REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kirgizijos sostinės Sporto rūmuose pradėtas teismo procesas, kurio atsakovai yra buvęs šalies prezidentas Kurmanbekas Bakijevas ir aukšti valstybės valdininkai, informuoja naujienų agentūra „RIA Novosti“.

REKLAMA
REKLAMA

Balandžio 7 dieną streikuojanti minia užėmė Kirgizijos centrinės valdžios pastatą, saugomą Valstybės saugumo tarnybos ir specialiųjų pajėgų padalinio „Alfa“. Šturmo metu ir po to sekusios netvarkos metu Biškeke žuvo apie 90 žmonių ir dar 1,5 tūkst. buvo sužaloti. Valdžia atiteko laikinai opozicinių partijų lyderių koalicijai, o nuverstas prezidentas iš šalies pabėgo ir prieglobstį susirado Baltarusijoje.

REKLAMA

Kaip praneša „RIA Novosti“ korespondentas, dėl itin didelio visuomenės susidomėjimo teismu ir jo reikšmės Sporto rūmus, buvo nutarta saugiai laikyti atskirtą policijos pajėgų.

Teismo salėje, be 78 aukų šeimos narių ir virš 300 nukentėjusių bei liudytojų, taip pat yra apie dvi dešimtys šalies generalinio prokuroro pirmininkaujamų prokurorų, advokatų ir 28 kaltinamųjų teismo paskirtų gynėjų. Iš viso apie 600 žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiausioje šalies estrados salės scenoje yra atsakovams įrengtas narvas, tribūna kalbantiesiems ir suoliukai advokatams.

Šeši kaltinamieji,įskaitant nuverstą prezidentą Bakijevą ir jo šeimos narius, yra ieškomi už valstybės ribų. Jie kaltinami bendradarbiavus nužudant du ar net daugiau žmonių,viršijus suteiktus įgaliojimus, naudojus prievartą bei užimamą vietą valdžioje ir visuomenėje savo piktybiškiems tikslams.

Teismo procesas prasidėjo atsakovų duotų parodymų patikslinimu.

Aukų ir nukentėjusiųjų šeimos iš savo vietų reikalauja viešai skelbti kaltinamųjų deklaruojamas gyvenamąsias vietas. „Mes sudeginsime jų namus iki pat pamatų“, – šaukia jie. Kruvinų įvykių tiesiogiai paveikti žmonės taip pat reikalauja kaltinamiesiems,vilkintiems karinę uniformą, ją nusiimti kadangi sutepė ją krauju.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienas iš įtariamųjų,buvęs Valstybės saugumo tarnybos pirmininko pavaduotojas Danijaras Dunganovas,į teismo salę pristatytas buvo neštuvuose dėl ne per seniausiai jam atliktos operacijos.

Nukentėjusieji pareikalavo išnešti jį į teismo salės vidurį dėl to, jog jie „nemato kas šneka“.

Prieš tai, teismo proceso pradžios data buvo kelis kartus atidėliojama dėl problemų užtikrinant saugumą.

Parengė Dmitrij SAVICKIJ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų