REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tautos išrinktiesiems stengiamasi užmauti apynasrį, kad dalyvaudami šokių projektuose nesikrautų politinių dividendų. Kas leistina paprastam mirtingajam, tas neleistina Seimo nariui – taip mano kai kurie parlamentarai. Jie ir užsimojo sutramdyti įsismarkavusius Seimo narius, kad šie nesikraipytų pramoginių šokių ritmu televizijos projektuose.

REKLAMA
REKLAMA

Dalyvavimas – beveik norma?

Viena pirmųjų Seime didelį skandalą sukėlusių istorijų, kuri išprovokavo diskusiją, kuo, be tiesioginio darbo, derėtų užsiimti parlamentarui, buvo Nijolės Ambrazaitytės veikla. 1996–2000 metais Seimo nare dirbanti operos solistė vakarais suspėdavo padainuoti spektakliuose ir už tai gaudavo atlygį.

REKLAMA

Galiausiai ši istorija išblėso, o ir pati dainininkė pasitraukė iš politikos. Tačiau tautos išrinktųjų noras televizijos ekrane pasipuikuoti savo sugebėjimais, treniruotu kūnu, iškiliu biustu ar apdarais ir taip pelnyti rinkėjų simpatijų išaugo keleriopai. Dabar Seimo narių šmėžavimas pramoginiuose komerciniuose projektuose jau tapo kone norma. Žilvinas Šilgalis, Andrius Šedžius, Inga ir Arūnas Valinskai – visi jie žiba pramoginėse televizijos laidose.

REKLAMA
REKLAMA

Griežti apribojimai

„Reikia baigti visą šitą netvarką“, – tvirtina Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas.

„Mes nieko blogo nedarome, – jam atsako šokių projekte dalyvaujantis įspūdingus raumenis ir soliariumo įdegį demonstruojantis parlamentaras Žilvinas Šilgalis. – Norėdami suvaržyti mūsų teisę dalyvauti pramoginiuose projektuose kolegos tiesiog parodo, kad pavydi mums populiarumo, nes jų niekas nekviečia, tarkim, šokti.“

Vadovaujantis Seimo statutu, parlamentarams nedraudžiama užsiimti kūrybine, moksline, pedagogine veikla, kai pagrindinis darbas yra Seimo nario pareigų vykdymas. Tačiau pastaruoju metu seimūnų veidus dažniau galima išvysti ne posėdžių salėje, bet pramoginėse laidose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai kurių šalių parlamentarams yra draudžiama dalyvauti šou projektuose. Itin griežtos sankcijos galioja Izraelio parlamente. Taip pat griežti apribojimai taikomi Estijoje, Latvijoje, Graikijoje, Italijoje, Ispanijoje, kur parlamento nariai faktiškai gali užsiimti tik moksline, kūrybine, pedagogine veikla ir gauti už tai atlygį, taip pat eiti pareigas visuomeninėse organizacijose.

Daro savireklamą

Pasipiktinusi nereglamentuotomis Seimo narių pareigomis dėl dalyvavimo pramoginiuose projektuose, parlamentarė Birutė Vėsaitė jau užregistravo Seimo statuto straipsnio pakeitimo projektą. Jame siūloma įtvirtinti nuostatą, kad „Seimo nario pareigos nesuderinamos su jo dalyvavimu tęstinėse pramoginėse žiniasklaidos laidose“. Tiesa, Seimo nariams būtų leista dalyvauti pokalbių, diskusijų laidose.

REKLAMA

Taip, anot B.Vėsaitės, „bus panaikinta šiuo metu egzistuojanti situacija, kai Seimo nariai, dalyvaujantys pramoginėse žiniasklaidos laidose ar kituose televizijos šou projektuose daro didžiulę savireklamą“.

Seimo etikos sargų vadą A.Salamakiną piktina kolegų viražai televizijos šou. „Seimo nariai turi dirbti savo tiesioginį darbą, kuris atima daug laiko. Žinoma, laisvalaikiu, kai nevyksta plenariniai Seimo, komitetų posėdžiai, susitikimai su rinkėjais, parlamentarai gali sportuoti, užsiimti kūrybine veikla. Bet, atleiskite, šokių projektai tikrai nedera Seimo nariui“, – mano A.Salamakinas.

REKLAMA

Politologas Lauras Bielinis įsitikinęs, kad draudimas Seimo nariams dalyvauti šou projektuose neužkirs kelio parlamentarams šmėžuoti žiniasklaidoje ir taip didinti savo žinomumą ir populiarumą. „Svarbu yra kas kita – Seimas turi surasti būdą, kaip reglamentuoti parlamentarų dalyvavimą posėdžiuose. Nes dabar yra parlamentarų, kurie praleidžia nemažai posėdžių, o sankcijų nesulaukia“, – tikina politologas.

L.Bielinio teigimu, šou parlamentaras gali padaryti ir žinių laidoje. Politologas prisiminė atvejį Rusijoje, kai ekscentriškais poelgiais pagarsėjęs Rusijos Dūmos deputatas Vladimiras Žirinovskis rimtoje debatų laidoje ant pašnekovo užpylė vandens stiklinę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai, anot L.Bielinio, įrodo, kad norėdamas sublizgėti politikas visuomet suras būdų, kaip apeiti įvairiausius draudimus. Politikos eksperto manymu, padorumas politikoje nematuojamas draudimais – tai priklauso nuo tautos išrinktojo vertybių.

Įžvelgia pavydo šešėlį

Šokių projekto televizijoje vedėja Seimo narė I.Valinskienė neįžvelgia „jokio kriminalo“, kad dalyvauja pramoginėse laidose. Parlamente kartu su vyru garsiu pramogų pasaulio atstovu A.Valinsku besidarbuojanti dainininkė labiau garsėja ne naujų teisės aktų siūlymais ar politinėmis iniciatyvomis, o įspūdingo stoto ir suknelių demonstravimu televizijos projektuose.

REKLAMA

„Jokios grėsmės, kaip kai kurie bando įteigti, Seimo nario statusui aš nekeliu, vesdama šokių projektą, – įsitikinusi I.Valinskienė. – Priešingai nei aš, kai kurie Seimo nariai žiniasklaidoje atsiskleidžia tokiais kampais ir pateikia tokių savo įvaizdžių net nedalyvaudami šokių ar dainų projektuose. Mums, kurie dalyvauja pramoginiuose projektuose, dar yra toli iki jų.“

Rinkėjai negerbia

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos vadas A.Salamakinas neabejoja, kad pramoginiuose televizijos projektuose parlamentarai yra išnaudojami „tam, kad televizijos užsidirbtų pinigų, todėl tokia Seimo narių veikla yra nepriimtina“. Pašnekovas teigia, jog susidarius tokiam šokančių Seimo narių būriui jau reikia uždėti „apynasrį“, nors jie ir patys turėtų suvokti, kad jiems nedera dalyvauti panašiuose šou. „Nei Salamakinui, nei Kubiliui, nei Degutienei tokia pataisa nereikalinga, bet kai kam ji yra labai reikalinga“, – priduria etikos žinovas.

REKLAMA

Politikos senbuvis paminėjo neseną atvejį, kai viename televizijos projekte pasirodė moteriškais drabužiais persirengęs Seimo narys Žilvinas Šilgalis.

„Prieš kelias dienas Radviliškyje buvau susitikęs su gyventojais, tai jie man ir sako: „Baikit vištgaidžius vaidint.“ Po šio susitikimo Seime lankėsi radviliškiečių vyresniųjų klasių moksleivių grupė. Jie klausinėjo, ar tas Ž.Šilgalis dar ir iš tribūnos kalba. Mat moksleiviai manė, kad jis tik šoka“, – pasakoja A.Salamakinas.

Kreivų veidrodžių karalystė

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narys Ž.Šilgalis sėkmingai dalyvauja televizijos šokių projekte, vis labiau stebindamas netikėtais įvaizdžiais. Tačiau per plenarinius posėdžius jis tampa priešingybe savo savaitgalio įvaizdžiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Daugelis Seimo narių giria mano pasirodymus televizijos studijos šokių aikštelėje. O kalbėdami su žurnalistais tie patys kolegos jau kalba taip, kaip jiems politiškai patogu. Į šį dviveidiškumą žvelgiu normaliai, nes Seimas juk yra kreivų veidrodžių karalystė. Seime veidmanystės, cirko ir aktorystės yra labai daug“, – tvirtina į pramoginių šokių paslaptis keletą mėnesių besigilinantis parlamentaras. Ž.Šilgalis teigė, kad šokių žingsnelių mokosi laisvalaikiu, o Seime rimtai dirba.

„Rugsėjį, spalį man ir šokių partnerei pasirodymui parengti prireikdavo 10 valandų, o dabar tai padarome per 6 valandas“, – apie pasirengimą šokiams pasakoja parlamentaras.

REKLAMA

Seimo narys mano, kad draudimais „nieko nepasieksi“, todėl kritiškai vertina iniciatyvą drausti parlamentarams dalyvauti pramoginiuose tęstiniuose projektuose. Ž.Šilgalis įsitikinęs, kad šį Seimo statuto pataisos projektą pateikusi jo kolegė B.Vėsaitė „taip padarė iš pavydo“.

Antireklama seimūno darbui

„Nuo to, kad aš šoku televizijos projekte, nei valstybės ekonomika kenčia, nei bendrasis vidaus produktas mažėja, nei korupcija veši. Taigi negatyvių veiksmų neskatinu“, – reziumuoja pašnekovas.

Ž.Šilgaliui atsikertanti parlamentarė B.Vėsaitė teigia, kad „Seimo narių dalyvavimas pramoginiuose tęstiniuose projektuose parlamentarams neprideda nei populiarumo Seime, nei solidumo“. Anot Seimo senbuvės, šalies jaunimas gali susidaryti neteisingą nuomonę, kad viena iš parlamentaro funkcijų yra dalyvauti ir save viešinti tokiuose pramoginiuose projektuose, o ne rimtai dirbti.

B.Vėsaitė viliasi, kad dar šįmet Seimo posėdyje bus svarstoma jos pateikta statuto pataisa. Taigi audringų debatų Seime, svarstant šį pasiūlymą, tikrai sulauksime.

Indrė SESARTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų