REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iki 2011 metų spalio vidurio Seimui siūloma pateikti sumažintų pensijų kompensavimo mechanizmą. Tokį sprendimą trečiadienį priėmė vyriausybė.

REKLAMA
REKLAMA

Ministrų Kabinetas, pritardamas siekiui, kad turi būti nustatyti dideliu mastu sumažintų valstybinių pensijų kompensavimo principai, siūlo taisyti Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinąjį įstatymą, į jį įtraukiant nuostatą, jog pensijų kompensavimo mechanizmas būtų parengtas iki kitų metų spalio 15 dienos, pranešė vyriausybės spaudos tarnyba.

REKLAMA

Esą tokiu būdu būtų reglamentuota, kad iki šios datos vyriausybė pateiktų Seimui atskiro įstatymo projektą, nustatantį visų laikinuoju įstatymu sumažintų (socialinio draudimo senatvės ir netekto darbingumo pensijų bei valstybinių) pensijų kompensavimo pagrindus ir dydžius.

Šiuo metu galiojantis įstatymas numato, kad sumažintos pensijos ir kitos socialinės išmokos bus mokamos iki 2011-ųjų pabaigos.

Anksčiau buvo skelbta, kad sumažintos pensijos bus mokamos 2010-2011 metais, o nuo 2012-ųjų galima tikėtis kompensacijų išmokėjimo per kelerius metus.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai gruodį Seimas priėmė Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinąjį įstatymą, kuris įsigaliojo nuo 2010-ųjų sausio 1 d. ir galios iki 2011 m. gruodžio 31 d.

Laikinajame įstatyme atsižvelgiama į mažas pensijas gaunančius žmones - 650 litų ir mažesnės pensijos nemažinamos. Turimais duomenimis, asmenų, gaunančių mažesnes kaip 650 litų pensijas, yra beveik 136 tūkst. Tai sudaro apie 23 proc. visų asmenų, gaunančių senatvės pensijas.

Didesnės pensijos sumažintos proporcingai. Didžiausią numatomų mažinti pensijų gavėjų ratą sudaro 700-850 litų išmokas gaunantys žmonės. Tai yra 41 proc. visų senatvės pensijų gavėjų. Jų pensijos mažėja 2-5 proc., arba 14-37 litais.

Mažesnį atlyginimą gaunančiam žmogui pensija mažėjo nežymiai, o didesnį - daugiau. Uždirbantiems iki 200 litų pensija mažėjo 2,5 proc., nuo 600 iki 800 litų - 10-15 proc., 2100 litų - 50 proc., 4200 ir daugiau litų - 70 procentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų