REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nieko nebestebina žurnalų viršeliuose besipuikuojantys, iki saldaus tobulumo „Photoshopu“ nudailinti modeliai. Tačiau ši tobulumo manija iš blizgančių žurnalų bei  madų fotosesijų išplito jau net  ir  į pradines mokyklas.

REKLAMA
REKLAMA

Jungtinėse Amerikos Valstijose sparčiai populiarėja prieš keletą metų atsiradusi paslauga – kompiuterinėmis programomis koreguoti mokyklines nuotraukas: albumą kuriantis fotografas be jokio vargo panaikins nubrozdinimą ant pyplio nosies ar nepaklusniai styrantį plaukų kuokštą, rašo Nytimes.com.

REKLAMA

Vienos bruklino pradinės mokyklos mokinys Oliveris Tracy fotografavimosi dieną ant dešiniojo skruosto turėjo nubrozdinimą, nes žaisdamas tiesiog parvirto ir susižeidė. Berniuko tėvas pasiteiravo fotografų, gal sūnaus portretą būtų galima padaryti kitą dieną, kai šašo nebebus, tačiau šie jam atsakė, kad nėra ko jaudintis. Oliverį nufotografavo tą pačią dieną, bet, pasinaudojus kompiuterinėmis vaizdų koregavimo programomis, jo veidas mokyklos albume atrodė nepriekaištingai lygus.

REKLAMA
REKLAMA

Oliveris Tracy (nytimes/ Irvino Simono nuotr.)Oliveris Tracy (nytimes.com/ Irvino Simono nuotr.)

Už papildomą mokestį, kuris siekia vidutiniškai nuo 6 iki 20 JAV dolerių, nuotraukose galima išlyginti susiglamžiusio drabužio klostes, pridėti kaklaraištį, kurio iš tiesų nebuvo, ištiesinti kreivai padėtą koją ar „sugrąžinti“ prieš fotosesiją iškritusį pieninį dantį.

„Kokių nors ribų praktiškai nėra“, – atskleidė mokinių fotografas Josephas Sellas.

Todėl vis dažniau tėvai pageidauja pašalinti iš vaikų nuotraukų ne tik tokius nereikšmingus ir laikinus defektus kaip mėlynės ar pasišiaušę plaukai, bet nuotraukose pakoreguoti pačią vaiko išvaizdą: retušuoti apgamus,  pabalinti dantis, netgi pakoreguoti vaiko svorį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai kuriuos tėvus glumina toks vaikų išvaizdos keitimas „Photoshopu“, tačiau kiti mielai naudojasi šia galimybe.

Vaikų ir paauglių psichiatras daktaras  Bradley'us S. Petersonas iš Kolumbijos universiteto kalbėdamas apie vaikų nuotraukų retušavimą teigia, kad tai nebūtinai yra blogas dalykas.

Mažų, laikinų defektų pakoregavimas nuotraukose, kurios liks visam gyvenimui, gali sustiprinti vaiko pasitikėjimą savimi ir padėti įveikti jaudulį dėl smulkmenų. Tačiau tėvai tokias priemones turėtų naudoti labai atsargiai: gerai neapsvarstytas vaiko nuotraukų retušavimas gali jam net visam gyvenimui įvaryti kompleksą, jog jis negražus arba kad tėvai jo nemyli ir nevertina tokio, koks yra iš tiesų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų