REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalies valdžia kitais metais valstybinių įstaigų darbuotojams ne tik nežada sotesnių metų, bet dar ir gąsdina kalbomis apie etatų mažinimo būtinybę.

REKLAMA
REKLAMA

Siūlo dar susimažinti

Premjero Andriaus Kubiliaus ir finansų ministrės Ingridos Šimonytės viešos kalbos apie nemokamas atostogas privertė dar labiau sunerimti dėl kitų metų biudžeto drebančias Panevėžio ir rajono savivaldybes, Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato ir kitų valstybės institucijų vadovus.

REKLAMA

Jie teigia nelabai įsivaizduojantys, kaip būtų galima išsiversti, jei neprašytų darbuotojų eiti nemokamų atostogų.

Tačiau, pasak premjero, institucijos, kurios jau anksčiau suprato, kad reikia gyventi taupiai, persitvarkė ir sumažino užmokesčio fondą. A.Kubiliaus tikinimu, per mažais atlyginimų fondais skundžiasi tik nepersitvarkiusių įstaigų vadovai.

„Dar pasitaiko institucijų, kurios galvoja, kad jau rytoj gyvenimas bus lengvesnis, ir susiduria su tokiomis problemomis, kad neužtenka darbo užmokesčio fondo, nes nemažino etatų, nepertvarkė savo struktūrų, ir tada darbuotojai eina nemokamų atostogų. Bet tai jau priklauso nuo tų institucijų vadovų“, – teigė premjeras.

REKLAMA
REKLAMA

Ministrui pirmininkui pritaria ir finansų ministrė. Ji sako neigiamai vertinanti, kad valstybės institucijų darbuotojai eina nemokamų atostogų.

„Kai institucijai neužtenka lėšų išlaikyti visiems žmonėms, kurie dirba, jos vadovas privalo priimti institucijos struktūrą optimizuojančius sprendimus“, – pareiškė ji.

I.Šimonytės nuomone, racionaliau turėti mažiau, bet gerų darbuotojų ir mokėti jiems pakenčiamą algą, nei stengtis išlaikyti visus ir juos varyti nemokamai atostogauti.

Du lazdos galai

Panevėžio miesto savivaldybės darbuotojai šiemet kiekvienas ėjo nemokamų atostogų ne mažiau kaip po 8 dienas. Tiesa, oficialiai tai buvo įvardijama kaip darbo savaitės trumpinimas, kad nemokamai atostogaudami neprarastų socialinių garantijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip žinoma, tokias pat atostogas turėjo ir vaikų-lopšelių darželių bei kitų Savivaldybei pavaldžių įstaigų darbuotojai.

„Nors ir taupėme, bet pakankamai pinigų gruodžio mėnesio atlyginimams išsimokėti vis tiek nesutaupėme“, – sakė miesto Buhalterinės apskaitos skyriaus vedėja Angelija Jasinskienė.

Biudžeto ir finansų skyriaus vedėja Ona Chomentauskienė tikino nerimaujanti, kad, preliminariais duomenimis, kitais metais Savivaldybei valstybės skiriami asignavimai savarankiškoms funkcijoms vykdyti dar mažės. Vadinasi, biudžetinių įstaigų darbuotojams gali būti dar labiau riesta.

REKLAMA

„Šiemet darbo užmokesčiui lėšų turėjome 11 mėnesių, o kitąmet galbūt užteks tik 10 mėnesių. Aš nelabai įsivaizduoju, kaip, neimant nemokamų atostogų, užtikrinti, kad Savivaldybės, darželių, mokyklų, kultūros ir kitų įstaigų darbuotojai gautų atlyginimus visus metus. Yra alternatyva uždaryti įstaigas, atleisti darbuotojus, bet kažin kas jiems geriau: turėti darbą ir eiti nemokamų atostogų ar jų neiti, bet neturėti darbo“, – kalbėjo O.Chomentauskienė.

Panevėžio rajono savivaldybės administracijos direktorius Vitalijus Žiurlys taip pat sunkiai įsivaizduoja, kaip reikėtų išgyventi kitus metus turint tokį patį biudžetą, o ką jau kalbėti, jeigu bus mažesnis asignavimas, neuždarant mokyklų, kultūros centrų, nemažinant biudžetinių įstaigų darbuotojų.

REKLAMA

Rajono Tarybos opozicija nuolat vanoja valdančiuosius, kad Savivaldybės administracinis aparatas nepakankamai sumažintas. V.Žiurlys tikina, kad atvirkščiai – darbuotojų per mažai, jų darbo krūviai milžiniški.

„Kai kurių skyrių žmonės sėdi po darbo valandų, dirba namuose savaitgaliais. Pavyzdžiui, mums reikia bent dar vieno finansų apskaitos specialisto etato“, – sakė jis.

Rajono Savivaldybės darbuotojai šiemet nemokamų atostogų ėjo po 6 dienas. Tai leido sutaupyti 171 tūkstantį litų darbo užmokesčio lėšų ir dar 53 tūkstančius litų „Sodros“ įmokoms. Nemokamų atostogų, tik skirtingą dienų skaičių, ėjo ir kitų Savivaldybei pavaldžių įstaigų darbuotojai. Jie ir Savivaldybės darbuotojai iš viso sutaupė 312,2 tūkstančio litų darbo užmokesčiui ir 97,5 tūkstančio litų „Sodros“ įmokoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų