REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie produktus, kurių gamintojai tikina, esą, šie turi sveikatinančių savybių, yra daugybė įvairiausių nuomonių. Dalis vartojančių ir perkančių nuoširdžiai tiki tuo, ką pasakoja gamintojai, o dalis tvirtina, kad tokie produktai greičiau nuodas nei vaistas. Kad ir kiek būtų atlikta brangiausių tyrimų ir studijų, vieningą nuomonę rasti labai sunku.

REKLAMA
REKLAMA

Žmonės mulkinami

Balsas.lt redakciją pasiekė VšĮ „Ekologinė tėvynė“ direktoriaus Vincento Sako laiškas, kuriuo jis reiškia pasipiktinimą dėl Prancūzijos pieno produktų gamintojo „Danone“ gaminamo jogurto „Activia“, kurį reklamuojant teigiama, kad šis produktas padės pagerinti žarnyno būklę. „Jeigu tikitės šiais jogurtais atstatyti žarnyno mikroflorą, tai jūsų tikėjimas bergždžias – gyvų bakterijų šiuose jogurtuose niekada nebuvo, nėra ir nebus“, – rašo jis.

REKLAMA

Pasak V. Sako, jogurtai apdorojami itin aukštoje temperatūroje, todėl „gerųjų bakterijų“ juose, priešingai nei tvirtina gamintojas, nebelieka. „Pamėginkite padėti neatidarytą tikro naminio jogurto indelį, kurio Lietuvoje jokioje parduotuvėje už jokius pinigus negausite, kambario temperatūroje parai ir akivaizdžiai įsitikinsite, kad natūralaus jogurto su gyvomis bakterijomis dangtelis stipriai išsipūs. Jeigu to neįvyko su jūsų pirktu jogurtu, akivaizdu, kad jame jų nėra, arba jos nebegyvybingos, specialiai numarintos“, – rašė jis.

REKLAMA
REKLAMA

VšĮ „Ekologinė tėvynė“ direktorius tikino, kad jeigu šiame jogurte ir lieka viena kita „geroji bakterija“, ji žūna skrandyje, mat stipriai rūgštinė terpė sunaikina didžiąją dalį su maistu atkeliaujančių bakterijų. „Žinoma, atsiras prieštaraujančių šiai nuomonei ir pradės vardinti gimines ir pažįstamus, kuriems „Activia“ sureguliavo virškinimą. Bet žmonės nežino, kad buvo apmulkinti – į visus šiuos jogurtus dedama inulino, kuris ir „sutvarko“ vidurius, – tvirtina V. Sakas. – Inulinas laisvina vidurius ir net į specialiai tam skirtas kapsules jo dedama 2 gramai, o „Activia“ jogurtuose jo net 3 gramai.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikatai stiprinti, ne gydytis

Vilniaus miesto universitetinės ligoninės dietologė Jūratė Dobrovolskienė sakėsi neabejojanti tuo, kad „gerųjų bakterijų“ turintys jogurtai iš tiesų yra greičiau naudingi nei kenkiantys žmogaus sveikatai. Vis dėlto vartoti tokio jogurto kaip vaisto negalima. „Jeigu reikia skirti dėmesį susilpnėjusiam žarnyno imuniniam fonui po ligų, antibiotikų vartojimo, stresinių situacijų, padėtų vaistiniai preparatai, perkami vaistinėse, bet ne jogurtai“, – sakė gydytoja.

Vis dėlto anot jos, sveikam žmogui jogurtai, turintys „gerųjų bakterijų“, iš tiesų naudingi ir organizmą veikia teigiamai. „Gydomųjų savybių tokie jogurtai neturi, sveikatinančių – taip“, – pabrėžė mitybos specialistė.

REKLAMA

10 indelių jogurto per dieną

Paklausta, ar iš tiesų reikėtų bijoti V. Sako minimame jogurte esančio inulino, J. Dobrovolskienė atsakė neigiamai. „Tai maistinė skaidula. Kitaip sakant, inulinas yra maistinė medžiaga jogurte esančioms bakterijoms, todėl, pavyzdžiui, nereikia prisiminti, kad suvalgius jogurto reikėtų suvalgyti ir kelis obuolius ar bananą“, – aiškino dietolotė.

J. Dobrovolskienė pastebėjo, kad ne visos maistinės skaidulos yra tirpios – dalis jų tampa balastu organizme ir paprasčiausiai pasišalina. Inulinas šiuo atveju maitina „gerąsias bakterijas“. „Per parą rekomenduojama gauti maždaug 25-30 gramų maistinių skaidulų. Šiuo atveju tai būtų dešimt indelių jogurto. Tačiau nepamirškite, kad maistinių skaidulų gaunate ir su vaisiais, daržovėmis, juoda duona, todėl jei valgysite daug kitokio maisto su maistinėmis skaidulomis ir papildomai jogurto su inulinu, tikrai bus per daug“, – šypsojosi dietologė.

REKLAMA

Pasak jos, atsargiau su inulinu turėtų elgtis tie, kurie turi jautrų žarnyną, yra persirgę kokia nors žarnyno infekcija. „Tokie žmonės, pavyzdžiui, negali valgyti kopūstų, nes sunkiai juos virškina ir skrandis sudirgsta. Taip pat atsargiau tokius jogurtus turėtų valgyti tie, kurie atsigauna po žarnyno, netgi ginekologinių įvairių operacijų. Tačiau tokiais atvejais žmonės dažniausiai žino, ką gali vartoti ir ko ne“, – tikino J. Dobrovolskienė.

Gamyba griežtai kontroliuojama

„Danone“ ryšių su visuomene vadovė Baltijos šalims Renata Grikšelytė tvirtino, kad vis išplintantys teiginiai, jog šios įmonės gaminamuose jogurtuose nėra „gerųjų bakterijų“ – netiesa. „Probiotiniai jogurtai „Activia“ yra žymimi pagal visus Europos Sąjungos ir nacionalinės teisės reikalavimus, o visos sudedamosios dalys, taip pat bakterijos ir jų kiekiai, nurodomi ant pakuotės. Inulino , beje, mūsų gaminamuose jogurtuose tikrai nerastumėte“, – sakė ji. „Danone“ atstovė pabrėžė, kad gamyklose nuolat atliekami tikrinimai, kurių metu tiriami ir kontroliuojami „gerųjų bakterijų“ kiekiai galutiniame produkte.

Anot R. Grikšelytės, „Activia“ nėra apdorojamas aukšta temperatūra. „Tokiu atveju žūtų ir įprastos jogurto bakterijos, ir probiotinės kultūros. Be to, ant pakuotės aiškiai nurodoma, kad jogurtas turi būti laikomas šaldytuve, nes tik tokiu atveju bakterijų kiekiai jogurte išlieka stabilūs, o jogurtas – saugus vartoti“, – aiškino „Danone“ ryšių su visuomene Baltijos šalims vadovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų