REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) priemonės „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ programų „Kraštovaizdžio tvarkymas“, „Ekologinis ūkininkavimas“ ir „“Rizikos“ vandens telkinių būklės gerinimas“ paramos gavėjai pagal šių programų įgyvendinimo taisykles įsipareigoja tvarkyti buhalterinę apskaitą, kurią prašoma pateikti patikrų metu.

REKLAMA
REKLAMA

Reikalavimu vesti buhalterinę apskaitą siekiama išsiaiškinti, ar minėtų programų dalyviai pirko pesticidų ir trašų, taip pat koks kiekis jų buvo įsigytas ir ar jie nepanaudoti laukuose, kuriuose draudžiama naudoti pesticidus ir trąšas. Pavyzdžiui, laukuose, deklaruotose pagal veiklą „Natūralių ir pusiau natūralių pievų tvarkymas“, pesticidus ir trąšas naudoti draudžiama.

REKLAMA

Vadovautis rekomendacijomis

Minėtose KPP įgyvendinimo taisyklės nenurodyta, kokią buhalterinę apskaitą – supaprastintą ar dvejybinę – turi vesti paramos gavėjas, nes jis gali pats pasirinkti, kurią apskaitą jam patogiau vesti. Apskaitos būdą reikėtų rinktis atsižvelgiant į ūkio dydį ir ūkininko poreikius: mažesniam ūkiui pakanka ir supaprastinos apskaitos, didelio ūkio savininkui verčiau rinktis dvejybinę apskaitą. Nors pastaroji apskaita sudėtingesnė, paramos pagal minėtas priemones gavėjams vertėtų žinoti ir kaip tvarkyti supaprastintąją apskaitą.

REKLAMA
REKLAMA

Tvarkydami supaprastintąją buhalterinę apskaitą, ūkininkai gali vadovautis „Ūkininko ūkio veiklos buhalterinės apskaitos tvarkymo supaprastintąja apskaitos sistema rekomendacijomis“. Supaprastintosios apskaitos sistemos esmę sudaro tai, kad visi duomenys joje registruojami paprastuoju įrašu, t. y., nenaudojant buhalterinių sąskaitų ir nedarant dvejybinio įrašo. Supaprastintoje apskaitos sistemoje pinigų įplaukos ūkininko ūkyje registruojamos tik tada, kai pinigai gauti, o pinigų išlaidos tada, kai pinigai jau sumokėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Supaprastintajai apskaitai vesti reikalingas Pinigų, pirkimo ir pardavimo žurnalas, dar vadinamas „Žaliuoju žurnalu“ ar „Žaliąja knyga“. Šiame žurnale registruojami duomenys apie pinigų judėjimą ūkininko ūkyje: įplaukas ir išlaidas. Kartu su šiuo žurnalu rekomenduojama vesti ir žiniarasčius, kurie detalizuoja, kam pinigai buvo išleisti ir iš kur gauti, tačiau to daryti neprivaloma. Paramai gauti gauti pakanka tik vesti „Žaliąjį žurnalą“.

„Žaliąjį žurnalą“ galima įsigyti visuose Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos (LŽŪKT) rajonų filialiuose. Žurnalas kainuoja apie 10 Lt.

REKLAMA

Apskaitai – sąskaitos, kvitai, orderiai

Apskaitos dokumentai surašomi ūkinės operacijos (ūkininko ūkio veikla, keičianti turto ir (arba) kapitalo bei įsipareigojimų dydį ir (arba) struktūrą) metu ar jai pasibaigus.

Gavus grynus pinigus už parduotą produkciją, atliktus darbus, suteiktas paslaugas, išnuomotą žemę, pastatus, mašinas ir kitą turtą, paėmus grynus pinigus iš sąskaitos banke ir kitais grynų pinigų gavimo atvejais, kai ūkininkas neturi kitų įmonių ar asmenų išrašytų pinigų gavimą pateisinančių dokumentų, surašomas Pinigų priėmimo kvitas arba Kasos pajamų orderis. Apmokėjimą už prekes ir paslaugas grynaisiais pinigais liudija kasos aparatų kvitai, kasos pajamų orderių kvitai, o atsiskaitymus su tiekėjais ir paslaugų teikėjais negrynaisiais pinigais – atsiskaitymų negrynaisiais pinigais dokumentai.

REKLAMA

Grynųjų pinigų išmokėjimui gali būti naudojamas Kasos išlaidų orderis arba Pinigų išmokėjimo kvitas, kurie surašomi tuomet, kai ūkininkas neturi kitų įmonių ar asmenų išrašytų dokumentų, pateisinančių ūkio išlaidas. Įvairių materialinių vertybių įsigijimą, paslaugų gavimą pagrindžia iš tiekėjų gauti PVM sąskaitų – faktūrų arba sąskaitų – faktūrų egzemplioriai arba jų surašyti laisvos formos dokumentai.

Žemės mokesčių bei turto draudimo įmokų sumokėjimą pagrindžia: mokėjimo nurodymai, banko mokėjimo kvitai. Prekių įsigijimas iš asmenų, turinčių verslo liudijimus pagrindžiamas Prekių pirkimo (pardavimo) kvitu, kurį išrašo prekių pardavėjai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų