REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kol Lietuvos neužklupo žiema, pats metas pasirūpinti gėlynų puošmena - rožėmis. Jei tai padarysite laiku ir tinkamai, kitąmet rožės jums atsidėkos nuostabiais žiedais.

REKLAMA
REKLAMA

Gausiu rožynu Vilniaus universiteto botanikos sode besirūpinantis Egidijus Kerbelis atskleidė, kad tinkamai paruošti rožynus žiemai yra beveik menas. Juk kiekviena šių nuostabių gėlių veislė turi savo ypatumus: vieni krūmai ir šalčiausią lietuvišką žiemą sugeba išgyventi, o kiti - itin lepūs. Tokiems priežiūros reikia daugiausia. Tačiau yra bendros taisyklės, kaip pasirūpinti rožėmis šaltuoju metų laiku.

REKLAMA

„Parko rožių dažniausiai išvis nereikia dengti. Jos sėkmingai peržiemoja. Kitomis reikia padėti", - paaiškino E.Kerbelis.

Ruošiant gėlių karalienę žiemai, visų pirma rožės apkarpomos paliekant 25-30 cm ilgio stiebus, tik būtinai su ne mažiau kaip 3-4 akutėmis. Karpoma apytiksliai, nes pavasarį atidengus rožes, krūmus reikės dar kartą karpyti. Nukarpius stiebus, nuskabomi likę ant stiebų lapai, nukritę - surenkami nuo žemės, nuravima ir supurenama dirva.

REKLAMA
REKLAMA

Tinkamiausias laikas uždengti rožių krūmus yra tuomet, kai žemę sukausto gruodas, tai yra, kai dirva šiek tiek įšąla.

„Rožių krūmelius reikia apkaupti sausomis durpėmis ar pjuvenomis, kitaip tariant, mulčiuoti ir apdengti eglišakiais. Eglišakiai tarsi sudaro oro pagalvę ir neleidžia nušalti", - paaiškino

E.Kerbelis.

Rožėmis besirūpinantis specialistas atskleidė, kad gėlių karalienei baisūs ne tik šalčiai. Labiausiai joms sunku pakelti staigų temperatūros kritimą ir kilimą. „Juk žinote lietuviškas žiemas - dvi savaitės minus 30, dvi savaitės apie nulį ar net teigiama oro temperatūra ir lyja. Tuomet sniegas ištirpsta, viskas patęžta. Taip pat ir mulčius. Štai tada rožės pradeda šusti, įsimeta ligos", - perspėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klaidą daro ir tie gėlininkai, kurie rožių krūmus dengia ne eglišakiais, o polietileno plėvele. Mat net speiguotą dieną pašvietus saulei rožės po plėvele ima kaisti ir šusti, o saulei pasislėpus drėgmė virsta ledu.

Auginantiems tik kelis rožių krūmelius yra ir kitas patogus ir net paprastas būdas pasirūpinti šiais augalais.

„Tereikia apkaupti rožių krūmus durpėmis, o po to uždengti juos medinėmis dėžutėmis. Bet dėžutės iš šonų neturi būti aklinai sandarios, kad patektų pakankamai oro. O kad į vidų nepatektų vanduo, jas reikia uždengti vandeniui nepralaidžia medžiaga", - patarė botanikos sodo specialistas.

Taip paruoštos rožės gerai žiemos, joms bus šilta, sausa ir pakaks oro.

Raimonda BAUBLYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų