REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ukrainos naujienų agentūros rašo apie sraigtasparnį, kurį jau „prisimatavo“ šalies prezidentas Viktoras Janukovičius.

REKLAMA
REKLAMA

Ir kaip dabar yra aišku, sraigtasparnis nėra naujas: jis buvo pagamintas 2008 metais pagal amerikiečių kompanijos „AeroToyStore“ užsakymą, bet buvo parduotas vienai Juodkalnijos įmonei iš kurios, 2010 rugpjūtį atkeliavo į Ukrainą jau kaip „Centr – Avia“ nuosavybė. Šalies vadovas jau yra bandęs juo skraidyti, kai keliavo į Ivano – Frankaus šalies regioną, praneša tinklalapis Compromat.ru

REKLAMA

Bendros italų ir amerikiečių kompanijos gaminys „AgustaWestland – 139“ yra toks pat brangus ir prašmatnus kaip „Ferrari“ automobilis. „Sraigtasparnyje įgyvendintos naujausios konstruktorių idėjos ir inžineriniai pasiekimai“ – „Aerosojuz“, oficialaus platintojo Rusijoje, interneto puslapyje tikina gamintojai. Tarp panašaus „kalibro“ mašinų, tik „AW“ gali būti komplektuojamas su „nematomumo radarams“ sistema, talpinti savyje iki 15 žmonių ir išvystyti greitį viršijantį 300 km/h.

REKLAMA
REKLAMA

Pats sraigtasparnis yra prikimštas naujausių technologijų ir įrangos. Vieną kartą užpilus degalų, ši transporto priemonė sugeba nuskrieti beveik 1000 km, kas Janukovičiui suteikia galimybę skraidyti po visą Ukrainą. Patogi ir protingai sukurta leidimosi sistema leidžia leistis net ant minkšto grunto – tai reiškia, jog sraigtasparniui nereikės statyti naujų asfaltu dengtų nusileidimo aikštelių.

Be to, dvimotoris „AW“ yra labai patikimas. Visiškai prikrautas jis geba pakilti su įjungtu vos vienu varikliu esant išretėjusio oro sąlygoms, o sankaba 30 minučių gali veikti visai be alyvos. Dėl to platintojai vieningai sako, jog dėl tokio jo patikimumo jis ir yra itin mėgstamas amerikiečių specialiųjų tarnybų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įdomu tai, kad sraigtasparnis kainavo daugiau nei toks pat naujas. „Tarptautinėje rinkoje yra pastebimas didelis susidomėjimas 2 – 3 metų senumo sraigtasparniais. Taip yra dėl to, kad užsakovams nereikia laukti nuo 9 iki 40 mėnesių (priklausomai nuo modelio) kol jis bus pagamintas. Tai yra pagrindinė priežastis, kodėl senų sraigtasparnių kaina yra didesnė nei naujų“ – rašoma „Aerosojuz“ tinklapyje. Skaičiuojama, jog Janukovičiaus orlaivio kaina siekia 17 mln. dolerių.

Tikslesnės vertės pasakyti neįmanoma, nes kaina nemažai priklauso nuo įrengto salono. Janukovičiaus „AW“ interjero stilius vadinasi „Pininfarina“, kurtas žinomame Italijos dizainerių dirbtuvėse. Salonas aptrauktas oda ir padengtas medžio apdaila, yra įrengta dviejų sezonų klimato kontrolė ir pramogų sistema „aero – šou“: dviejuose 15 colių ekranuose realiame laike rodomas žemėlapis, kur šiuo metu yra sraigtasparnis, jo aukštis virš žemės, greitis ir kiek laiko skrendama. Be to, čia yra CD/DVD grotuvas, palydovinio ryšio sistema ir radijas, aštuonių kolonėlių garso sistema.

REKLAMA

Obamos mažylis

Buvęs JAV prezidentas Džordžas Bušas, palikdamas postą Barakui Obamai perleido itin šiuolaikinį sraigtasparnį „VH – 71“. Jo „skraidantis Ovalinis kabinetas“ praturtintas naujausiomis ryšio technologijomis ir net turi įrengtą virtuvę. Branduolinio sprogimo atveju, „VH – 71“ gali greitai palikti sprogimo teritoriją. „Jei prieš Ameriką būtų panaudoti branduoliniai ginklai, vienas iš paskutinių dalykų apie kuriuos galvosiu – bus kaip man čia paskubomis užkasti“, - buvo pareiškęs Obama. Ekonominės krizės aušroje, Barakas Obama demonstratyviai atsisakė skraidyti šiuo 400 mln. doleriu vertės „stebuklu“ ir persėdo į įprasto karinio VH – 60N VIP variantą (kaina – nuo 6 mln. dolerių).

REKLAMA

Putinas – šalies patriotas ir gelbėtojas

Neoficialus Rusijos vadovas Vladimiras Putinas pirmenybę teikia „tėvynainiui“ „Mi – 8“, vertu 5 – 8 mln. dolerių, bet įrengtu kaip „baro užstalė“. Pernai Kremliaus ryšių su visuomene specialistai trimitavo apie tai, kaip Putinas besiskraidydamas po Tuvos respubliką, nuo mirties išgelbėjo mergaitę, nuskraidindamas ją būtinos medicininės pagalbos į ligoninę. Tačiau, kad ir kaip bebūtų, dabartinis Rusijos premjeras, vis dėl to labiau myli lėktuvus, nesvarbu ką jais bedarytų: ar naikintuvu skristų aplankyti Čečėnijos, ar gesintų Rėzanijoje kilusius gaisrus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Merkel sraigtasparniu - vos ne į politinės karjeros krachą

1990 – ųjų viduryje buvo kilęs skandalas, kai tuo metu Vokietijos aplinkos apsaugos ministrės pareigas ėjusi Angela Merkel, nusprendė skristi į savo namelį užmiestyje vokiečių oro pajėgu sraigtasparniu.  Kelionė, kainavusi šalies biudžetui kelis tūkstančius markių, vos nekainavo Merkel politinės karjeros, tačiau laimei ją pavyko sėkmingai užglaistyti. Šiandien Vokietijos kanclerės paslaugoms stovi parengti net trys „Eurocopter Couger AS532“, kainuojantys 5 mln. dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų