REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Medienos rinkoje kitąmet didelių permainų nesitikima. Spėjama, kad visų rūšių medienos kaina ūgtelės vidutiniškai dešimtadaliu, o didesnės trinties laukiama tik tarp biokuro ir popiermedžio gamintojų, nes žaliavos paklausa šioje nišoje auga. Šalies urėdijose – pirmieji apvaliosios medienos pardavimo konkursai kitiems metams. Šiaulių miškininkai sako sulaukę du kartus daugiau pirkėjų.

REKLAMA
REKLAMA

„Kainų kilimas stebina. Popiermedžio kilo 10–15 litų, plokščių mediena, kuri anksčiau buvo nuostolinga, brangsta 15–20 litų. Net ir kirtimo atliekos brangsta 5–10 litų kyla. Procentais tai jau didelis kiekis“, – tvirtina Šiaulių urėdas Stasys Pališkis.

REKLAMA

Spėjama, kad vidutiniškai visų rūšių medienos kainos turėtų kilti dešimtadaliu, tačiau tai esą natūralus augimas, kuris kompensuoja infliaciją, darbo jėgos brangimą.

„Rinka yra nusistovėjusi, stabili. Gamintojai, ypač kurių pagrindinę dalį sudaro eksportuotojai, kainų neturės galimybės kelti, nes pirkėjai jiems neleis to daryti“, – teigė įmonės „Ąžuolų giria“ direktorius Saulius Džiugas.

Didesnė trinties, anot verslininkų, galima laukti tik tarp popiermedžio supirkėjų ir biokuro gamintojų. Šios medienos paklausa auga, o pasiūla dėl prasto rudens yra sumažėjusi.

REKLAMA
REKLAMA

Į Skandinaviją popiermedį eksportuojantys verslininkai sako, kad jo kainos Lietuvoje jau išaugusios iki neregėtų aukštumų.

„Pridėjus transporto kainas, ji yra labai aukšta Lietuvoje. Latvijoje, Estijoje kainos yra tikrai mažesnės. Lietuvai gerai – kainos kyla, bet kaip mums eksportuoti – didelis klaustukas“, – kalbėjo įmonės „Billerud mediena“ generalinė direktorė Dalia Bružienė.

Beveik pusę visos medienos į rinką patiekiantys privačių miškų savininkai sako, kad šiemet kainos buvo neblogos, nors ir nepasiekė 2007 metų lygio. Esą kirtimai vyksta intensyviai, panašius rodiklius ruošiamasi išlaikyti ir kitąmet, nors yra visokių problemų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Privačių miškų savininkai susiduria su tuo, kad pagaminti medieną trūksta pajėgumų. Didelės jėgos mestos tvarkyti škvalo sudarkytus miškus. Taigi vakarinėje Lietuvos dalyje trūksta kirtėjų. Ir gamybos kainos, medkirčių paslaugos gana pabrango“, – sakė Privačių miškų savininkų asociacijos direktorius Rytis Kuliešis.

Medienos perdirbėjai sako, kada antrajame kitų metų pusmetyje nuo 5 iki 10proc. gali ūgtelėti rąstų kaina. Žaliavos trūkumas esą gali pabranginti ir biokurą, o štai baldinė mediena, manoma, nebrangs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų