REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Net ir nestiprus šviesos šaltinis miegamajame, pavyzdžiui, naktinė lempelė, gali neigiamai paveikti cheminę pusiausvyrą žmogaus smegenyse ir sukelti depresiją, nustatė JAV mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Jų teigimu, siekiant išvengti neigiamų pasekmių savo sveikatai, miegoti reikia tik visiškai tamsioje patalpoje, skelbia „Telegraph.co.uk“.

REKLAMA

Ohajo valstijos universiteto (JAV) mokslininkai eksperimentiškai nustatė, kad šviesos šaltinis miegamajame trukdo hormono melatonino, padedančio organizmui „žinoti“, kad dabar yra naktis, sekrecijai, sakoma pranešime.

Šio universiteto mokslininkai eksperimentavo su Sibiro žiurkėnais: viena šių graužikų grupė miegodavo visiškoje šviesoje, o kita – šviečiant blausiai naktinei lempelei.

Paaiškėjo, kad net silpno šviesos šaltinio pakako, kad pasikeistų prie jo miegančių žiurkėnų elgesys. Jie ėmė elgtis taip, lyg būtų apimti depresijos. Tyrėjai atkreipė dėmesį, kad prie šviesos miegodavę graužikai pradėjo mažiau gerti saldinto vandens.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak mokslininkų, į depresiją panašius elgesio pasikeitimus galėtų paaiškinti pokyčiai šių gyvūnų smegenyse, kurie buvo aptikti po 8 savaičių nuo eksperimento pradžios.

Tirdami eksperimente naudotų Sibiro žiurkėnų smegenis, Ohajo valstijos universiteto mokslininkai nustatė, kad tų, kurie miegodavo prie naktinės lempelės, hipokampe – giliojoje galvos smegenų žievės dalyje – buvo ne toks tankus nervinių ląstelių ataugų tinklas. Šios ataugos, panašios į „plaukelius“, kyšančius iš smegenų ląstelių, vienai kitai perduoda cheminius „signalus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak vienos šio tyrimo bendraautorės Tracy Bedrosian, hipokampas vaidina labai svarbų vaidmenį vystantis depresijai, todėl eksperimento metu jame aptikti tokio pobūdžio pakitimai yra reikšmingi“.

Ankstesniais tyrimais su laboratorinėmis pelėmis buvo nustatyta, kad tos iš jų, kurios nakties metu buvo verčiamos miegoti šviečiant ryškiai šviesai, buvo linkusios į depresiją ir priaugdavo svorio, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų