infarktas.

REKLAMA

Infragarsas tiriamas specialiai tam pritaikytais mikrofonais ir kitais sudėtingais prietaisais, dalyvaujant tos srities specialistams.

Infragarso šaltiniais gali būti vėjo jėgainės, transporto priemonių, pastatų, staklių, reaktyvinių variklių, kompresorių, siurblių, netgi šaldytuvų skleidžiamos žemadažnės vibracijos. Infragarsas gali labai toli sklisti ore, vandenyje, Žemės plutoje.

Sigita STONKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų