REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sekmadienį, artėjant Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimui, kuriame daugiausia dėmesio bus skiriama klimato pokyčiams, Vokietijos valdančiosios koalicijos nuomonės dėl ketinimų atsisakyti atominės energijos smarkiai išsiskyrė.

REKLAMA
REKLAMA

Konservatyvioji kanclerė Angela Merkel, pirmininkausianti Europos Sąjungos vadovų susitikimui Briuselyje, nori, kad atominės jėgainės, patenkinančios trečdalį Vokietijos energijos poreikių, dar nebūtų uždaromos.

REKLAMA

Tačiau 2005 metais su socialdemokratais (SPD) pasirašydama koalicijos susitarimą ji pasižadėjo nelaužyti jos pirmtako SPD kanclerio Gerhardo Schroederio (Gerhardo Šrėderio) duoto pažado palaipsniui atsisakyti atominės energijos.

Konservatyvusis ekonomikos ministras Michaelis Glosas sekmadienį sukritikavo SPD aplinkos ministro Sigmaro Gabrielio (Zigmaro Gabrielio) sprendimą neleisti komunalinių paslaugų teikėjai įmonei RWA toliau eksploatuoti vienos iš jai priklausančių atominių jėgainių.

REKLAMA
REKLAMA

"Su tokiu požiūriu aplinkos ministras Gabrielis rodo, kad kairiųjų antibranduolinė ideologija jam yra svarbesnė nei klimato apsauga", - pasak laikraščio "Bild am Sonntag", sakė M.Glosas.

M.Glosas teigia, kad branduolinė energija gali padėti Vokietijai sumažinti jos priklausomybę nuo energetinių išteklių importo iš politiškai nestabilių regionų ir sumažinti anglies dvideginio emisijas, turinčias didelę įtaką klimato pokyčiams.

S.Gabrielio atstovas laikraščiui "Der Tagesspiegel" sakė: "Būtų naudinga, jeigu diskusijose apie klimato pokyčius visi kabineto nariai laikytųsi atitinkamo diskusijų lygio".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

RWE nori, kad seniausia Vokietijoje atominė jėgainė "Biblis A" būtų eksploatuojama iki 2011 metų, tai yra trejais metais ilgiau nei numatyta pasitraukimo iš atominės energetikos sektoriaus susitarime.

RWE atstovas penktadienį sakė, jog kompanija nieko negirdėjo apie sprendimą, o Aplinkos ministerijos atstovas žiniasklaidai sakė, kad su įmone bus susisiekta per artimiausias dvi savaites.

Buvęs kancleris G.Schroederis sekmadienį pareiškė, kad branduolinė energija yra pavojingas ir brangus energijos šaltinis, sukeliantis ilgalaikę žalą aplinkai ir jo greitai turėtų būti atsisakyta.

REKLAMA

"Tai neįneš jokio lemtingo indėlio sprendžiant mūsų energetikos problemas", - Schroederis rašė Šveicarijos laikraštyje "SonntagsBlick".

ES vadovai ketina susitikti Briuselyje kovo 8-9 dienomis ir susitarti dėl ilgalaikės bloko energetikos strategijos. Kadangi Vokietija šį pusmetį pirmininkauja blokui, deryboms vadovaus A.Merkel.

Praėjusią savaitę savo kalboje žemuosiuose parlamento rūmuose A.Merkel pareiškė paramą Europos Komisijos pasiūlymams sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisiją 20-čia proc. iki 2020 metų ir 30-čia proc., jeigu prisijungs kitos didžiosios industrinės valstybės.

A.Merkel tikisi, kad aplinkos apsaugos sutartis ES viduje gali sukurti pagrindą platesniam tarptautiniam sutarimui kovojant su klimato pokyčiais Didžiojo aštuoneto (G8) viršūnių susitikime, kuris bus surengtas Baltijos pajūrio Heiligendamo kurorte ateinantį birželį, ir kuriam ji vadovaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų