REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos gyventojai iki pavasario bus pratinami prie naujo abonementinio mokesčio už suvartotą elektros energiją, kurį teks mokėti net ir taupantiems, ar kurį laiką nesudeginantiems nė kilovatvalandės.

REKLAMA
REKLAMA



Skirstomųjų elektros tinklų bendrovės RST ir VST Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai jau perdavė svarstyti šią savaitę jų valdybose patvirtintus naujus mokėjimo planus gyventojams “Namai" ir “Namai plius".

REKLAMA

Neprivaloma tik kol kas

Teigiama, kad pasirinkę 10 arba 20 litų nuolatinį abonementinį mokestį žmonės sutaupys po kelis centus už kiekvieną sudegintą kilovatvalandę. Taip pat visuomenei bandoma įpiršti nuostatą, kad šie planai nebus privalomi.

Tačiau to negali garantuoti net Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija, kuri planų “Namai" bei “Namai plius" likimą spręs stebėtinai greitai - jau kitą savaitę.

REKLAMA
REKLAMA

Garantijų, kad nuolatinis abonementinis mokestis netaps privaloma našta Lietuvos piliečiams, nedrįsta duoti ir energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

“Kol kas jokie nauji planai nebus privalomi, juo labiau kad jie dar tik siūlomi, bet nepatvirtinti, - vakar “Respublikai" sakė A.Sekmokas. - Manau, kad jie negali būti privalomi, nes mes pirmiausia turime orientuotis į vartotoją".

Jau skaičiuoja nuostolius

Beveik pusę metų Vilniuje, o likusią laiko dalį Palangoje leidžiantis dainininkas Stasys Povilaitis yra ir RST, ir VST teikiamų paslaugų vartotojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Legendinis atlikėjas teigė jau girdėjęs apie ketinamą įteisinti abonementinį mokestį už elektrą, kuris jam būtų ypač nenaudingas Vilniuje, nes šeima čia nebūna ištisus mėnesius.

“Žmonės šiandien labai taupo, kai kas tikriausiai elektrą naudoja minimaliai ir neišdegina nė 100 kilovatvalandžių. Kodėl tokiems taupiems nepasiūlomas taupus planas? - svarstė S.Povilaitis. - Aš suprantu, kad iš mūsų, vartotojų, nori uždirbti visi - šilumos, vandens, dujų tiekėjai, šiukšlių išvežėjai, nuotekų surinkėjai.

REKLAMA

Elektros įmonės neatsilieka, bet jeigu vartotojas per mėnesį išdegina 100 kWh, moka abonementinį mokestį, tai jis sutaupys vos 2-3 litus, o 7-8 litus praras.

Bet aš taip pat suprantu ir neprieštarauju, kai moku už labai aiškų produktą. O už ką moku abonementinį mokestį - nežinau. Pavyzdžiui, mūsų name Palangoje abonementinis mokestis už dujas kas mėnesį suryja po 14 litų su centais, o už tai negauname nieko. Jeigu sugenda dujų viryklė - remontuok pats. Tiesa, per keliolika metų mūsų kieme neseniai nemokamai pakeitė dujų sklendžių rankenėles. Už šiukšles Palangoje reikia mokėti po 180 litų nuo žmogaus per metus. Ir nesvarbu - gyveni, negyveni, vis tiek mokėk".

REKLAMA

Mokestis už orą

Vilniečių Viešūnų šeima šaltuoju metų laiku gyvena daugiabutyje, o atšilus orams - sode šalia sostinės.

Du mažamečius vaikus auginanti Erika Viešūnienė vakar “Respublikai" sakė, kad jau girdėjo apie ketinamą įvesti abonementinį mokestį vartotojams, tačiau dar neturėjo laiko suskaičiuoti, ar siūlomi planai apsimokėtų jos šeimai.

“Abonementiniai mokesčiai, mano nuomone, dažniausiai nenaudingi tik vartotojui. Jeigu dar už tai klientas nieko negauna, tai jau apskritai yra absurdas, - teigė E.Viešūnienė. - Aš pateisinu tik abonementinį mokestį už kabelinę televiziją - sumoki ir žiūri kiek nori kanalų. Mobiliojo ryšio operatoriai už tokį mokestį siūlo nemokamas pokalbių minutes ar SMS žinutes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O ką siūlo elektros pardavėjai? Nuolaidas elektrai, tačiau ateis laikas, kai jos kainos pakils ir liks mums ne nauda, o vien nuolatiniai nuostoliai. Vadinasi, abonementinis mokestis yra kažkieno sugalvota kaina už orą. Jeigu sunkmečiu lietuviai ėmė taupyti energiją, elektros pardavėjai pamatė savo sumažėjusias pajamas, todėl ir rado būdą, kaip jas susigrąžinti nieko neparduodant".

Komisija negina piliečių

- Kokia jūsų vadovaujamos komisijos nuomonė apie rengiamą abonementinį elektros mokestį Lietuvos vartotojams, - “Respublika" paklausė Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkės Dianos Korsakaitės.

REKLAMA

- Mes jau esame gavę abiejų įmonių - RST ir VST - valdybų patvirtintą medžiagą ir pagal teisės aktų nuostatas turime peržiūrėti, ar ji teisingai diferencijuota. Jeigu teisingai, tai bus patvirtinta viešame mūsų komisijos posėdyje. Tai ketiname svarstyti lapkričio 25 arba 26 dieną.

- Ką jūsų komisijos sprendimas dėl abonementinio mokesčio reikš Lietuvos elektros vartotojams?

- Visos tvarkos bus paskelbtos “Valstybės žiniose" iki lapkričio 30 dienos, o įsigalios nuo 2011 metų sausio 1 dienos. Ką reikš nauji mokesčių už elektrą planai - mes nekomentuojame.

REKLAMA

- Ar mūsų vartotojai galės atsisakyti mokėjimo planų, kuriuose yra numatytas abonementinis mokestis?

- Planus kiekvienas galės pasirinkti pats.

- Kokia yra garantija, kad abonementiniai mokesčiai už elektrą netaps privalomi?

- Mes apie tai nekalbame. Bet juk ir mokant už vandenį yra privalomas mėnesinis mokestis. Jeigu žmogus ir nevartoja, jis vis tiek moka. Juk yra apskaitos, ūkio, ar kaip čia pasakyti, kaštai.

Šiandien nėra svarstoma galimybė, kad mėnesiniai abonementiniai mokėjimai už elektrą būtų privalomi.

- Tad garantijos, kad abonementiniai planai nebus priverstiniai, nėra?

- Aš jums neatsakau į šį klausimą.

Julius Veselka, Seimo Ekonomikos komiteto vicepirmininkas:

Lietuvoje verslo grupuotės įprato ieškoti kvailių ir piršti visokias nesąmones. Kuris verslininkas kuria kokius nors naujus planus vien tam, kad padėtų klientui ir neieškotų naudos sau? Tuomet jis pats taptų kvailiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visų tų naujų planų paskirtis yra viena - apgauti žmogų. Nors mūsų elektros skirstomieji tinklai yra beveik valstybiniai, prie jų prikibo visokių privačių “uabų", kurie ir siekia pasiimti didžiąją pelno dalį.

Pažaboti besočių planus gali tik Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija. Neįtikėtina, bet ji - tik vienintelė įstaiga, galinti pasakyti “ne". Energetikos ministerija be energetikos specialistų yra visiškai bejėgė, o Seimą valdo tos energetikos įmonės, kurios finansuoja politines partijas.

Išties yra baisu, kad elektros energijos kainų politikoje visiškai neveiksni yra Energetikos ministerija. Tai - horoskopininkų įstaiga, kurioje rezgami neaiškių tolimų perspektyvų planai, primenantys Nikitos Chruščiovo užmojus baigti statyti komunizmą.

REKLAMA

Tad jeigu ši komisija patvirtins naujus elektros kainų planus bei abonementinius mokesčius, visi Lietuvos vartotojai ilgam bus pasodinti ant naujos adatos, už kurią patys ir mokės.

Lietuvoje šiandien sprendimus priima pinigai, kuriuos galima labai lengvai susigrąžinti per vartotojus. Pakanka vos vienu centu padidinti elektros kilovatvalandės kainą ir per metus nieko nedarydamas gausi 100 mln. litų papildomų pajamų. Geras kąsnis? Šiemet elektros kaina buvo padidinta 10 centų už kilovatvalandę ir visi džiaugėmės, kad taip nedaug.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų