REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jeigu nebus priimtas kitų metų valstybės biudžetas, tai reikš Lietuvai sudėtingesnes skolinimosi sąlygas tarptautinėse finansų rinkose, ketvirtadienį opoziciją šantažavo besąlygiškai paklusti jo Vyriausybės parengtiems kitų metų finansiniams planams premjeras Andrius Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienio rytą kalbėdamas „Žinių radijuje" ministras pirmininkas išreiškė viltį, kad parlamentarams dėl biudžeto susitarti pavyks. Priešingu atveju, pagrasino premjeras, smuks pasitikėjimas Lietuva pasaulyje.

REKLAMA

„Tikrai manau, kad bus priimtas biudžetas. Jeigu nebus priimtas – nedramatizuočiau, bet akivaizdus dalykas, kad tikrai tai nepadės Lietuvai šiomis vis dar nelabai ramiomis tarptautinių finansų aplinkybėmis. Lietuvai pasiskelbti, kad nesugebame patvirtinti kitų metų biudžeto, reikš žymiai sudėtingesnes sąlygas skolintis tarptautinėse rinkose, o skolintis vis tiek reikės", – sakė A.Kubilius.

„Respublika" jau rašė, kad Seimas, antradienį vos pradėjęs svarstyti kitų metų valstybės biudžetą, jį grąžino Vyriausybei tobulinti. Laiko duota iki gruodžio 7–osios. Dabar pateiktas projektas, daugelio parlamentarų nuomone, panašus į aritmetikos neišmanančio mokinuko pateiktą skaičių kratinį. Iš pirmo žvilgsnio atsakymai į visas užduotis (dėl išlaidų visoms sritims) atrodo džiuginantys. Viskam skirta gerokai daugiau pinigų nei šiemet.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau finansininkų kalba tai reiškia, kad kitąmet biudžeto deficitas sieks beveik 6 mlrd. litų. Žmonių kalba – kad tiek valstybei teks skolintis papildomai. Tad A.Kubiliaus gąsdinimai nepriklausomiems finansų ekspertams atrodo nepagrįsti. Anot jų, verčiau premjeras įsiklausytų į siūlymus mažinti valdymo išlaidas, dar kartą peržiūrėtų, kuriuos brangius projektus kitais metais verta finansuoti valstybės lėšomis. Neįsiklausys – tada ir blogės skolinimosi sąlygos. Tada biudžete trūks daugiau lėšų, nei planuojama, nes pajamų surinkimo planas – per daug optimistinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O premjeras per radiją retoriškai (arba demagogiškai) klausė Seimo opozicijos, kuri išreiškia nepritarimą kitų metų valstybės biudžetui: “Ar tikrai ši nori, kad Lietuvos žmonėms būtų blogiau?"

Informacija

Spalio 14 d. Vyriausybė specialiame posėdyje pritarė kitų metų biudžetui. Planuojamos kitų metų nacionalinio biudžeto pajamos su Europos Sąjungos lėšomis – 27 mlrd. litų, iš jų 7 mlrd. – europinės lėšos. Nacionalinio biudžeto asignavimai planuojami 29 mlrd. litų, iš jų 7 mlrd. – europinės lėšos.

Tadas KAREČKA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų