REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panevėžyje ir rajone toliau mažėja santuokų, krikštynos irgi švenčiamos vis rečiau. Ir vestuvės nei mieste, nei kaime nebešokamos taip, kaip anksčiau. Dabar tenka džiaugtis, jei bent laikinai sumažėjo mirčių.

REKLAMA
REKLAMA

Gimimų ir mirčių, santuokų ir ištuokų Panevėžyje statistika nedžiugins ir šiais metais. Taip tvirtino Civilinės metrikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Jūratė Girdvainienė.

REKLAMA

Vis dar daugiau miršta

Tarnautojos duomenimis, 2010-aisiais iki spalio pabaigos Aukštaitijos sostinėje gimė 871 kūdikis, tačiau mirė 1118 gyventojų, susituokė 515, išsiskyrė net 296 poros.

Per tą patį praėjusių metų laikotarpį pasaulį išvydo 938 naujagimiai, buvo užregistruotos 1078 mirtys, 520 santuokų ir 294 ištuokos.

„1990-aisiais Panevėžyje gimė net du tūkstančiai vaikų, o paskui naujagimių tolydžio mažėjo. Mažiausiai kūdikių – tik 969 – sulaukėme 2001 metais. Mirčių paprastai registruojama apie 1100, tik 2007–2008 metais jų buvo daugiau kaip po 1300“, – dienraščiui sakė J. Girdvainienė.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo Nepriklausomybės atgavimo mieste mažėjo ir santuokų, o ištuokų svyravo nuo trijų ir šešių šimtų.

Gimdo retai, tuokiasi dar rečiau

Panevėžio rajono Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos Palmiros Liolienės duomenimis, rajone mirčių liovėsi daugėti, tačiau toliau mažėja gimstamumas.

Per dešimt mėnesių Panevėžio rajone mirė 453 gyventojai, per tą patį praėjusių metų laikotarpį – 450. Šiemet jau registruota 315 gimusių vaikelių, ir tai 31 kūdikiu mažiau nei 2009-aisiais.

„Santuokų irgi turime mažiau – 128, o pernai per dešimt mėnesių sutuokėme 153 poras“, – „Panevėžio balsui“ teigė P. Liolienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vedėjos duomenimis, 2003 metais rajone žiedus sumainė vos 130 porų, o daugiausia jų – 230 – buvo sutuokta užpernai.

Skiriasi kas antra

Šiemet rajone jau išsituokė 81 pora, pernai per tą patį laikotarpį – 85 sutuoktinių poros.

„Atsimenu, tarybiniais laikais išsiskirdavo kas trečia pora, dabar matome, kad jau daugiau nei kas antra. Šį faktą greičiausiai lemia ir tai, kad šiandien ištuoką registruojame iš karto, kai tik gauname teismo sprendimą. Be to, yra nemažai žmonių, atvykusių registruoti ištuokos po kelerių metų – gal pašalpos prireikė, gal kokios kitos gyvenimiškos problemos prispyrė“, – sakė vedėja.

REKLAMA

P. Liolienė informavo, kad šiemet iš įregistruotų 128 santuokų keturios vyko Bistrampolio dvaro rūmuose, viena – kaimo sodyboje ir viena – jaunavedžių tėvų namo kieme. Iš registruotų 315 naujagimių net 35-ių poros susilaukė gyvendamos ir dirbdamos užsienyje – daugiausia Didžiojoje Britanijoje bei Ispanijoje.

„Vestuvių iškilmės rajone vis kuklėja. Prabangumu jos pasižymėjo prieš dvejus trejus metus, o dabar daug jaunų žmonių tuokiasi be gausios palydos, tik liudininkų akivaizdoje“, – tvirtino Panevėžio rajono Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja P. Liolienė.

Neringa MARTINKUTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų