REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią savaitę Kauno technologijos universiteto Panevėžio institute atidarytos pramoninių ir mobiliųjų robotų laboratorijos yra pirmosios tokio tipo Lietuvoje. Universitetas robotus įsigijo padedamas rėmėjų.

REKLAMA
REKLAMA

Čia pastatyti penki naudoti robotai, pagaminti Japonijoje ir Švedijoje. Jie buvo naudojami „Ekrano“ gamykloje, kuri vėliau bankrutavo. Studentai anksčiau dažytojais dirbusius robotus perprogramavo ir pritaikė studijoms.

REKLAMA

Laboratorijų steigimo iniciatorius docentas Vytenis Sinkevičius pasakojo, kad robotai iš karto tapo studentų traukos centru. Anksčiau apie jų gamybą, valdymą ir panaudojimą studentai sužinodavo tik iš literatūros, o dabar laboratorijose galima pamatyti robotų galimybes.

„Robotui nereikia pertraukų, jie gali dirbti ilgiau nei aštuonias valandas, be to, jie nepakeičiami ten, kur žmogui yra kenksmingos sąlygos“, – apie šių sudėtingų automatų galimybes pasakojo V.Sinkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Docentas mano, kad robotų era Lietuvoje ne už kalnų. Jie jau naudojami daugelyje pasaulio valstybių, todėl, norėdami konkuruoti su užsieniečiais, lietuviai bus priversti juos plačiau naudoti gamyboje.

Pasak V.Sinkevičiaus, robotų įdiegimas tarsi parodo šalies gamybos lygį. Lietuva kol kas yra viena iš mažiausiai robotus gamyboje naudojančių valstybių.

Įrengtose laboratorijose studentai ne tik stebės, kaip veikia sudėtingi mechanizmai, bet ir patys konstruos bei dalyvaus robotų varžybose.

Robotikos specialistus KTU Panevėžio institutas pradės rengti jau nuo kitų metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų