REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prekyba iš garažo arba tiesiai iš kiemo savaitgaliais JAV – itin populiari. Sudėjus į krūvą visus didžiuliame mieste vykstančius „garage sale“ (garažo prekyba), susidarytų nemažas turgus.

REKLAMA
REKLAMA

Prilygsta lobių paieškai

Nereikalingus daiktus amerikiečiai savaitgaliais ištempia į lauką ir parduoda. Taip rakandui randamas kitas šeimininkas, be to, tai – ir papildomos pajamos. Kita vertus, „garage sale“ bendrauti mėgstantiems amerikiečiams yra ir laiko praleidimo forma.

REKLAMA

Įsigyti nenaujų daiktų atvyksta net ir pasiturintys žmonės. Tai skatina noras sutaupyti ir galimybė rasti vertingų vienetinių daiktų. Todėl kai kurie amerikiečiai prekybą iš kiemų vadina tikrų tikriausia lobių paieška.

Prekyba amerikiečių garažuose prasideda vos prašvitus, vasarą – apie šeštą valandą ryto, rudenį ir žiemą – kiek vėliau. Pagrindinėse gatvėse prekyviečių link pastatomi nukreipiamieji ženklai. Savaitgaliais nuo tokių ženklų JAV miestų gatvės ir sankryžos tiesiog mirga. Vieni užrašai būna išvedžioti ranka, kiti – specialūs reklaminiai, įsigyti parduotuvėje.

REKLAMA
REKLAMA

Principas – sąžiningumas

Į lauką amerikiečiai tempia kone visus daiktus, kurie jiems nereikalingi. Įvairūs suvenyrai, niekučiai, staltiesės iš kiemų parduodami už keliasdešimt centų. Puikiai veikiantis dulkių siurblys mums atsiėjo tik penkis, o nedidelis kelioninis lagaminas – porą dolerių. Parduotuvėje panašus dulkių siurblys atsieitų 25–30 JAV dolerių.

Pasitaiko net neišpakuotų, visai naujų daiktų. „Garage sale“ galima įsigyti ir pigesnių baldų, buitinės technikos. Palyginti su Lietuvos turgumis ar prekyba „iš rankų“ (pvz., pagal skelbimus laikraštyje), čia į akis krinta sąžiningumas. Jei pardavėjas pasakys, kad daiktas – puikios kokybės, jis toks yra iš tikrųjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šeimos nereikalingus daiktus sudėlioja tiek garaže, tiek kieme. Jie dedami ant specialiai išneštų stalų, ant žemės, atremiami į medžius, o suknelės kartais sukabinamos tiesiog ant krepšinio lanko.

Galima ir derėtis

Miesto kvartaluose, kur gyvena mažiau pasiturintys žmonės, „garage sale“ rengiami kone kas savaitgalį. Tačiau ką nors vertingo ten rasti sunku. Dažniausiai tai paprasti ir seni, po dolerį kitą kainuojantys daiktai: lėkštės, drabužiai, krepšiai, vaikų žaislai.

Pasiturintieji išpardavimus rengia maždaug kartą per metus. Daiktų vertė, pasirinkimas – didesni. Didesnės ir kainos, tačiau daiktai vis tiek įperkami. Geros kokybės indaują ar miegamojo spintelę galima įsigyti vos už kelias dešimtis JAV dolerių, kai nauji baldai atsieitų kelis šimtus JAV dolerių, o geresni – ir daugiau. Be to, „garage sale“ galima ir derėtis.

REKLAMA

Kai kurie amerikiečiai į šiuos išpardavimus išsiruošia panašiai taip, kaip lietuviai į turgų: pabendrauti, rasti kažką vertingo ir taip praleisti šeštadienio rytą.

Tokia garažų prekyba JAV valdžios neapmokestinama jokiais mokesčiais, nors kartais „garage sale“ vienu metu organizuoja kelios šeimos. Tada prekyba kiemuose tampa panaši į kokio nors nedidelio Lietuvos miesto turgų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų