REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos televizijos laida „Gamtos patruliai“ šeštadienį atskleidė dar vieną mūsų aplinkos žaizdą – paaiškėjo, kad Pašvenčio miške po aukštos įtampos laidais pilamas ne tik nuotekų valymo įrenginių dumblas, bet ir lauko tualetų turinys. Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento vadovai tikina nežinantys, kas sumanė tręšti mišką fekalijomis.

REKLAMA
REKLAMA

Tręšia pagal planą

Prieš porą savaičių į Jurbarką atvykę televizijos laidos „Gamtos patruliai“ kūrėjai aiškinosi jurbarkietiškus dumblo tvarkymo ypatumus.

Apie tai, kad į Pašvenčio mišką po aukštos įtampos laidais „Jurbarko vandenys“ veža nuotekų valymo įrenginiuose susidariusį dumblą, „Šviesa“ rašė dar liepos mėnesį.  Skandalą tuomet sukėlė jurbarkiečių šeima, smėlėtu keliuku pasukusi į saulėtą pamiškę žemuogiauti. Laimė, pirmas iš automobilio iššoko ne vaikas, o šuo – jis ir įkrito į dvokiančią klampynę.

Bene labiausiai tuomet nustebino ne UAB „Jurbarko vandenys“ siekis be papildomų išlaidų atsikratyti nuotekų valymo įrenginiuose susikaupusio dumblo, o Jurbarko aplinkosaugininkų reakcija.

Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Jurbarko agentūros vedėjas Andrius Šašys užtikrino, kad mišką, o tiksliau – žemę po aukštos įtampos linija, pagal oficialiai suderintą planą tręšti leidžiama. Taip tvarkant dumblą gamta žalos nepatiria.

A. Šašys nė už ką nenorėjo sutikti, kad žala daroma žmonėms, atvykstantiems į greta miesto esantį mišką grybauti, uogauti ar ilsėtis. Pasak agentūros vedėjo, žmonės turi žiūrėti kur eina,  o šuniui smarvė netgi patinka.

Visgi po „Šviesos“ publikacijos Pašvenčio miške po aukštos įtampos laidais atsirado įspėjamieji ženklai, o dumblo duobės užbertos žemių ir šiaudų sluoksniu. Kad mažiau smirdėtų.

REKLAMA

To dar nebuvo matę

Atvykus į Jurbarką „Gamtos patruliams“, iš pirmo žvilgsnio atrodė, kad Pašvenčio miške viskas gerai – nuo ankstyvo pavasario po aukštos įtampos laidais verstas dumblas jau buvo apartas. Iš pradžių net pamanėme, kad prasidėjus rudens lietums  valymo įrenginių dumblas į Pašvenčio miškus nebevežamas – juk yra specialiai jam sandėliuoti skirta aikštelė, kuriai įrengti Europos Sąjungos struktūriniai fondai skyrė net 1,3 mln. Lt.

Tačiau aikštelė kaip buvo, taip ir dabar tebėra tuščia, o to, ką „Gamtos patruliai“ rado pavažiavę Pašvenčio miško keliuku vos kelis šimtus metrų, negalėjo tikėtis net didžiausi Jurbarko valdžios priešai.

Po aukštos įtampos elektros linija šimtus metrų besitęsianti liūliuote liūliuojanti dumblynė, lietaus pralaužti pylimai, nuo jų tiesiai į mišką srovele tekantis rudas dvokiantis vanduo, galų gale – atvira fekalijų duobė, prie kurios mėtosi „sparnuoti“ moteriškos higienos reikmenys, vertė rausti iš gėdos. Apstulbo net televizijos laidą „Gamtos patruliai“ kuriantis žurnalistas Daumantas Butkus  – kasdien filmuodamas žmonių niokojamos gamtos žaizdas, tokio vaizdo ir jis dar nebuvo matęs.

Tačiau ir UAB „Jurbarko vandenys“ direktorius R. Vaitelavičius, ir Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Jurbarko agentūros vedėjas A. Šašys televizijos žurnalistams aiškino tą patį – dumblu tręšiant mišką bus suformuota geresnė miško žvėrių pašarinė bazė.

REKLAMA
REKLAMA

Nustebino net departamento direktorių

Pažiūrėjęs „Gamtos patrulių“ reportažą iš Jurbarko, Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Antanas Petrauskas prasitarė, kad „tręšti valymo įrenginiuose susidarančiu dumblu mišką gal ir galima, bet tikrai ne šitaip, kaip buvo parodyta.“

Jurbarko aplinkosaugininkų vadovą labiausiai nustebino fekalijų duobė, į kurią, departamento direktoriaus nuomone, lauko tualetų atliekas veža išpilti kas tik nori.

„Tai labai negerai – tokių dalykų negali būti. Tą duobę reikės išvalyti, o jos turinį išvežti į valymo įrenginius“, – tikino departamento direktorius.

Apie tai, kad duobę miške iškasė ne iš kažkur atvažiavęs privatus asmuo ir lauko tualetų turinys į ją buvo supiltas ne kibirais ar trilitriniais, o atvežtas specialiais automobiliais, Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius, reikia manyti, nepagalvojo. O gal tik bandė apsaugoti nuo nemalonės pavaldinius – juk pasipiktinusių žmonių akys pirmiausia krypsta į pareigų neatliekančius aplinkosaugininkus?

Tokia mintis peršasi ne be pagrindo. Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Jurbarko agentūros vedėjas A. Šašys vakar jau bandė paneigti televizijos reportaže pateiktą faktą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Suklaidino žurnalistai?

„Jokių fekalijų ten nebuvo. Laidos žurnalistai tik sudarė tokį įspūdį, o žmonės, tarp jų ir departamento direktorius, neteisingai suprato parodytus vaizdus“, – užtikrino A. Šašys.

Internete skelbiamoje enciklopedijos versijoje, pasak A. Šašio, rašoma, kad fekalijos yra išmatos – tiesiai iš organizmo. „O ten išmatų nebuvo, tik kanalizacijos vamzdžių turinys, kuriame daugiau žemių ir smėlio, nei dumblo“, – įtikinėjo Jurbarko agentūros vedėjas.

A. Šašys neslėpė rekomendavęs UAB „Jurbarko vandenys“ duobę užlyginti, o jos turinį išpilti po aukštos įtampos elektros laidais. Esą tik dėl to, kad į ją atsitiktinai kas nors neįkristų, o dumblą su visais lauko tualetams būdingais „radiniais“ būtų galima įterpti į dirvožemį.

REKLAMA

Prisikabino prie stulpo

„Nekilo jokių abejonių, kas toje duobėje buvo suversta. Fekalijos ir niekas kitas“, – vakar garantavo televizijos laidos „Gamtos patruliai“ kūrėjai, perdavę „Šviesai“ reportažo iš Pašvenčio miškų įrašą.

Peržiūrėję jį, susidarėme tą pačią nuomonę – miške išpilamos traktoriais ar specialias cisternas turinčiais automobiliais atvežamas tualetų turinys. Kas turi tokią lauko tualetams valyti naudojamą įrangą, aplinkosaugininkai tikrai turėtų žinoti.

Bet jie, atrodo, nuėjo lengviausiu keliu. Už nuotekų dumblo naudojimo tręšimui ir rekultivavimui reikalavimų pažeidimą Jurbarko agentūros vedėjas A. Šašys UAB „Jurbarko vandenys“ direktorių nubaudė 200 Lt bauda.

„Kol dumblas po elektros linija neįterptas į dirvožemį, jis turi būti uždengtas plėvele. Į duobes prilijo, vanduo pralaužė pylimus ir išbėgo lauk – o tai yra negerai“, – aiškino agentūros vedėjas.

R. Vaitelavičius tikina, kad plėvele dumblo nedengė, nes nežinojo, kaip ją reikės nuimti, o nuėmus – nebus kur dėti.

„Ką aš galiu sakyti – reikalauja, kad ant dumblo nelytų. Dėl šventos ramybės sumokėjau baudą. Tai ne pirmas atvejis, kai reikalavimai prasilenkia su logika. Kai nori, pareigūnai ir prie stulpo gali prisikabinti“, – neslėpė apmaudo savivaldybės kontroliuojamos įmonės vadovas.

R. Vaitelavičius leido suprasti, kad baudą sumokėti turėjo tik dėl to, kad nesugebėjo išvengti viešumo.

„Po jūsų šuniuko straipsniuko man tiesiai pasakė: „Romai,  dar kartą išeis į viešą erdvę, būsiu priverstas šitą stabdyti.“ Kol niekas nefilmuoja, pažeidimo lyg ir nėra, o kai parodo – visi gina savo kailį. Gali ir visai uždrausti pagal planą tręšti, tada teks stabdyti nuotekų valymo įrenginius“, – nuogąstavo direktorius.

Nors taip blogai tikriausiai nebus, nes dumblas turėtų būti vežamas į brangiai kainavusią laikino saugojimo aikštelę, anksčiau ar vėliau prie šios problemos, matyt, reikės sugrįžti ne tik UAB „Jurbarko vandenys“, bet ir rajono vadovams, kažkada jau bandžiusiems ieškoti išeities.

Juo labiau kad ne tik televizijos laidos „Gamtos patruliai“ žurnalistai mano,  jog tręšti elektros stulpus – tas pats, kas ravėti šieną.

Daiva BARTKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų