REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valiutų rinka tradiciškai buvo pajungta bankams ir įmonėms, kurios su jos pagalba saugosi valiutinės rizikos. Dabar ši rinka yra prieinama ir masei smulkių investuotojų. Tačiau, prieš pradedant savo rizika investuoti į valiutas, verta susipažinti su pagrindinėmis taisyklėmis, kurių laikantis galima apsisaugoti nuo nuostolių. Štai tas dešimtukas auksinių taisyklių, kuriomis vadovautis pataria ,,Deutshe Bank“.

REKLAMA
REKLAMA

1. Pirmiausia paloškite ,,sausai“.

Kaip sportininkams sėkmės pagrindas yra treniruotės, taip ir kiekvienas spekuliantas turi pasitreniruoti ir pasitikrinti, naudodamasis demo platforma, kol pradės lošti rizikuodamas savo pinigais.

REKLAMA

2. Reikia žinoti, kas valdo rinką.

Verta būti gerai susipažinus su tų šalių ekonomine padėtimi, kurių valiutomis prekiaujama. Būtina sistemingai sekti jų makroekonominius duomenis, ekonominės politikos pokyčius ir politines turbulencijas. Pravers ir informacija apie palūkanų normas bei žinojimas, ar šalis dalyvauja tarptautinėje prekyboje.

3. Verta suprasti rinkos strategiją.

Strategija, kurią pasirenka spekuliantas, gali būti viena iš trijų rūšių: vadinamoji ,,carry trade“, ,,momentum“ ir investavimas į vertę. Pirmoji pagrįsta investavimu į valiutas tų šalių, kuriose palūkanų norma yra aukšta, ir pardavimu tų šalių valiutų, kuriose pinigo vertė žema. Antroji – tai tendencijų sekimas ir pasinaudojimas jomis. Trečioji paremta investavimu į valiutas, kurios, spekulianto nuomone, yra nepakankamai įvertintos.

REKLAMA
REKLAMA

4. Valdykite riziką.

Visuomet reikia paklausti savęs, kiek galite sau leisti prarasti iš tos pozicijos, kurią dabar ,,atidarote“. Jokiu būdu negalima rizikuoti daugiau, negu maksimalus praradimas, kurį galite sau leisti. Reikia prisiminti ,,parduok be nuostolių“ galimybę.

5. Laikykitės to, apie ką nutuokiate.

Galima pasirinkti daugybę valiutų porų, tačiau jei nesate profesionalas, geriau visą dėmesį skirti kelioms poroms. Tuomet galima atidžiau sekti rinkas, kuriose lošiama. Taip pat reikia atsiminti, kad ne tokių populiarių valiutų porų (visų pirma, iš kylančių rinkų) likvidumas yra mažesnis, užtat didesni yra kainų skirtumai ir kurso svyravimai. Visa tai sumažina šių porų patrauklumą investuotojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Planuoti, planuoti, planuoti!

Nepakanka vien turėti planą, dar yra būtinas griežtas nuoseklumas jį realizuojant. Negalima sau leisti pasilikti su pasirinktąja pozicija, kurios iš viso neplanavote turėti. Būtina prisiminti, kad situacija valiutų rinkoje keičiasi kas minutę.

7. Privalote dirbti sistemingai.

Nepakanka tikrinti kainas kartą per savaitę. Verta turėti priėjimą prie duomenų realiame laike ir nuolat vertinti savo pozicijas.

8. Valdykite savo emocijas.

Kaip ir priimant kitokius sprendimus, atminkite, jog negalima leisti, kad jus užvaldytų emocijos. Jeigu jums gaila pražiopsotos progos arba norisi atidirbti praėjusios dienos nuostolius, reikia apgalvoti, ar esate pasirengęs priimti sprendimus investicijoms. Jokiu būdu nesudarinėkite sandorių, jei jus užvaldžiusios emocijos.

REKLAMA

9. Nesitikėkite vien tik sėkmės.

Net patys geriausi spekuliantai neužbaigia visų sandorių pelningai. Svarbi yra strategija, įgalinanti gauti pelno iš sėkmingų sandorių ir greitai atsisakyti tų, iš kurių nepavyksta uždirbti.

10. Diversifikuokite portfelį.

Pozicijos valiutų rinkoje – tai tik viena iš daugelio aktyvų klasių, susidedančių į subalansuotą portfelį. Nerekomenduojama į lošimą iš valiutų įtraukti pernelyg didelę savo turto dalį. Lygiai taip pat negalima visko statyti ant vienos kortos, visas lėšas traukiant į vieną poziciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų