REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje steigiami mokslo, verslo ir studijų slėniai formuoja didesnį biotechnologijų, nanotechnologijų ir kitų su gamtos mokslais susijusių specialistų poreikį, skelbia Švietimo ir mokslo ministerija.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi studijų pasirinkimą dažniausiai lemia dar mokykloje pamėgti dalykai, bus siekiama mokinius labiau sudominti biologijos, fizikos ir chemijos mokslais, sakoma ministerijos pranešime. Švietimo ir mokslo ministerija skelbia išankstinį kvietimą teikti aprašymus projektų, padedančių ugdyti gamtos mokslų mokytojų kompetencijas.

REKLAMA

„Gamtos tyrėjus galima ugdyti klasėje, laboratorijoje ir natūralioje aplinkoje, kur atsiveria didžiausios galimybės pažinti. Todėl biologijos, chemijos, fizikos mokytojams norima suteikti naujų įgūdžių, kurie padėtų atskleisti šių mokslų patrauklumą ir atsiveriančias profesinės karjeros perspektyvas“, – pranešime cituojama Švietimo ir mokslo ministerijos Pagrindinio ir vidurinio ugdymo skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Nemanienė.

REKLAMA
REKLAMA

Į gamtos mokslų kabinetus jau keliauja Europos Sąjungos struktūrinių fondų remiamo projekto „Technologijų, menų ir gamtos mokslų infrastruktūra“ priemonės: mikroskopai, kinematikos ir dinamikos, elektronikos rinkiniai, gamtos mokslų kompiuterinės laboratorijos ir kt. Tačiau ne mažiau svarbu, kad mokytojais šias priemones gebėtų kūrybingai panaudoti pamokose.

Pasak J.Nemanienės, mokytojų kvalifikacijos tobulinimas turėtų aprėpti kelias tematikas. Jie mokysis ne tik taikyti naujas modernias mokymo priemones, bet ir tas, kurios randamos buityje ir gamtoje. Moksleiviai pamokose taip pat turėtų suvokti, kaip svarbu įgytas žinias nukreipti globalioms problemoms spręsti, pavyzdžiui, mažinti klimato kaitai. Prie klimato išsaugojimo prisideda alternatyvios energijos panaudojimas, bioįvairovę išsauganti bei kita veikla.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gamtos moksluose būtina skatinti kūrybinį mąstymą – pritaikyti žinias konkrečiose gyvenimo situacijose. Įgyvendinant mokytojų kompetencijas ugdančius projektus siekiama, kad gamtos mokslų pamokos būtų atviresnės, mokytų savarankiškai mąstyti, naudotis per pamokas įgytais įgūdžiais.

Geriausios projektų idėjos bus įtrauktos į valstybės projektų sąrašą ir gaus nuo pusės iki vieno milijono litų finansavimą. Bendras išankstinio kvietimo biudžetas yra 4 mln. Lt. Galutinė projektinių idėjų dokumentacijos pateikimo data – 2010 m. gruodžio 10 d. 15 val. Išankstinį kvietimą teikti prašymus galima rasti internete, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų